szerző:
hvg.hu

Az országos rendőrfőkapitány szerint nem kétséges, hogy a rendőrök ellen irányult a szombat esti robbantás. Egy 20-25 éves férfit keresnek, aki házi készítésű repeszbombát robbantott, és tízmillió forintos nyomravezetői díjat ajánlottak fel érte. Viszont se fotót, se fantomképet nem tettek közzé a tettesről.

Segélyhívások hangfelvételeivel kezdődött az a sajtótájékoztató, amelyet a rendőrség és az ügyészség húsz órával a Teréz körúton történt robbantást követően tartott meg. A Központi Nyomozó Főügyészség vezetője, Keresztes Imre, és Papp Károly országos rendőrfőkapitány a rendőrpalotában beszélt a nyomozás állásáról, ez volt az első alkalom szombat este óta, hogy egy rendőri vagy ügyészségi tisztségviselő hivatalosan nyilatkozott a robbantásról.

A tájékoztató drámai hangfelvételekkel indult, ez azután készült, hogy a két rendőr tegnap este megsérült egy robbantástól. A hangfelvételeken az egyik rendőr segítségkérése hallható. "Nyaksérült, azonnal küldjétek a mentőt, nyaksérült" - mondta az egyik felvételen. A rendőrség este nyilvánosságra hozta a felvételt.


Ki akarta végezni a rendőröket

Házi készítésű robbanószerkezet lépett működésbe szombaton este, az elkövető kb. 170 centiméter magas, 20-25 éves, világos horgászkalapot viselt, sötét vászondzsekit, kék farmert és fehér sportcipőt - mondta Papp Károly országos rendőrfőkapitány. A rendőrség emberölés kísérlete miatt nyomoz, de átadja a nyomozást az ügyészségnek, mivel Papp Károly számára egyértelműen kiderült, hogy a rendőröket ki akarták végezni.

Ön mit lát a hajtóvadászatból?

Ön tapasztalta, hogy országos hajtóvadászat folyik a Teréz körúti robbantás gyanúsítottja után? Belefutott razziákba? Esetleg a lakása környékén is zajlanak ilyenek? Látott máshol a megszokottnál nagyobb készültségre utaló jeleket? Ha igen, írja meg nekünk az [email protected] címre

Hajtóvadászat indult az elkövető ellen, több száz rendőr dologzik az ügyön, és 145 kamerafelvételt foglaltak le, és kezdték meg az elemzését - mondta a rendőrkapitány. Azt üzente a robbantónak, hogy el fogják kapni. (A rendőrség vasárnap egyébként azt kérte Budapest összes térfigyelőkamera-üzemeltetőjétől, hogy harminc napig ne semmisítsék meg a felvételeiket.)

Különös, hogy személyleírást ugyan adtak a gyanúsítottról, de fantomképet vagy kamerafelvételt nem mutattak be róla.

Az éjjel életbe léptették - a szakmai protokollnak megfelelően - a szigorúbb ellenőrzést a határon és a repülőtéreken. A 06-80-620-107 zöldszámon is várják a bejelentéseket, eddig tizennégyet kaptak.

A rendőrség 10 millió forintos nyomravezetői díjat tűzött ki, később azt is közölték, hogy a nyomravezető személyét bizalmasan kezelik, az eljáró hatóság szükség esetén megvédi a tanút.

Keresztes Imre főügyész azt mondta, hivatását teljesítő hivatalos személyként eljáró rendőrök sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt folyik eljárás.

Nem hívásra érkeztek

A rendőrség jelenleg hétféle verziót vizsgál az elkövető motivációit illetően, így korai még arról beszélni, hogy terrorcselekmény történt-e - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Az egyik újságírói kérdés arra vonatkozott, hogy honnan tudják, hogy a rendőr volt a célpont. Azt felelte Papp Károly, hogy ez másfél éve a bejáratott útvonala volt a rendőrjárőrnek, nem véletlenül jártak arra. (Ugyanez a megállapítás szerepel abban a vasárnapi cikkünkben, amelyben azt is megírtuk, hogy a helyszínen láttak egy gyanús alakot.) A járőrök a közbiztonságérzés növelése miatt jártak rendszeresen ugyanazon az útvonalon. Azt a verziót cáfolta, hogy a rendőröket kiküldték volna a helyszínre. (Ezzel azt is cáfolta, hogy mondjuk egy gazdátlan csomag miatt kifejezetten riasztották volna őket.)

©

A hvg.hu azt kérdezte a rendőrkapitánytól, hogy lehetett-e a rendőrpáros egyik tagja a célpont és az elkövető módszere utalt-e valamilyen speciális bombakészítési tapasztalatra. Az első kérdésre Papp Károly azt mondta, nem az egyik járőr volt a célpont, a másik kérdés viszont olyan, amit a szakértők fognak az elkövetkező hetekben megválaszolni.

Feltették azt a kérdést, amely a sajtóban jelent meg: igaz-e, hogy a határvadász toborzóplakát arca volt a női rendőr. A válasz: nem, ő a BRFK toborzó tevékenységében vesz részt.

A Teréz körutat addig lezárva tartják, amíg a szemle folytatódik, várható időpont nem hangzott el a sajtótájékoztatón. Tegnap éjszaka óta a Wesselényi utca és az Oktogon között van lezárva a körút, és a mellékutcák egy részét is lezárták.)

Arra a kérdésre nem kaptak választ az újságírók, hogy a gyanúsított személy hol lehet, Magyarországon, vagy esetleg külföldön.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Hisz a kormány az űrkutatásban, ad is rá 2,3 milliárdot

Hisz a kormány az űrkutatásban, ad is rá 2,3 milliárdot

Belebukott a párizsi rendőrfőnök a sárgamellényesek tüntetéseibe

Belebukott a párizsi rendőrfőnök a sárgamellényesek tüntetéseibe

Kezdődik a szezon: erre vigyázzon, ha medvehagymát szed

Kezdődik a szezon: erre vigyázzon, ha medvehagymát szed

Elfogták az utrechti lövöldözés harmadik gyanúsítottját

Elfogták az utrechti lövöldözés harmadik gyanúsítottját

Pintér bizalmasa a koronatanú Gyárfás zsarolási ügyében

Pintér bizalmasa a koronatanú Gyárfás zsarolási ügyében

Újít az Instagram, ki sem kell belőle lépnie, ha megvenné az új cipőjét

Újít az Instagram, ki sem kell belőle lépnie, ha megvenné az új cipőjét