szerző:
Kiricsi Gábor - Bihari Ádám
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A rendőrség több jel szerint is arra gyanakszik, hogy szögbombát robbanthatott valaki a Teréz körúton szombaton éjjel. Úgy tudjuk, vannak arra utaló jelek, hogy valaki szándékosan okozott sérülést a rendőröknek, a helyszínen előzőleg láttak egy zacskóval várakozó alakot.

Tizenkét órával azután, hogy két rendőrt megsebesítve robbanás történt a főváros VI. kerületében, még mindig nem tudni bizonyosat arról, mi okozta a detonációt. A Teréz körút 4. szám alatti üresen álló üzlethelyiség (az egykori Keravill épülete) bejáratánál a hivatalos rendőrségi álláspont szerint ismeretlen eredetű robbanás történt, de több jel is arra mutat, hogy a súlyos bűncselekményt gyanítanak.

Robbanás egy Teréz körúti üzletben, sérültek is vannak

Robbanás történt Budapesten, a Király utca és a Teréz körút kereszteződésénél álló egyik épület földszinti üzlethelyiségében - közölte a katasztrófavédelem.

A hvg.hu értesülése szerint nem kizárt, hogy kifejezetten azt a rendőrpárost vették vele célba, akik a robbanásban megsérültek. A járőr ugyanis a megszokott útvonalán haladt. Információink szerint a robbanást megelőzően a helyszín közvetlen közelében, egy kapubeállóban, egy kezében zacskót tartó alakot láttak, aki amikor a járőr elhaladt előtte, kivett valamit a zacskóból és utánuk dobta, majd azonnal visszabújt a beállóba. Két-három másodperccel később következett be a robbanás. Ezt követően az alak azonnal átment az út másik oldalára, de útközben végig a sebesült rendőröket nézte. Úgy tudjuk, a bomba csak kis hatótávolságban végzett komolyabb rombolást.

A rendőrség több médiummal is közölte, hogy szándékos emberölés gyanúja miatt nyomoznak, ez nem azt jelenti, hogy meghalt valaki, hanem a törvényi tényállásnak megfelelően nevezik így azokat az eseteket is, amelyek végül nem végződtek halállal, de az elkövető szándéka arra irányulhatott.

©

A helyszínen vasárnap fehér kezeslábasba bújt helyszínelők jelentek meg, a környéket - azok után, hogy éjjel a közeli házakat ki is ürítették - továbbra is lezárva tartja a hatóság, még a kis utcákat is de az ott lakókat már kísérettel visszaengedik a lakásukba. Viszont egy szirénázó mentőautót nem engedtek át a helyszínelés területén. A nyomozók minden környéken élőt felkeresnek és kikérdeznek, annyira, hogy a Népszabadság szerint még a helyszíntől közel fél kilométerre élő lakókat is kikérdezték.

Szögbombára gyanakodnak

Az ilyenkor szokásos és várható rendőrségi sajtótájékoztatónak egyelőre nyoma sincs (frissítés: vasárnap délután bejelentették, hogy 18:30-kor sajtótájékoztató kezdődik), így egyelőre az sem világos, hogy a 22 óra 30 per körüli robbanás a lakatlan üzlethelyiségben, vagy az előtt történt, de a hvg.hu értesülése szerint a robbantást kint követték el. A helyszínelők viszont több fotóbeszámoló szerint a környéken szögeket találtak a földön, ennek, meg a környéken kérdezősködő rendőröktől származó információk alapján házilag készített szögbombára gyanakszik a hatóság.

Az M1-nek nyilatkozó Ladocsi Attila tűzszerész szakértő szintén azt mondta, egyértelműen nem gázrobbanás történt, egészen bizonyos, hogy robbanószerkezet robbant fel. Ő úgy vélte, hogy a robbanás környezetében keletkezett elváltozások, károk, a kirakatüveg környékének sérülése, a fal maradványa egyértelműen nagyobb mennyiségű robbanóanyag robbanására utal. Arra a felvetésre, hogy a robbanás környékén talált szegek miatt elképzelhetőnek tartja-e, hogy csőbomba robbant, a szakértő azt mondta, a csőbomba sokkal kisebb károkat okoz, "és láthatóan nem csőbomba, hanem más, házi készítésű szerkezet robbant fel". Mint mondta, a csőbombában kevesebb a robbanóanyag. Ő is úgy vélte, hogy a kirakat előtt volt elhelyezve a szerkezet, ami felrobbant.

©

A robbanás után óriási rendőri készültséget rendeltek el a környéken, később szemtanúk beszámolói és a rendőrség is megerősítette, hogy két gyalogos rendőrjárőr volt a robbanás áldozata. A helyszínen egy rendőrnő a fején (vagy nyakán), egy férfi kollégája pedig a lábán sérült meg. A rendőrség nem közölt információt a kórházba szállított rendőrök állapotáról, de szemtanúk szerint a robbanás után mindketten eszméletüknél voltak. A hvg.hu-nak több szemtanú is beszámolt a robbanás perceiről, erről itt olvashat.

A rendőrség vasárnap reggeli közleményében a lakosság segítségét kérte, azt várják, jelentkezzen, akinek bármilyen információja van az ügyben.

Molnár Zsolt szocialista politikus összehívta a nemzetbiztonsági bizottságot hétfő reggelre az ügy miatt.

©

A közlekedés is borul

A helyszínelés miatt két trolibuszjárat és a 4-es, 6-os villamost pótló autóbuszok közlekedése módosul - közölte a BKK. A 70-es és a 78-as trolibusz terelve közlekedik, nem érinti az Akácfa utca, a Király utca/Erzsébet körút, valamint az Izabella utca/Király utca megállót vasárnap hajnaltól. Szintén üzemkezdettől  a hatósági zárás következtében a villamospálya karbantartása miatt a hétvégén közlekedő pótlóbuszok nem érintik a Király utca/Erzsébet körút és a Wesselényi utca/Erzsébet körút megállókat.

©

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nem használhatják a tachográfot

Nem használhatják a tachográfot

Újraindult a nagy csendes-óceáni szemételtakarítás

Újraindult a nagy csendes-óceáni szemételtakarítás

Karambol miatt torlódik a forgalom az M0-áson

Karambol miatt torlódik a forgalom az M0-áson

Nagycsaládos vagy fiatal lakásvásárló? Július 1-jétől kevésbé kell a zsebébe nyúlnia

Nagycsaládos vagy fiatal lakásvásárló? Július 1-jétől kevésbé kell a zsebébe nyúlnia

Német államfő: nem szabad alábecsülni a szélsőjobboldali terror veszélyét

Német államfő: nem szabad alábecsülni a szélsőjobboldali terror veszélyét

Egy napig fekhetett az árokban a halálos balesetet szenvedett motoros

Egy napig fekhetett az árokban a halálos balesetet szenvedett motoros