szerző:
Kiricsi Gábor - Bihari Ádám
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A rendőrség több jel szerint is arra gyanakszik, hogy szögbombát robbanthatott valaki a Teréz körúton szombaton éjjel. Úgy tudjuk, vannak arra utaló jelek, hogy valaki szándékosan okozott sérülést a rendőröknek, a helyszínen előzőleg láttak egy zacskóval várakozó alakot.

Tizenkét órával azután, hogy két rendőrt megsebesítve robbanás történt a főváros VI. kerületében, még mindig nem tudni bizonyosat arról, mi okozta a detonációt. A Teréz körút 4. szám alatti üresen álló üzlethelyiség (az egykori Keravill épülete) bejáratánál a hivatalos rendőrségi álláspont szerint ismeretlen eredetű robbanás történt, de több jel is arra mutat, hogy a súlyos bűncselekményt gyanítanak.

Robbanás egy Teréz körúti üzletben, sérültek is vannak

Robbanás történt Budapesten, a Király utca és a Teréz körút kereszteződésénél álló egyik épület földszinti üzlethelyiségében - közölte a katasztrófavédelem.

A hvg.hu értesülése szerint nem kizárt, hogy kifejezetten azt a rendőrpárost vették vele célba, akik a robbanásban megsérültek. A járőr ugyanis a megszokott útvonalán haladt. Információink szerint a robbanást megelőzően a helyszín közvetlen közelében, egy kapubeállóban, egy kezében zacskót tartó alakot láttak, aki amikor a járőr elhaladt előtte, kivett valamit a zacskóból és utánuk dobta, majd azonnal visszabújt a beállóba. Két-három másodperccel később következett be a robbanás. Ezt követően az alak azonnal átment az út másik oldalára, de útközben végig a sebesült rendőröket nézte. Úgy tudjuk, a bomba csak kis hatótávolságban végzett komolyabb rombolást.

A rendőrség több médiummal is közölte, hogy szándékos emberölés gyanúja miatt nyomoznak, ez nem azt jelenti, hogy meghalt valaki, hanem a törvényi tényállásnak megfelelően nevezik így azokat az eseteket is, amelyek végül nem végződtek halállal, de az elkövető szándéka arra irányulhatott.

©

A helyszínen vasárnap fehér kezeslábasba bújt helyszínelők jelentek meg, a környéket - azok után, hogy éjjel a közeli házakat ki is ürítették - továbbra is lezárva tartja a hatóság, még a kis utcákat is de az ott lakókat már kísérettel visszaengedik a lakásukba. Viszont egy szirénázó mentőautót nem engedtek át a helyszínelés területén. A nyomozók minden környéken élőt felkeresnek és kikérdeznek, annyira, hogy a Népszabadság szerint még a helyszíntől közel fél kilométerre élő lakókat is kikérdezték.

Szögbombára gyanakodnak

Az ilyenkor szokásos és várható rendőrségi sajtótájékoztatónak egyelőre nyoma sincs (frissítés: vasárnap délután bejelentették, hogy 18:30-kor sajtótájékoztató kezdődik), így egyelőre az sem világos, hogy a 22 óra 30 per körüli robbanás a lakatlan üzlethelyiségben, vagy az előtt történt, de a hvg.hu értesülése szerint a robbantást kint követték el. A helyszínelők viszont több fotóbeszámoló szerint a környéken szögeket találtak a földön, ennek, meg a környéken kérdezősködő rendőröktől származó információk alapján házilag készített szögbombára gyanakszik a hatóság.

Az M1-nek nyilatkozó Ladocsi Attila tűzszerész szakértő szintén azt mondta, egyértelműen nem gázrobbanás történt, egészen bizonyos, hogy robbanószerkezet robbant fel. Ő úgy vélte, hogy a robbanás környezetében keletkezett elváltozások, károk, a kirakatüveg környékének sérülése, a fal maradványa egyértelműen nagyobb mennyiségű robbanóanyag robbanására utal. Arra a felvetésre, hogy a robbanás környékén talált szegek miatt elképzelhetőnek tartja-e, hogy csőbomba robbant, a szakértő azt mondta, a csőbomba sokkal kisebb károkat okoz, "és láthatóan nem csőbomba, hanem más, házi készítésű szerkezet robbant fel". Mint mondta, a csőbombában kevesebb a robbanóanyag. Ő is úgy vélte, hogy a kirakat előtt volt elhelyezve a szerkezet, ami felrobbant.

©

A robbanás után óriási rendőri készültséget rendeltek el a környéken, később szemtanúk beszámolói és a rendőrség is megerősítette, hogy két gyalogos rendőrjárőr volt a robbanás áldozata. A helyszínen egy rendőrnő a fején (vagy nyakán), egy férfi kollégája pedig a lábán sérült meg. A rendőrség nem közölt információt a kórházba szállított rendőrök állapotáról, de szemtanúk szerint a robbanás után mindketten eszméletüknél voltak. A hvg.hu-nak több szemtanú is beszámolt a robbanás perceiről, erről itt olvashat.

A rendőrség vasárnap reggeli közleményében a lakosság segítségét kérte, azt várják, jelentkezzen, akinek bármilyen információja van az ügyben.

Molnár Zsolt szocialista politikus összehívta a nemzetbiztonsági bizottságot hétfő reggelre az ügy miatt.

©

A közlekedés is borul

A helyszínelés miatt két trolibuszjárat és a 4-es, 6-os villamost pótló autóbuszok közlekedése módosul - közölte a BKK. A 70-es és a 78-as trolibusz terelve közlekedik, nem érinti az Akácfa utca, a Király utca/Erzsébet körút, valamint az Izabella utca/Király utca megállót vasárnap hajnaltól. Szintén üzemkezdettől  a hatósági zárás következtében a villamospálya karbantartása miatt a hétvégén közlekedő pótlóbuszok nem érintik a Király utca/Erzsébet körút és a Wesselényi utca/Erzsébet körút megállókat.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!