Tetszett a cikk?

Nem látnak dzsihádista támadásra utaló jelet, de ettől még lehetséges, hogy terrorakció volt a szombat esti robbantás - hangzott el a nemzetbiztonsági bizottság hétfői ülését követő sajtótájékoztatón.

Nem kaptak jelzést arra, hogy dzsihádista támadás történt volna szombat este a Teréz körúton – mondta Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke a nemzetbiztonsági és honvédelmi bizottság együttes ülése után, amelyen meghallgatták Papp Károly országos rendőrfőkapitányt is.

Molnár hangsúlyozta, hogy ezek a jelenlegi információk, a nyomozás még tart. Azt mondta, a dzsihadista merénylet jellemzője, hogy valaki felelősséget vállal érte, büszke rá. Ilyen nem történt, ezért kevéssé valószínű ez a forgatókönyv, de ettől még nem zárható ki a terrorakció lehetősége. Vasárnap este az országos rendőrfőkapitány is azt mondta, nem zárja ki a terrortámadás lehetőségét sem – azt mondta, több teóriát vizsgálnak.

Kósa Lajos, a honvédelmi bizottság elnöke – a Molnárral közösen tartott sajtótájékoztatón - ugyanerre azt mondta, „ha valaki nyílt területen bombát robbant, azt terrortámadásnak szokták nevezni, semmilyen teóriát nem lehet sem megerősíteni, sem cáfolni.”

Az ülésen ellenzéki politikusok bírálták a rendőrség kommunikációját, amiért csak 20 órával a történtek után tartottak sajtótájékoztatót. A főkapitány az ilyenkor szokásos protokollokkal érvelt, és azzal, hogy menet közben kiadtak néhány közleményt.

Annyit lehet biztosan kimondani, hogy minden jel azt mutatja, hogy a két rendőrjárőr életének szándékos kioltása volt a cél, a motivációról keveset tudni – mondta Molnár Zsolt, azonban arra nem válaszolt, hogy milyen információkból lehetett levonni ezt a következtetést. A jelenlegi adatok szerint az elkövető magányos volt.

De kérdés, hogy

- ezt a két rendőrt szemelte-e ki, 

- esetleg csak egyiküket,

- vagy általában a járőröket,

- vagy általában a rendőrséget,

- vagy a társadalom ellen akart elkövetni valamit.

A részletekre nem válaszoltak a bizottsági vezetők, így arra sem, valóban megkérdezték-e a szemtanút, hallott-e Allah Akbar kiáltást. A Népszabadság hétfői számában ugyanis a robbantás egyik szemtanúja azt mondta, a rendőrségi kihallgatáson megkérdezték tőle, hogy hallott-e Allah Akbar kiáltást.

Arra is rákérdeztek, hogy miért nem közölnek fantomképet az elkövetőről, mire Kósa Lajos azt mondta, „amint lesz értelme”, a rendőrség azonnal közli a fantomképet. Arra nem válaszoltak, hogy van-e felvétel az elkövetőről.

Ki volt a zacskós ember? - A rendőrökre utazhatott a Teréz körúti robbantó

A rendőrség több jel szerint is arra gyanakszik, hogy szögbombát robbanthatott valaki a Teréz körúton szombaton éjjel. Úgy tudjuk, vannak arra utaló jelek, hogy valaki szándékosan okozott sérülést a rendőröknek, a helyszínen előzőleg láttak egy zacskóval várakozó alakot.

Kósa Lajos szerint példátlanul gyors és szakszerű volt a rendőrség fellépése. Hozzátette: „semmilyen, a neten és újságban megjelent feltételezésnek nincs valóságlapja, ezek puszta találgatások vagy rosszindulatú pánikkeltés. A találgatásokat forráskritikával kell kezelni, különös tekintettel a politikai összefüggésekre.”

Vadai Ágnes DK-s politikust a sajtótájékoztatón szembesítették Kakukk György véleményével, aki utalgatott arra, hogy a kormánynak lehet köze a robbantáshoz. Vadai azt mondta, ilyen információt ő nem olvasott, de „az a legszomorúbb, hogy valaki el tudja képzelni, hogy a kormány ilyenre képes.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!