szerző:
hvg.hu

Kötelezővé tették egy nyolc hónapos terhes kaposvári kismamának is, hogy részt vegyen a határvadász-tájékoztatón. Azt mondták neki, ha nem megy el a rendezvényre, kiesik a közmunkaprogramból.

Hiába jelezte egy kaposvári kismama, hogy nyolc hónapos terhes, mégis kénytelen volt elmenni egy határvadász-tájékoztatóra, mert azzal fenyegették meg, hogy ha nem megy el, törlik a közmunka-programból – írja a Somogy megyei online lap, a Sonline.hu.

A határvadász századokba szeptember 1-jétől toborozzák a fiatalokat, a járási kormányhivatalokon keresztül megkeresik a közép- és felsőfokú végzettségű közfoglalkoztatottakat is. A felvettek két hónapos alapképzés után vizsgát tesznek, a vizsga után hivatalos állományba kerülnek egyéves próbaidőre, és őrmesterré nevezik ki őket. Egy további négy hónapos képzés elvégzése után pedig őr és járőr szakképesítést szereznek, így az alapképzés megkezdésétől számítva fél év után helyezik őket beosztásba a határvadász századoknál.

A nyáron nagy port kavart, hogy a csornai járási hivatal egy olyan levéllel szólította fel a közmunkásokat, hogy menjenek el a katonai toborzásra, amelyben azzal fenyegetőztek, hogy ha nem fogadják el a nekik felajánlott állást, akkor három hónapra kizárják őket a közfoglalkoztatásból, illetve amelyben azt írták, hogy kötelező a megjelenés. A BM akkor ugyan tagadta, hogy kényszersorozásról lenne szó, és azt írták, nem kötelező a megjelenés a toborzásokon, és a Miniszterelnökség is azt írta, hogy csak a járási hivatal volt túlbuzgó, most mégis egy hasonló történet merült fel Kaposváron.

A Sonline.hu beszámolója szerint többek között egy kulturális közfoglalkoztatottként dolgozó nyolc hónapos terhes kismama kapott felszólítást, hogy menjen el a határvadász-tájékoztatóra Marcaliba. A nő felhívta az illetékes munkaügyi központot és jelezte, hogy terhes, nem szívesen buszozna órákat, hogy elmenjen a tájékoztatóra, de azt a választ kapta, hogy

nem tehetnek semmit, mindenképpen meg kell jelennie, különben kizárhatják a közmunkából, hiszen a törvény szerint a felajánlott lehetőségeket nem lehet visszautasítani.

Elmondása szerint úgy ötvenen lehettek a tájékoztatón, 18–30 év közötti fiatalok, mindenki legalább érettségizett, akik kulturális közfoglalkoztatottként dolgoztak. Az előadást a járási munkaügyi hivatal munkatársai tartották, akik amint meglátták a kismamát azt mondták, hogy elég aláírnia a jelenléti ívet, majd elengedték.

Az útiköltséget persze nem térítették meg.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tudja, hogy mi a közös a Google és a Microsoft logójában? És ha mellétesszük az eBayét is?

Tudja, hogy mi a közös a Google és a Microsoft logójában? És ha mellétesszük az eBayét is?

Meghibásodás miatt leáll Paks 2. blokkja

Meghibásodás miatt leáll Paks 2. blokkja

Kíméletlen törzsi logikával politizál az Orbán-rezsim

Kíméletlen törzsi logikával politizál az Orbán-rezsim

Videó: a Felcsút csodagólja a Fradi ellen

Videó: a Felcsút csodagólja a Fradi ellen

Magyar tévéfilm nyerte az Európa legjobbjának járó díjat

Magyar tévéfilm nyerte az Európa legjobbjának járó díjat

Itt a Samsung új, windowsos laptopja, amely mindig fent van a neten

Itt a Samsung új, windowsos laptopja, amely mindig fent van a neten