szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mindenkit igyekszik megnyugtatni a Belügyminisztérium, senkit nem ér semmilyen retorzió akkor sem, ha nem jelentkezik a seregbe, és akkor sem, ha már a toborzásra sem megy el.

Politikai vihart kavart a Kisalföld értesülése: a lapnak munkanélküliek arról beszéltek, hogy megkereste őket a Magyar Honvédség, és toborzásra hívta őket. Mivel az ajánlat munkalehetőségnek minősül, a toborzásokon kötelező megjelenni. A közfoglalkoztatottak elmondták a lapnak, úgy tudják, ha nem szerződnek katonának, kiesnek a közfoglalkoztatotti programból, és törölhetik őket az álláskeresők közül.

A hírre a Honvédség nem teljesen egyértelmű cáfolatot adott ki, az ellenzéki pártok pedig tiltakoztak. A HM állítja, nincs kötelező katonai szolgálat, ez csak egy lehetőség. Persze jogos kérdés, hogy mit tud kezdeni a magyar haderő katonai szolgálatra alkalmatlan, idősödő emberekkel, kulturális közmunkát végző, ötvenkilós magyarokkal.

Mi is feltettük a kérdéseket a kormánynak, a közfoglalkoztatásért felelős Belügyminisztérium válaszolt kérdéseinkre. A tárca felidézi, hogy 2016 márciusában már tartott a honvédség toborzó előadásokat a közmunkásoknak négy megyében, és több ezer olyan személyt értek el a járási hivatalok foglalkoztatási osztályai, akik korábban nem kerültek a hadsereg látókörébe. Ezért úgy döntött a BM és a HM, hogy országos szintre terjesztik ki a programot.

A toborzás nem konkrét munkahelyre történő munkaközvetítést jelent, hanem részletes tájékoztatást ad, és helyszíni jelentkezési lehetőséget biztosít.

Nemcsak azokat nem éri semmilyen retorzió, akik nem jelentkeznek a seregbe, és azért sem jár büntetés, ha valaki nem megy el a toborzásra, igyekszik megnyugtatni mindenkit a BM. "A járási hivatalok nem alkalmaznak szankciókat, az álláskeresőket nem törlik a nyilvántartásból és a közfoglalkoztatottak nem kerülnek kizárásra a közfoglalkoztatásból" – zárul a BM válasza.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Testkamerával szereli fel a BKK az ellenőröket

Testkamerával szereli fel a BKK az ellenőröket

444.hu: Nem javasolták a külső szakértők az orosz vakcina engedélyezését

444.hu: Nem javasolták a külső szakértők az orosz vakcina engedélyezését

Marabu Féknyúz: Ki morgolódik az orosz vakcina miatt?

Marabu Féknyúz: Ki morgolódik az orosz vakcina miatt?