szerző:
Tetszett a cikk?

Nem üres fenyegetésnek szánták a kisrészvényesek, hogy nem hagyják annyiban, ahogy Schmidt Mária cége átvette az irányítást egy milliárdos ingatlancégben. Elindították a pert a Spéder Zoltán (ön)kigolyózásával véghezvitt akció miatt, amivel a kormánybiztos szerintük öt módon is törvényt sértett.

Beadta keresetét az illetékes választottbírósághoz a kisrészvényeseket képviselő Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (Tebész) a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) augusztus 26-ai közgyűlésén hozott határozatai ellen.

Ahogy elsőként megírtuk, a szervezet azon akadt ki, ahogy a részvénytársaságban Schmidt Mária családi cége – az eddig belső ellenlábasának számító Spéder Zoltán váratlan asszisztálásával – átvette az irányítást a vezetőségben. Spéder még aznap áron alul kiszállt a cégből is, ráadásul tulajdonrészét egy olyan vevőnek adta el, aki szintén Schmidtékhez köthető.

Az ilyen összehangolt magatartás a tőkepiaci törvény szerint csak akkor lesz szabályos, ha a befolyást szerző 15 napon belül vételi ajánlatot tesz a többi részvényesnek, vagyis kivásárolják őket. Ennek a határideje telt le szeptember közepén, de az összejátszó nagyrészvényesek semmi jelét nem adták annak, hogy megvennék a többiek részét.

A Tebész már ekkor bejelentette, hogy perre mennek, mostanra elkészült, és beadták a keresetet, amiben azt állítják: a Schmidt Máriához köthető részvényesi csoport 5 különböző módon is megsértette a tőkepiaci törvényt. „A minden jel szerint a dr. Schmidt Mária által irányított részvényesi csoportosulás 3 esetben a 33 százalékos befolyásszerzési korlát átlépésével, 1 esetben az összehangolt magatartás szabályainak figyelem kívül hagyásával, további 1 esetben pedig a bejelentési kötelezettség elmulasztásával sértette meg szándékosan a tőkepiaci törvényt” – írják friss közleményükben (ezekről a szabályokról részletesen itt olvashat).

A "nagy csapat": Schmidt cége, Schmidt fia, Schmidték haverja plusz Spéder

A szervezet szerint az általuk feltárt törvénysértésekben összesen négy részvényes érintett: a Schmidt Mária többségi tulajdonában álló, és lánya, Ungár Anna által ügyvezetőként irányított PIÓ-21 Kft., valamint külön részvényesként fia Ungár Péter, LMP-s önkormányzati képviselő, továbbá a hozzájuk köthető Horváth László, valamint a Spéder Zoltán kizárólagos tulajdonában álló Budapesti Ingatlan Holding Vagyonkezelő Zrt. Ezek a részvényesek játszottak össze szerintük a 18 éve tőzsdén lévő cég kizárólagos irányításának megszerzése érdekében, méghozzá technikailag „különböző összetételű kisebb csoportokban” összejátszva – vagyis a Tebész szerint különféle leosztásban szavaztak együtt a sérelmezett határozatokra.

Ezért keresetükben azt kérik a bíróságtól, hogy mondja ki a rendkívüli közgyűlésen hozott, a cégirányítás átjátszását eredményező határozatok érvénytelenségét. Ezzel elstartolt a BIF közel 500 kisrészvényesének érdekeit védő per, amit formailag a Tebész fog össze, bár a szervezetnek csak jelképes, 1 darab részvénye van a társaságban.

Itt olvashat tovább arról, hogy is zajlott az esemény, amikor Spéder Zoltán látszólag önként kirakta magát a cégéből és beszavazta maga helyett Schmidt Mária rokonságát.

A kisrészvényesek szerint törvénysértő a duó rejtélyes összejátszása
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ismerős vállalkozók tűnnek fel a határon túlra fizetett milliárdos támogatások körül

Ismerős vállalkozók tűnnek fel a határon túlra fizetett milliárdos támogatások körül

Leváltotta DK-s alpolgármesterét Szigetszentmiklós ellenzéki vezetője

Leváltotta DK-s alpolgármesterét Szigetszentmiklós ellenzéki vezetője

Véget ér a VW Golf amerikai pályafutása

Véget ér a VW Golf amerikai pályafutása