szerző:
Tetszett a cikk?

Nem nyugszik bele a Nemzeti Választási Bizottság elutasító döntésébe az olimpiai népszavazás kezdeményezője: bíróság előtt harcol tovább azért, hogy az ország véleményt nyilváníthasson a kérdésben. Mivel Budapest lenne a házigazda, fővárosi vonalon is próbálkozik, és itt jelenleg nyerésre áll a voksolás ügye.

Az igen jelentette volna, hogy nem akarunk olimpiát

A kérdés szó szerint így hangzott volna:  „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a XXXIII. nyári olimpiai és XVII. nyári paralimpiai játékok pályázatáról és rendezéséről szóló 2016. évi LVIII. törvényt?”. Ha a többség úgy szavaz, hogy igen, helyezzék hatályon kívül a törvényt, az azt jelenti, hogy a választók nem szeretnék, ha Budapest rendezné a játékokat.

Nem fogadja el az olimpiai népszavazás kezdeményezője, hogy a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén megtagadta a kérdés hitelesítését. A kérdést benyújtó Erdélyi Katalin, az Átlátszó újságírója a hvg.hu-nak azt mondta: a bizottság döntését a Kúria elé viszik, vagyis a bíróság fogja kimondani a végső szót a voksolásról.

Szerdán végigültük a Patyi András által levezényelt ülést, ahol kreatívabbnál kreatívabb jogi érveket sikerült felhozni a népszavazás ellen, hogy végül 2 kósza nem szavazat ellenében 9 igennel megakasszák a kérdést. Csak Bodolai László LMP-s és Litresits András MSZP-s delegált szavazott arra, hogy lehessen népszavazást tartani az olimpia megrendezéséről szóló törvényről – vagyis az olimpiáról. Ugyanis a kezdeményező a megrendezésről szóló jogszabályon keresztül támadta (volna) meg, hogy Budapest pályázzon a 2024-es játékok házigazdájának posztjára. Pont erre hivatkozott több tag is, szerintük a feltett kérdés a jogszabályról, és nem az olimpiáról szól. A törvényről pedig nem lehet népszavazást tartani, mert olyan tárgyköröket is érint, amikben kizárt a népakarat kinyilvánítása.

Nagy meglepetés nem volt, Patyi András elnök vezetésével már a tagok elé kerülő tervezetben az volt, hogy el kell utasítani a kezdeményezést, erre bólintottak rá készségesen, nagy többséggel az NVB tagjai.

Pálffy Ilona, NVI-vezető és Patyi András a kvótanépszavazás estéjén
©

Erdélyi Katalin erre annyit mondott, szerinte hajmeresztő indokokat hoztak fel a tagok az elutasítás mellett, ezek közül is az a kedvence, hogy az olimpiai jelképekről szóló 1981-es nairobi szerződésre mutogatnak. Főszabály szerint nem lehet népszavazást kiírni olyan kérdésben, ami nemzetközi szerződést érint. Mivel ebben a hatályos törvényben óhatatlanul benne van az ötkarikás jelképhasználat, azt meg nyilván ez a nemzetközi, nairobi szerződés rendezi, Patyi András és több más tag szerint már csak ezért is kizárt, hogy voksolhassanak róla a választók.

Fővárosi vonalon is a Kúria elé kerülhet az ügy

Közben viszont a Fővárosi Választási Bizottság szerdán hitelesítette Erdélyi Katalinék másik kezdeményezését, ami kifejezetten a pályázásról szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát?"

Mint mondta, ezt még 15 napon belül meg lehet támadni, és akkor ez is a Kúria előtt landol.

A hamburgiak voksolhattak, Róma maga felelőtlenségnek minősítette

Budapest mellett már csak Los Angeles és Párizs verseng a rendezésért. Szeptember végén ugyanis Róma végérvényesen visszavonta pályázatát, miután a városi tanács, illetve Virginia Raggi főpolgármester így döntött. A visszalépést azzal indokolták, hogy „felelőtlenség lenne” pályázni.

Róma előtt pedig Hamburg lépett vissza, miután erre voksoltak az itteni polgárok a tavaly őszi ügydöntő népszavazáson. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság jövő szeptemberben Limában dönt a helyszínről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Timothy Garton Ash: Orbánnak csak a hatalom és a pénz a fontos

Timothy Garton Ash: Orbánnak csak a hatalom és a pénz a fontos

Megtelt a halottasház a szombathelyi kórházban, már külső telephelyre viszik az elhunytakat

Megtelt a halottasház a szombathelyi kórházban, már külső telephelyre viszik az elhunytakat

Újabb művészeti aukciót szervezett a Heti Betevő, Alföldi Róbert képére is lehet licitálni

Újabb művészeti aukciót szervezett a Heti Betevő, Alföldi Róbert képére is lehet licitálni