szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vállalhatatlannak tartja az Orbán-kormány politikáját, intézkedéseit, ezért visszaadja a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagságát Thomas Jovin biológus, biofizikus emeritus. Ugyanilyen okból mondott le külső tagságáról Hernád István Róbert magyar származású pszichológiaprofesszor – derült ki a hvg.hu birtokába került dokumentumokból.

A Buenos Aires-i születésű Thomas Jovin szakterületei a molekuláris biológia és a biofizika, a németországi Göttingenben dolgozik, a Max Planck Társaság független kutatóhálózatához tartozó biofizikai kémiai intézet molekuláris biológia osztályát vezeti. 2007-től a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tiszteleti tagja.

Lovász László MTA-elnöknek írt levelében úgy fogalmaz: „Én és sok kollégám a nemzetközi közösségben nagy megdöbbenéssel figyeljük a társadalmi szabadság és igazságosság pusztulását a jelenkori Magyarországon”.

Thomas Jovin jelezte, hogy nagy tisztelettel gondol számos magyarországi kollégájára, például Debrecenben dolgozó szakemberekre. Ugyanakkor nyilvánosan is szeretné bejelenteni, hogy az Orbán-kormány elnyomó intézkedései miatt kénytelen lemondani tiszteleti tagságáról.

Hernád István Róbert
©

A budapesti születésű Hernád István Róbert (Stevan Harnad) ugyancsak Lovász Lászlónak címzett, október 8-i keltezésű levelében hivatkozott Thomas Jovinra, és közölte, hogy ő is lemond az MTA-nál 2001 óta birtokolt külső tagságáról, ugyanilyen okokból.

Hernád István Róbert szakterülete a pszichológia, a kognitív tudományok professzora, Kanadában, a Québec-i Egyetemen valamint Nagy-Britanniában, a Southhamptoni Egyetemen dolgozik.

Lemondó levelében ő egyebek mellett azt írta: mivel nem Magyarországon él, nincs joga arról értekezni, mit is tehetnének az akadémia belső tagjai. Reméli ugyanakkor, hogy más külső tagok is felismerik majd történelmi felelősségüket ebben a helyzetben.

Szerinte az idő múlásával Orbán Viktor egyre mélyebbre viszi le az országot arcátlan, szégyenteljes pusztításával, és aki nyíltan nem száll szembe ezzel, az bűnrészesnek érezheti magát. Ő ezért döntött így, hogy október 8-i hatállyal lemond külső tagságáról – derül ki a levélből.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kikerült a nyilvános netre az űrlap, amin a hatóságok kikérhetik az Amazon-ügyfelek adatait

Kikerült a nyilvános netre az űrlap, amin a hatóságok kikérhetik az Amazon-ügyfelek adatait

Ford Evos néven crossoverként születik újjá a Mondeo?

Ford Evos néven crossoverként születik újjá a Mondeo?

4,5 millió forintért készített oktatóvideót a magyar választási rendszerről az Országgyűlés

4,5 millió forintért készített oktatóvideót a magyar választási rendszerről az Országgyűlés