szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A parlament hétfői ülésén szólalt meg Rogán Antal a felháborodást kiváltó helikopterezése ügyében. A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője egy képviselői kérdésre azt válaszolta: hibázott, és számára az az ügy tanulsága, hogy politikus magáncélból sohasem helikopterezhet, még akkor sem, ha ezt a felesége megengedheti magának.

©

A szombaton felfüggesztett Népszabadság írta meg múlt hétfőn, hogy Rogán Antal és családja egy Bell 206-os helikopterrel tért vissza az RTL-es Szabó Zsófi Szabolcs megyei esküvőjéről a népszavazás napján: a gép Budaörsön landolt, onnan pedig egy luxusautóval mentek tovább. Rogán Antal a Népszabadság kérdésre először legtagadta az utat, állította, hogy összetévesztették őket másokkal. Hárított először a helikoptert üzemeltető cég tulajdonosa is, majd később, amikor elküldték neki a Budaörsön készített képeket, már jobban emlékezett. Azt mondta: Rogán Cecília cégével állnak kapcsolatban, és a repülőút árát lebarterezték egymás között. A hírek szerint a repülőút árát Facebook-reklámokkal egyenlítették ki.

Rogán Antal múlt héten nem szólalt meg nyilvánosan a helikopterezéssel kapcsolatban, csak üzent, hogy lezártnak tekinti az ügyet. Hétfőn viszont kapott kérdést ezzel kapcsolatban a parlamentben, és ott válaszolt.

Az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó szerint a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a rongyrázás egészen elképesztő fokozatát mutatta be, amikor helikopterrel utazott egy vidéki esküvőre. Amikor az ügy kiderült, "a miniszter hazudott, fenyegetőzött, majd néhány napra köddé vált", miközben megüzente, hogy az esetet lezártnak és magánügynek tekinti. 2007-ben polgármesterként viszont még azt mondta, hogy egy politikus élete nem magánügy, azt nem szabad titkolni – hangsúlyozta a szocialista politikus.

Rogán Antal erre úgy reagált: ha helikopterügyben egy szocialista képviselő kritizálja, akkor elég lenne annyit felelnie, hogy Kóka János. Ugyanakkor elismerte, hogy hibázott, és azt mondta: az ügynek számára van egy nagyon komoly tanulsága, az, hogy politikus magáncélból soha nem használhat helikoptert, még akkor sem, ha ezt a felesége megengedheti magának.

Viszonválaszában Bangóné Borbély Ildikó azt felelte: férfiatlan, hogy Rogán Antal "a feleségével takarózik". Legyen már férfi, vállalja a felelősséget, ne bújjon a felesége szoknyája mögé! – mondta, és lemondásra szólította fel a minisztert.

A Jobbik Rogán Cecília vagyonynyilatkozatát követelte

A jobbikos Apáti István a hétfői ülésen azt feszegette, hogy Rogán Antal legális jövedelme szerinte nem fedezi az életvitelét. Felszólította ezért a minisztert, hogy hozza nyilvánosságra felesége és az összes vele egy háztartásban élő közeli hozzátartozója vagyonnyilatkozatát.

Rogán Antal azt felelte, hogy őt és feleségét évek óta folyamatosan nyomon követik, miközben a Jobbik elnöke két hete "arról panaszkodott" a parlamentben, hogy nyomon követik a magánéletét. Egyúttal azt javasolta a Jobbiknak, hogy ne csak akkor legyenek férfiak, amikor ütnek, hanem akkor is, amikor állniuk kell az ütést.

Apáti István semmitmondónak és mellébeszélésnek nevezte a választ. Szerinte egy igazi parasztgyerek a javakból csak annyit fogyaszt, amennyi szükséges, nem herdálja el a közvagyont, tisztességesen dolgozik és soha nem vetemedne lopásra. Egyúttal ő is felszólította a minisztert, hogy mondjon le.

Rogán Antal erre azt mondta, hogy minden döntéséért vállalta a felelősséget, ahogy a hibáiért is. A lemondásra való felszólítás csak akkor lehetne akár csak némileg is jogos a Jobbik részéről, ha "fognák" Kovács Béla EP-képviselőt és "Brüsszelből visszakísérnék Moszkvába" – fogalmazott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kitört a kriptoláz az Atarinál, játékokat is lehet majd venni a digitális pénzekből

Kitört a kriptoláz az Atarinál, játékokat is lehet majd venni a digitális pénzekből

Cukiság kimaxolva: beültünk a talán legszebb magyar Messerschmittbe

Cukiság kimaxolva: beültünk a talán legszebb magyar Messerschmittbe

Kétszáz tonna veszélyes anyagot szállítottak el Kiskunhalasról

Kétszáz tonna veszélyes anyagot szállítottak el Kiskunhalasról