szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hivatalos magyarázat szerint a készülő "koncepcióváltás", a csökkenő példányszámok miatt függesztette fel szombattól a Népszabadság kiadását a Mediaworks. A nol.hu is leállt, majd a cég közleménye jelent meg. A munkatársak mit sem tudtak erről, szombat reggel már az emailfiókjukhoz sem fértek hozzá, futár értesítette őket a hírről. Úgy tudjuk, a szerkesztőség nem adja fel, részt vesznek az esti Kossuth téri tüntetésen, ahová közösen vonulnak fel, és más akcióval is készülnek.

Amit eddig tudni lehet:

A kiadó Mediaworks szombattól felfüggeszti a Népszabadság nyomtatott és internetes formában történő kiadását a lap új koncepciójának kialakításáig, illetve megvalósításáig - közölte a társaság szombaton. A Nol.hu szombat reggel már nem üzemelt, majd nem sokkal később megjelent az oldalon a cég közleménye.

©

Tudomásunk szerint a döntés az újságírókat is teljesen váratlanul érte, az általunk megkérdezettek a hírekből értesültek arról, ami történt. Ők szombat reggel már az emailrendszerbe sem tudtak belépni, de azt hitték, hogy a cég Óbudára költözése miatt álltak le a szerverek. Végül kiderült, nem erről van szó. Több dolgozóval is beszéltünk, akiknek futár vitte el a kiadó döntéséről szóló levelet.

A döntés váratlanságát - vagy éppen a nagyon tudatos tervezést - jelzi, hogy vasárnapra egy maroknyi munkatársat behívtak szervert tesztelni is. A helyzetet jól szemlélteti az is, hogy értesülésünk szerint maga a főszerkesztő csak szombat reggel, és csak egy rokona telefonhívásából értesült arról, mi történt. Murányi Andrást szombat délre várták a kiadóba, amelynek új székhelye a III. kerületi Bécsi úton van, hogy a lehetséges folytatásról beszéljenek. Amikor megérkezett, rögtönzött sajótájékoztatón "barátságtalan lépésként" értékelte a történteket, és azt mondta, igyekeznek egyben tartani a jól működő szerkesztőséget, ha lehet.

A Népszabadság újságírói szombat délután ültek össze egyeztetni, egyelőre egy Facebook-oldalon üzennek a nyilvánosságnak. Információink szerint a szerkesztőség nem adja fel, részt vesznek az esti Kossuth téri tüntetésen, ahová közösen vonulnak fel, és más akcióval is készülnek.

Példányszámcsökkenés?

A Mediaworks által kiadott Nemzeti Sport, Világgazdaság webes verziója gond nélkül üzemel, utóbbin a cég közleményének hosszabb változata megjelent. Eszerint:

az érintett területekhez rendelt munkavállalókat felmentik a munkavégzés alól, a szerződéses partnerek szolgáltatásait pedig időlegesen felfüggesztik. Az előfizetőknek a Népszabadság helyett más kiadványukat, illetve az előfizetésből a felfüggesztés idejére eső rész visszafizetését ajánlja fel a kiadó.

A Népszabadság példányszáma az elmúlt tíz évben 74 százalékkal, azaz 100 ezer példányt meghaladó mértékben csökkent, aminek következtében a lap 2007 óta több mint 5 milliárd forint veszteséget termelt, és idén is jelentős veszteséget halmozott fel - közölték.

Kiemelték, a kiadó arra összpontosít, hogy az iparági trendeknek leginkább megfelelő üzleti modellt találjon a Népszabadságnak, ennek érdekében pedig konzultációt kezdeményeznek az érintettekkel.

Tulajdonosváltás és üzenet

A Mediaworks tulajdonosváltása hónapok óta téma, a piaci pletykák szerint Fidesz-közeli hátterű cég szerezheti meg. A legfrissebb hírek szerint a napokban megtörténhetett a tulajdonosváltás.

A Mediaworks utoljára augusztus 30-án szólalt meg a kiadó nagyon régóta lebegtetett tulajdonosváltásával kapcsolatban. Akkor azt írták, a cég tulajdonosi szerkezete 2014 szeptembere óta változatlan, továbbra is egy osztrák cégcsoport érdekeltségébe tartozik. Hozzátették: a Mediaworks éppen egy jelentős felvásárlást végez, és jelenleg erre koncentrál a menedzsment.

Előtte néhány nappal röppent fel a hír, hogy a kiadó a Mészáros Lőrinchez igen közelálló Duna Aszfalt kezébe kerülhet.

Szombat reggel aztán Katona Viktor, a Mediaworks megbízott főigazgatója (aki a cég szerint saját kérésére távozó Rónai Balázs eddigi vezérigazgató helyére lépett) levelet juttatott el a cég többi lapjának munkatársahoz is, amelyben beszámolt nekik is arról, hogy szeptember 30-ával a Pannon Lapok Társasága a Mediaworks csoport részévé vált, illetve emlékeztetett rá: ezekben a napokban zajlik a csoport lapjainak átköltöztetése a Bécsi úti „Népszabadság-székházba”.

Ennek kifejtése után „megragadta az alkalmat” a tájékoztatásra, hogy  „a menedzsment erőfeszítései ellenére a Népszabadság vonatkozásában ez idáig sajnos nem sikerült megteremteni a pénzügyi stabilitást”. A levél szerint a lap jelentős veszteséget termel,  így üzleti modelljét teljesen új alapokra kell helyezni. Ezért a „Mediaworks menedzsmentje megvizsgálja - az iparági trendeknek megfelelően - a lap működési alternatíváit”, azért pedig, hogy erre a munkára lehessen koncentrálni, a „Népszabadság kiadása a mai nappal valamennyi formában (beleértve a nyomtatott és az on-line formátumot is) felfüggesztésre kerül. A Népszabadság munkavállalóit felfüggesztették a munkavégzés alól, a szerződéses partnerek szolgáltatásait időlegesen felfüggesztették „amíg a Népszabadság legoptimálisabb jövőbeli struktúrája kialakul” - áll a levélben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!