szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ugyanarról az újságíróról van szól, aki a felfüggesztésre ítélt Népszabadságban a Matolcsy-Vajda Zita sztorit dolgozta fel.

A Hír TV műsorában, az Alindában Uj Péter, az Index korábbi főszerkesztője, a 444.hu jelenlegi újságírója és Pethő András, a Direkt36 alapítója a Népszabadság megszüntetésének kapcsán arról beszéltek Veiszer Alindának, hogyan befolyásolta a politika az Index és az Origo munkáját.

Uj Péter ezzel kapcsolatban elmondta, a Spéder Zoltán tulajdonában lévő Indexnél azért mondott fel 2011-ben, mert felülről beleszóltak a szerkesztőség munkájába. Példaként azt a Baksa Rolandot említette, aki jelenleg a felfüggesztésre ítélt Népszabadság újságírója, és több cikket is írt az MNB-vezér Matolcsy György és Vajda Zita kapcsolatáról.

Facebook-hirdetéssel terjesztené a Népszabadság újságírójának cikkeit Péterfy Gergely

A József Attila-díjas író fizetne is azért, hogy minél több emberhez jusson el a Matolcsy-Vajda Zita sztorit feldolgozó Baksa Roland bejegyzése.

Megtorolták az Orbánról szóló cikket

Baksának, aki majd két évig a hvg.hu gazdaság rovatát vezette, az volt a “bűne”, hogy “Orbán pofonért ment Brüsszelbe" címmel írt egy cikket: emiatt az Index tulajdonosa megvonta a szerkesztőség vezetősége által neki javasolt jutalmat, majd értésére adták, hogy nem sok jövője van a portálnál.

“Ha a tulajdonos el tudja érni, hogy a szerkesztőség személyi összetétele megváltozzon, akkor onnantól kezdve nem én vagyok a főszerkesztő.”

Főszerkesztőként olyan utasításokat is kapott, hogy vegyenek le politikai tartalmű cikkeket, de ezt egyszer sem tette meg. A 444.hu elindulásánál is kapott olyan hívásokat, hogy "ezt nem kéne."

Elmentek a falig

Pethő András arról beszélt, hogy a választások környékén hogyan próbálták meg befolyásolni munkáját az Origónál. Az első ilyen kirívó eset az volt, amikor a Lázár János utazásainak költségéről szóló cikk megjelenésének elhalasztását kérték. “Ha ebben az ügyben engedek, akkor kompromitálom magamat. Ezért is mentünk el a falig” - mondta arról, hogy a nyomásgyakorlás ellenére miért nem ejettte a Lázár-féle ügyet.

Később egyre direktebb kérések érkeztek a vezetőségtől: egy alkalommal arra kérték, hogy vegyen le az oldalról egy már megjelent cikket, tette hozzá.

Nem érdeke a tulajdonosnak

Uj Péter a Népszabadság felfüggesztésének körülményeiről azt modta, arra engednek következtetni, hogy politikailag motivált döntés született. Azzal érvelt, hogy egy tulajdonosnak sem érdeke, hogy úgy szüntessenek meg egy lapot, mint ahogy történt a Népszabadság esetében.

“A brand eladás sokkal logikusabb lépés lett volna a Mediaworks részéről.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Bush–Obama-barátságot még mindig nem érti sok amerikai

A Bush–Obama-barátságot még mindig nem érti sok amerikai

Ismeretlen karitatív szervezet kapja meg a korábbi eszközkezelő után megmaradt állami bérlakásokat

Ismeretlen karitatív szervezet kapja meg a korábbi eszközkezelő után megmaradt állami bérlakásokat

Jogerős börtönt kapott a kutyáját éheztető veszprémi férfi

Jogerős börtönt kapott a kutyáját éheztető veszprémi férfi