szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tévés szerint kizárt, hogy Orbán korábban eltűrte volna a TV2-n futó propagandariportokat, bírálja Tillát és Hajóst, amiért arcukat adják a csatornához, és azt állítja, az ATV vezetője Habonnyal és Vajnával találkozott. A rájuk vonatkozó részt az ATV vezetője hazugságnak tartja.

„Az egykori Orbán Viktor biztosan semmit sem fogadna el abból, amit és ahogy ez a mai tesz. Kizárt, hogy például olyan lejárató, az ötvenes éveket idéző propagandariportokat, amilyeneket a TV2 rendszeresen produkál, ő korábban megengedett vagy eltűrt volna” – mondta Friderikusz Sándor az Indexnek adott interjúban.

„A tudatmódosulás olyan esetével van dolgunk, amely a mából nézve megmagyarázhatatlan.”

Valaha jóban volt Orbánnal, de az egy másik ember volt, ma már semmilyen viszonya nincs vele.

A TV2-t épp azért hagyta ott, mert nem tartotta mindegynek, hogy az ő műsorai milyen közegben futnak. A lejárató propagandariportok miatt kezdett betelni a pohár, távozásához a végső lökést az adta, mikor az újságban olvasta, hogy a Napló stábjához csatlakozik, miközben „a tolerálhatatlan propagandagépezet miatt egyre több akkori munkatárs lépett ki a TV2-től. Világos volt, velem akarják legitimálni ezt a mocskos folyamatot”. A felmondás harmadik okaként Hajdú Pétert említette, állítólag ő mesélte a Blikknek, hogy Friderikusz a Naplónál folytatja.

Felmondása után Andy Vajna heteken át győzködte, hogy maradjon.

Friderikusz az interjúban hosszan bírálta a továbbra is a TV2 műsoraiban feltűnő vagy azokat készítő kollégáit, Hajós Andrást és Till Attilát.

„A baj ezzel az egésszel természetesen nem Tilla vagy Hajós, hanem az, hogy míg a Kádár-rendszert nem lehetett pusztán közakaratból felszámolni, mert teljes arzenáljával ott állt mögötte a szovjet birodalom, Orbán rendszerét viszont nem elsősorban a hívek, hanem ezek az ürügykereső, gyáva és megalkuvó magatartások tartják életben.”

Kézenfekvő magyarázat mindig akad a megalkuvásra: el kell tartani a családot, sok az adósság, azonban Friderikusz szerint „ezek a szaktársai sokmilliót keresnek akkor is, ha hónapokig nem dolgoznak egy percet sem”.

„Orbán pontosan az ilyen emberekre számított, amikor kiépítette a rendszerét, tudta, hogy az emberek többsége behódol, ha egzisztenciális nyomásnak teszik ki, hiszen behódoltak a Kádár-rendszerben is. Nem hősöknek születünk, de a rendszerváltás épp azt ígérte, hogy a szabadság körülményei között nem kell többé megalkudnunk a hatalommal a tisztességes megélhetésért és életért. Orbán legelőször ezt vette vissza, azt, hogy az ember szabadon eldönthesse, mit áldoz fel és miért. Kádár János csak a zsarnoki rendszert ismerte, Orbán viszont a szabadságból lépett vissza oda, hogy hatalmi eszközökkel hódoltassa be a polgártársait. Itt tartunk ma.”

Kemény állításokat fogalmaz meg az ATV-ről is

Az ott évekig futó beszélgetésműsora döntő részeben – sokáig kizárólag – szponzori pénzből ment, a végefelé ajánlottak fel neki adásonként 20 ezer forintot, majd az ATV-t vezető Németh Szilárd felvetette, hogy egy aktuálpolitikamentes műsort tudna finanszírozni a tévé. Sokféle ötlettel előállt, de az egészből nem lett semmi, évadkezdés előtt 5 héttel ugyanis közölte, idén már nem tudja elindítani a műsort.

„Teljesen egyértelművé vált, hogy megbízói, elsősorban talán az apja, de lehet, hogy mások is, rövidre záratták vele az egyezkedést.”

Németh Szilárd apja a tévé tulajdonosa, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze, Németh Sándor, aki májusban – Friderikusz elmondása szerint –

„váratlanul azt kérdezte tőlem, hogy én Orbán Viktor vesztét akarom-e”.

Mikor nem értette a kérdésfelvetést sem, Németh elmagyarázta, hogy ő eltúlzottnak találja azokat a kritikákat, amelyekkel a műsorban rendszeresen illettük Orbánt és a kormánya működését.

Aztán egy nap Friderikusz elmondása szerint Németh Szilárd az egyik nap elszólta magát, hogy rövidesen találkozik Habony Árpáddal és Andy Vajnával. Saját bevallása szerint ez volt az első találkozásuk, korábban nem ismerték egymást. Utóbb Friderikusz rákérdezett, miről volt szó a megbeszélésen, Németh azt állította, Habony és Vajna csak azt szerették volna tudni, hogy komolyan folytatni akarja-e vele az ATV az Összezárva Friderikusszalt, mert ők szeretnék a műsort a TV2-nél tartani. Friderikusz szerint ez nehezen hihető, szerinte egyre több jel utalt arra, hogy a háttérben homályos folyamatok zajlanak, példaként hozta, hogy – ahogy ő fogalmaz – az „ellenzéki” ATV önként vállalkozott a kampányban a kormányhirdetések offenzív sugárzására.

ATV-reagálás: ez hazugság

Elértük Németh Szilárdot, akit részletesen szerettünk volna reagáltatni Friderikusz állításaira – az első kérdésünk az volt, valóban találkozott-e Andy Vajnával és Habony Árpáddal –, ám Németh Szilárd azt mondta, nem akar mondatonként végigmenni az interjún és tételenként cáfolni azt, mert

„itt egy keserű ember hazudozásáról van szó, jogi úton szeretnénk elégtételt venni”.

Németh Szilárd szerint az is hazugság, hogy az apja azt kérdezte volna Friderikusztól, hogy Orbán vesztét akarja-e.

Németh Sándor is reagált azóta Friderikusz nyilatkozatára. Szerinte Friderikusz kiforgatta a szavait. A részletekről itt olvashat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gumilövedékes pisztollyal lőttek egy férfira és lányára Jászapátiban

Gumilövedékes pisztollyal lőttek egy férfira és lányára Jászapátiban

New York Times: Putyin mentse meg Navalnij életét

New York Times: Putyin mentse meg Navalnij életét

Akár havi több mint százezer forintot is elköltenek a családok a gyerek fejlesztésére

Akár havi több mint százezer forintot is elköltenek a családok a gyerek fejlesztésére