szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tömegek az utcán, tankok a villamossíneken, falfirkák és falragaszok, romok és roncsok a budapesti utcákon – október 23-a és az utána következő hetek a tömegtüntetésekről és az utcai harcokról lettek híresek, most ezeket az eseményeket mutatják be még élethűbben az e heti HVG-ben és a hvg.hu-n megjelenő eddig publikálatlan színes fotók!

1956 októberében a korábbi években soha nem látott embertömegek jelentek meg spontánul Budapest utcáin. A Rákosi-rendszer idején a szabad gyülekezési jogot az 1949-es alkotmány deklarálta ugyan, de a gyakorlatban nem működött, az állampárt, a Magyar Dolgozók Pártja és a különböző hozzá kapcsolódó tömegszervezetek irányították a tömeges felvonulásokat, a forradalom így már látványában is változást hozott a korábbi évek szigorú fegyelmezettségéhez képest.

Az események azzal kezdődtek, hogy 1956. október 23-ára a műegyetemi diákság – amely előző nap csatlakozott az új, független, korábban Szegeden megalakult Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségéhez (Mefesz) és meghirdette 16 pontos követelését – tüntetést szervezett, ezzel pedig kezdetét vették a forradalmi események, amelyek során a tömeg többek között a szovjet csapatok kivonását, új kormány alakítását, többpártrendszert, sztrájkjogot, teljes vélemény-, szólás- és sajtószabadságot és a gazdasági rendszer átalakítását követelte.

A tüntető egyetemistákhoz rövid idő alatt több tízezren csatlakoztak, a hirtelen összegyűlt spontán tömeg pedig együtt vonult át a Petőfi-szoborhoz Pestre, majd az aktuális lengyelországi megmozdulásokkal szolidaritásként a Bem-szoborhoz Budára, majd ismét Pestre a Kossuth térre, a Sztálin térre (ma: Ötvenhatosok tere) a Sztálin-szoborhoz, hogy ledöntsék, a kommunista pártlap, a Szabad Nép Blaha Lujza téri székházához, illetve a Magyar Rádió székházához, ahol az Államvédelmi Hatóság (ÁVH) emberei a tömegbe lőttek és harcok is kialakultak.

Betört kirakat a Szabad Nép székház földszintjén.
©

Miközben az újonnan kinevezett Nagy Imre miniszterelnök gyülekezési, csoportosulási és felvonulási tilalmat, valamint statáriumot rendelt el, a tömeg fegyvereket szerzett, leállt a munka országszerte, a következő napokban állandóvá váltak a tömeges utcai jelenetek, a harcok, a barikádok emelése, a szovjet tankok elfoglalása. A Kossuth téren október 25-én az ott tüntető tömegbe lőttek.

Kattintson galériánkért!
©

A vörös csillagokat leverték az épületek faláról, a szovjet emlékműveket ledöntötték városszerte, elfoglalták a pártházakat. Október 30-án a Köztársaság téren a tömeg a földalatti börtönökről, kazamatákról szóló legendák miatt megostromolta az MDP Budapesti Pártbizottságának székházát, ahol 24 embert meglincseltek.

A Kálvin téren egy bérház faláról leszedik az ötágú csillagot
©

A kormány végül a felkelők mellé állt, tárgyalásokat kezdett a szovjet csapatok kivonásáról és október 30-án be is jelentették, hogy a szovjet tankok kivonulnak. A harcok befejeződni látszottak, a kormány azt is bejelentette, hogy Magyarország kilép a szovjet érdekszférába tartozó országok katonai szövetségéből, a Varsói Szerződésből, sőt erről a tárgyalások is megkezdődtek. A romhalmazzá vált budapesti utcákon elkezdődött a romeltakarítás.

Romos villamoskocsik a József körúton, a Rákóczi térnél.
©

November 4-én azonban a szovjet csapatok újabb támadást indítottak, hogy leverjék a magyar csapatokat, az időközben az MDP helyett az MSZMP-t megalakító Kádár János vezetésével ellenkormány alakult Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány néven, amely ellenforradalomnak bélyegezte az október 23-án elkezdődött folyamatot, a szovjet csapatkivonásról tárgyaló delegációt letartóztatták, Nagy Imre és társai pedig – átmenetinek bizonyult időre – a jugoszláv nagykövetségen kaptak menedékjogot. A szovjet csapatok nagyjából egy hét alatt teljesen felszámolták a magyar ellenállást és leverték a forradalmat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!