szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Mediaworks e-mailben közölte a Népszabadság munkatársainak egy részével, tíz emberrel, hogy visszavonja a felfüggesztésüket, és hétfőre behívták őket dolgozni a Bécsi úti székházba – tették közzé a szerkesztőség Facebook-oldalán csütörtök délután, ahol jelezték, hogy a csapat továbbra is egységes. A behívott dolgozóknak nem a Népszabadsággal kapcsolatos feladatokat kellene elvégezniük.

A Népszabadság körülbelül nyolcvan dolgozója közül tíznek küldött levelet a magán e-mail-címére a Mediaworks Hungary Zrt., és arról értesítette őket, hogy megszüntetik a munkavégzési kötelezettség alól történő felmentésüket.

Ezeket a munkatársakat behívták dolgozni hétfőre a Bécsi úti székházba. Azt ígérték nekik, hogy kapnak belépőt, és az e-mail-fiókjaikhoz is hozzáférhetnek – olvasható a szerkesztőség Facebook-oldalán, amelyet azután hoztak létre, hogy október 8-án a Mediaworks váratlanul felfüggesztette a lapot, gazdasági okokra hivatkozva.

A nyomtatott lap azóta nem jelent meg, a nol.hu sem elérhető, utóbbin csak a Mediaworks közleménye olvasható. A szerkesztőség tagjai a bizonytalan helyzetben is együtt maradtak, próbáltak tárgyalni a lap jogainak megvásárlásáról, sőt, Bécsbe, a Mediaworks anyacégéhez, a VCP-hez is elmentek, hogy tisztázzák a helyzetüket, de a tulajdonossal nem tudtak beszélni. Elmondták azonban osztrák újságíróknak, mi történt velük, és fogadta őket Andreas Schieder, az osztrák kancellárt adó SPÖ frakcióvezetője, aki közleményben állt ki mellettük.

A Fedél Nélkül című lap csütörtökön utcára került számában, egy különkiadásban a Népszabadság szerzőinek cikkei olvashatóak: a szegénységről írtak, nem rogánoztak, matolcsyztak. A lap az utolsó példányig elkelt, ezért még 13 ezret nyomnak belőle.

A csütörtök délutáni posztban a szerkesztőség hangsúlyozza a hétfői behívással kapcsolatban: nem a Népszabadsággal kapcsolatos munkákról van szó, a kollégáiknak egyéb kiadványok elkészítésében végzett munkájukat kellene folytatniuk, illetve befejezniük. Így ennek a lépésnek semmilyen politikai, közéleti vonatkozása nincs. Az érintett dolgozók a szerkesztőséggel, a szakszervezettel és az üzemi tanáccsal egyeztetve, a MunkaTörvénykönyve által előírt együttműködés jegyében vesznek részt az eseti kiadvány szerkesztésében – tették hozzá.

A hvg.hu úgy tudja: ilyen munka a Manager Magazin, amelynek a főszerkesztője a Népszabadság egyik munkatársa. A napilap fotósai pedig a Mediaworks integrált fotórovatának a tagjai, így ők más kiadványok számára is készítenek képeket.

 Azt továbbra sem tudni, mi a szándéka a Mediaworks-nek azokkal a dolgozókkal, akiket nem hívtak be.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
120 Hz-es kijelző és 108 megapixeles kamera van a Redmi 85 ezres telefonjában

120 Hz-es kijelző és 108 megapixeles kamera van a Redmi 85 ezres telefonjában

Március végén tetőzhet leghamarabb a járvány harmadik hulláma

Március végén tetőzhet leghamarabb a járvány harmadik hulláma

Erős földrengés volt Görögországban, sok épület romba dőlt

Erős földrengés volt Görögországban, sok épület romba dőlt