Tetszett a cikk?

Megjelent a "rendkívüli Népszabadság" a Fedél Nélkülben, és mind a 12 ezer kinyomtatott példányt eladták, ezért hétfőre újabb példányokat nyomnak belőle. A Népszabadság két főszerkesztő-helyettese szerint nem lesz többé Népszabadság.

Különleges formában, duplára duzzasztott tartalommal jelent meg csütörtökön a hajléktalanok által árusított Fedél Nélkül, amelybe most 12 oldalt írtak a bezárt Népszabadsághoz köthető szerzők. Nemcsak Uj Péter, Megyesi Gusztáv vagy Tamás Gáspár Miklós írt egy-egy cikket, hanem Dés Mihály is.

Megyesi Gusztáv például praktikus tanácsokat ad arra, hogyan kell az utcán aludni, egyben cáfolja azt a városi legendát, hogy a Népszabadság papírja szigetelne legjobban, a Népszava és a Magyar Idők papírja semmivel sem marad el mögötte. Tamás Gáspár Miklós a munkanélküliség gyötrelmeiről ír, Uj Péter pedig a szokásos, kéthetenként szerdai népszabadságos publicisztika helyett egy csütörtökivel jelentkezik.

Ő ír arról, hogy

"előbb vagy utóbb a kinyírókat is kinyírják, mert ez a rendszer logikája. Dr. Spéder, a nagy nevettető tudna mesélni."

Uj Péter szerint egyre egyszerűbb és gyorsabb módszerekkel darálják, kebelezik be vagy semmisítik meg a különböző lapokat: az Indexet 2010-11-ben még úgy vették át, hogy szinte semmi sem látszott, az Origónál több lépcső volt, mire végül tavaly megvették, a Népszabadságot a strómanok strómanjai "hipp-hopp" ki is nyírták.

"A következő szerkesztőséggel ennyit sem fognak szarozni, egyszerűen kilőnek rá egy levegő-föld rakétát. Ha van egy kis stílusérzékük, helikopterről."

Keményen beszól a kormánynak a Könyves Hunor néven publikáló szerző, aki "csupa barna maszat pofájú" politikusokról ír, akik "a haverjaikkal együtt becsukatják azokat a helyeket, ahol nem az a szalagcím, hogy Imádja a nutellát a kormánypárti politikus", de "attól még messziről érződik a szag".

Mindet elvitték

Kepe Róbert, a hajléktalanok által árusított utcalap felelős szerkesztője, a Menhely Alapítvány koordinátora a hvg.hu-nak azt mondta, mind a 12 ezer kinyomtatott példányt eladták az első nap, hétfő délelőttre szállítja a nyomda az újabb 13 ezer példányt. A közös számot neten is meg lehet rendelni, csütörtök délután kettőig 130 ember tette ezt meg, ők összesen fél millió forintot fizettek be, vagyis átlagosan csaknem 4 ezer forintot szántak rá.

Kepe Róbert azt mondta, a Népszabadság-szerzőkkel egyszeri alkalomban állapodtak meg.

Nem lesz többet Népszabadság

A lap két főszerkesztő-helyettese, Gergely Márton és Pető Péter a kreativ.hu-nak adott interjúban arról beszélt, nem lesz többé Népszabadság, de a szerkesztőség még próbálja elérni, hogy minden munkatárs tisztességesen távozhasson a helyzetből, ezért zárnak össze. Komoly befektető egyelőre nincs.

Közben még az történt, hogy a lap dolgozói közül tízet behívtak dolgozni hétfőre, de nem a Népszabadsággal lesz dolguk, hanem a kiadónál fennálló egyéb munkáikkal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!