szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem tett vallomást az a vidéken élő magyar férfi, aki a Teréz körúti robbantás egyetlen gyanúsítottja, és akit Keszthelyen fogott el a TEK szerdán - jelentették be a rendőrség, az ügyészség és a TEK közös sajtótájékoztatóját csütörtökön. A TEK több szerdai akciójának nem volt köze a robbantó elfogásához.

Rendkívüli sajtótájékoztatón számolt be a főügyészség, a rendőrség és a terrorelhárítás a Teréz körúti robbantással gyanúsított férfi elfogásáról.

Keresztes Imre a Központi Nyomozó Főügyészség főügyésze közölte, hogy megalapozott gyanújuk van egy fiatalemberrel szemben, előre kitervelten, több emberen, hivatalos személy elleni emberölés kísérlete és robbanóanyaggal visszaélés gyanúja miatt, ezen a címen indult nyomozás a Teréz körúti robbantással kapcsolatban, amelyben két rendőr sérült meg súlyosan.

Az elfogott férfi magyar állampolgár,

eddig nem szerepelt a bűnügyi nyilvántartásban, nem budapesti, és ő az egyedüli gyanúsított. Az elfogására Keszthelyen került sor szerda délután 16 óra után pár perccel.

A gyanúsítás ellen a fiatalember panasszal élt, csakúgy, mint az őrizetbe vétele ellen - mondta a főügyész. Azonban így is indítványozzák az előzetes letartóztatását - közölte a főügyész. A gyanúsított nem kívánt vallomást tenni.

A nyomozás folytatódik, minden fő és részletkérdést tisztázni kell még, de mivel a nyomozás nem nyilvános, csak majd a bírósági tárgyalás lesz az, tovább részleteket nem árul el - tette hozzá.

Arról, hogy mi vezetett nyomra, a főügyész annyit tudott mondani, hogy az a törvényes munka, amelyet elvégeztek, amely során minden törvényes eszközt bevetettek. Minden verziót vizsgáltak és vizsgálnak még.

Egy személy követte el a bűncselekményt, ez megerősítést nyert,

legalábbis az, hogy a helyszínen egyedül tevékenykedett a fiatalember.

©

Tartottak attól, hogy újabb bűncselekményt követhet el a robbantó, és most már látják, hogy a félelmük nem volt alaptalan - mondta Keresztes, de nem részletezte, hogy pontosan mit ért alatta. De elmondta, az, hogy a Nagykörúton a járdán robbantanak, olyan megrázó és brutális cselekmény, amely nem ismétlődet meg, ezért is mindent megtettek azért, hogy sikerüljön a nyomozás.

Milyen munkával járt ez?

Papp Károly rendőr-főkapitány azt mondta, a sérült rendőrök állapota fokozatosan javul, az utókezelésük biztosított. Reméli, hogy pár hónap múlva vissza tudnak állni a rendőri szolgálatba.

Az elmúlt 26 nap megfeszített munkával telt, mondja a kapitány, komoly együttműködés zajlott a titkosszolgálatok, a TEK, a bevándorlási hivatal és az ORFK szervezeti elemei között - mondta, köszönetet is mondott ezért. A munka dandárja a Nemzeti Nyomozó Irodára (NNI) hárult.

Csaknem 1000 bejelentés érkezett,

ezeknek az NNI mind utána járt, egyiket sem tették félre, folyamatosan ellenőriztek.

Az elfogás

A Terrorelhárítási Központ vezetője, Hajdu János következett, ő elmondta, nem igaz az, hogy a TEK szerdán mindenhol ebben az ügyben avatkozott be mindenütt, Gyálon, Bátonyterenyén, Szolnokon is voltak bevetéseik, de ezeknek nincs közük a robbantó elfogásához. A rendőr-főkapitány szerdán olyan információkat osztott meg a TEK-kel, amelyet követően logisztikai tervezés után 16 óra 9 perckor fogták el Keszthelyen a gyanúsítottat, a Csík Ferenc sétányon - mondta Hajdu.

©
©

A gyanúsított ott várakozott a kocsijával, egy forgalomtól elzárt területen, ekkor fogták el, utána orvosi vizsgálata következett, sérülése, panasza nem volt a férfinak. A férfi kocsiját tűzszerész vizsgálta át, majd egy másik településen egy másik épületet is átvizsgáltak. (Vélhetően ez volt a karmacsi kutatás.) Ezután a gyanúsítottat felszállították Budapestre. Arra az újságírói kérdésre, hogy ellenállt-e a férfi az elfogáskor, azt mondta Hajdu, hogy erre nem volt lehetősége.

A sajtótájékoztatón ezután bemutatták a férfi elfogásáról készült videófelvételt:

Mi az indíték?

Arra az újságírói kérdésre a vezetők nem válaszoltak, hogy miből gondolják, hogy a férfi még újabb robbantásra készült, illetve mi az indíték. Azt mondta a főügyész, hogy nem akar tippeket adni azoknak, akik hasonló cselekményre készülnek. Az indítékra egy újabb újságíró is rákérdezett, azt mondták, nem tett vallomást a férfi.

Arra, hogy miből gondolják, hogy a rendőröket célozta a cselekménye, azt mondta a főügyész, hogy a robbantásról készült videófelvétel alapján ez egyértelmű. Sok erős bizonyítékot szereztek be a szakértők, de hogy milyen bizonyítékok vannak a férfi ellen, az nem nyilvános.

Papp Károly rendőrfőkapitány azt mondta, hogy

a tízmillió forintos nyomravezetői díjat nem kell kifizetniük,

mert klasszikus felderítő tevékenység nyomán találtak a gyanúsított nyomára.

A DNS-mintáról

Az ügyészség nem akarta kommentálni azt, hogy valóban a gyanúsított anyjától szerzett DNS-minta nyomán bizonyosodtak-e meg a férfi érintettségéről, megismételték, hogy egy szűk kör tudhatja csak, hogy milyen bizonyítékok alapján fogták el.

A hvg.hu azon kérdésére, hogy milyen műveletet hajtottak végre a Keszthely közeli Karmacs községben, azt mondták, hogy az egyes nyomozati tevékenységre vonatkozóan nem adnak tájékoztatást, ha több helyszínen kell házkutatást tartani, akkor több helyszínen tartanak. Arra a kérdésünkre, hogy pontosan hová vitték a gyanúsítottat, nem válaszoltak.

A robbanóanyagra vonatkozó kérdésre a főügyész azt mondta, a bomba ereje látható volt a videón, és nem titok, hogy szögek voltak benne, amely brutális.

Arra a kérdésre, hogy felmerült-e a büntethetőséget kizáró ok, vagyis az elmeállapota a gyanúsítottnak lehetővé teszik-e ezt, azt válaszolták, hogy ilyen súlyos bűncselekménynél szakértő végzi el a beszámíthatóságot, de mivel a megalapozott gyanú még csak most történt meg, a későbbi nyomozás feladata, hogy ezt tisztázzák.

Hogy volt-e a fiatalembernek képzettsége a bomba elkészítésére, azt mondta a főügyész: elkészítette, és működött. Minden, a gyanúsított személyével kapcsolatot kérdés időszerűtlen most, mert ezeket később kell megválaszolni.

Keszthelyen fogták el szerdán délután azt a férfit, aki a Teréz körúti robbantás elkövetésével gyanúsítható. A fővárosi Nagykörúton egy üresen álló üzlethelyiség előtt szeptember 24-én éjjel robbant egy vélhetően házi készítésű bomba, a detonációban két arra járó gyalogos rendőrjárőr megsérült, egyikük életveszélyesen, ők csak a napokban hagyhatták el a kórházat. A Központi Nyomozó Főügyészség előre kitervelten, több ember és hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt indított nyomozást.

A feltételezett elkövetőről több utcai kamerafelvételt is nyilvánosságra hoztak a hatóságok, ez alapján egy fiatalabb férfit kerestek, aki menekülés közben végig különböző sapkákkal takarta el az arcát és többször is ruházatot váltott.

A robbantásról készült köztéri kamerafelvételt a rendőrség két nappal az eset után hozta nyilvánosságra, ezen a vélt elkövető is látható, amint meglehetős higgadtsággal hajtotta végre a merényletet, pár lépésre a rendőröktől.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!