szerző:
hvg.hu

Ha annyira keresi az FBI, hogy maradhatott 24 éven át szabadlábon? - mondta Orbán a parlamentben, miután már a második felszólaló forszírozta kapcsolatát a rejtélyes és a hírek szerint körözött szaúdi milliárdossal. A miniszterelnök szavai szerint ez az egész csak amerikai titkosszolgálati játszma.

Orbán Viktor miniszterelnököt hétfőn arról a rejtélyes szaúdi milliárdosról is kérdezték a parlamentben, akinek a cége nemrég költözött Orbán szomszédságába, a XII. kerületi Cinege utcába.

Ahogy a Magyar Narancs feltárta, Pharaon igazi nagypályás milliárdos, egyik cégének közös vállalkozása van a Magyar Nemzeti Kereskedőházzal, és a seregélyesi kastélyt is Pharaon egyik áttételesen birtokolt cége, a Pharaon-Alfa szerezte meg. A helyi Kisbíró című lap meg is örökítette, amikor Pharaon üzlettársaival együtt megtekintette a seregélyesi falunapot.

Gyöngyösi Márton a letelepedési kötvényekről érdeklődve tért ki Ghaith Pharaonra, a szaúdi milliárdosra, akinek a jobbikos képviselő elmondása szerint állami üzleti kapcsolatai vannak, körözött bűnöző, és nemrég Orbán Viktorral szemben vett ingatlanokat. Orbán helyett először Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára válaszolt: körözött személy nem vásárolhat és nem vásárolt letelepedési kötvényt, a szűrőrendszerek ezt meghiúsították. Az engedély pedig később visszavonható, ha a vásárlója méltatlanná vált arra. Eddig 6 főt utasítottak el biztonsági okokból. Az igazi probléma a migráció - hangzott el még Kontrát válaszában, amelyet egyébként Gyöngyösi Márton nem fogadott el.

Gyöngyösi egy levelet lobogtatott, amelyet a Belügyminisztérium írt Szaúd-Arábiának, és amelyben elismerik, hogy valóban a körözött Pharaonról van szó, vele köt üzletet a magyar állam.

Orbánt később Harangozó Tamás MSZP-s képviselő is megkérdezte Ghaith Pharaonról, illetve a szaúdi milliárdos Tiborcz Istvánhoz (Orbán vejéhez) fűződő viszonyáról. Harangozó arra volt kíváncsi, találkozott-e Orbán Pharaonnal, jelent-e kockázatot a szaúdi üzletember többi ügylete. Orbán azt mondta, igen, találkozott egy díszvacsorán "Pharaon professzor úrral", és nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot a tevékenysége. Harangozó erre úgy válaszolt, ebben az esetben Orbán és kormánya jelenti a nemzetbiztonsági kockázatot. Orbán erre azzal vágott vissza, hogy

a Pharaon-ügy egy amerikai titkosszolgálati játszma. Ha keresi az FBI, hogy maradhatott 24 éven át szabadlábon?

- kérdezte Orbán, aztán mindenkit óvatosságra intett.

A hétfői ülésnap eseményeiről itt olvashatja részletes tudósításunkat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lefújták Radics Gigi arénás koncertjét

Lefújták Radics Gigi arénás koncertjét

Két féltonnás bombát találtak a Duna budafoki szakaszán

Két féltonnás bombát találtak a Duna budafoki szakaszán

Vihar miatt több mint 200 budapesti utast hagyott a Wizz Air Cataniában

Vihar miatt több mint 200 budapesti utast hagyott a Wizz Air Cataniában

Magyar tévéfilm nyerte az Európa legjobbjának járó díjat

Magyar tévéfilm nyerte az Európa legjobbjának járó díjat

Magyar film nyerte a luxemburgi CinEast filmfesztivál nagydíját

Magyar film nyerte a luxemburgi CinEast filmfesztivál nagydíját

Börtönre és vagyonelkobzásra ítélték a Buda-Cash-botrány vádlottait

Börtönre és vagyonelkobzásra ítélték a Buda-Cash-botrány vádlottait