szerző:
hvg.hu

Ülésnap van, október 23. után a pártok is emlékeznek a forradalomra, és a tegnap történtekre. Rétvári szerint az agresszió a szélsőséges politikai erőket jellemzi. Kósa Lajos a Népszabadságon is kajánkodik. A Jobbik megtudta, a belügy levélben ismerte el, hogy az állammal üzletelő Ghaith Pharon szaúdi milliárdos ugyanaz, aki nemzetközi körözés alatt áll. Az LMP-s Hadházy Ákost most leárulózzák. Dömötör Csaba úgy véli, a Népszabadságot a baloldal csinálta ki. A Jobbik letelepedésikötvényinterpelláció-cunamit zúdít a kormányra. Az MSZP-s Kunhalmi Ágnes szerint Orbán úgy zaklatja a civileket, mint a pártállam a demokratikus ellenzéket. Orbán: a vendégmunkások és a betelepítések között nincs összefüggés. Cikkünk folyamatosan bővül.

Az MSZP-s Hiller István napirend előtti felszólalásában arról beszélt, ami a Népszabadsággal történt, az a magyar sajtószabadság, és így a magyar szabadság csorbítása. Kifogásolta azt is, hogy 40 ezer gyerek kiesett az oktatásból.

Dömötör Csaba államtitkár azzal vágott vissza, a baloldali kormány tönkretette a 10 évvel ezelőtti évfordulót, "én is golyót kaphattam volna, ott voltam az ünneplő tömegben", most pedig a baloldal szintet lépett agresszivitásban és erőszakban, a békés ünnepet próbálta szétverni. A szólásszabadság szerint nem az, hogy bárki tönkretehet egy békés megemlékezést. Az alapján, amit most mutatott fel a baloldal, "egy zsák krumplit nem lehet rájuk bízni."

Az LMP-s Szél Bernadett szerint hibás lépés a közszférában dolgozók elbocsátása, ehelyett béremelést szorgalmazott. Abból pedig, hogy Lázár János nem mond konkrét számot, arra következtet, biztos sok embert küldenek el.

Cseresnyés Péter államtitkár azt mondta, a közszférában elbocsátandó embereknek meg kell találni a megfelelő helyét, arra senki sem gondolt, hogy egy osztályvezetőként dolgozó pénzügyi szakemberből kőműves legyen.

Vona Gábor lényegében megismétli a október 23- beszédét, az orbánizmus nemzeti színű szalaggal átkötött lopás, a betelepedési kötvények megszüntetését követeli. Dömötör Csaba: a kötvény gazdasági és befektetési kérdés, "hasznot hozott az országnak". "Mire föl a nyugtalanság a Jobbik soraban?!" utasítja rendre a hangoskodókat Kövér László házelnök, amikor Dömötör kufárkodóknak hívja jobbikosokat. "Az egykori nemzeti párt pénzért és hatalomért mindenre képes."

©

Soltész Miklós a KDNP-ből: a világ tegnap emlékezett meg a 20. század egyik legtisztább forradalmáról. Soltész megemlékezik 2006-ról. Gyurcsány nem vett tudomást a szemük világát vesztett áldozatokról - ezek után várható volt a tegnapi kifütyülő viselkedés. A szocialisták alkalmatlanok Magyarország vezetésére. Rétvári Bence Emmi-államtitkár reagál szavaira: a baloldalnak jó alkalom lett volna bocsánatot kérni 2006 után. Ehelyett közösen léptek fel Gyurcsány Ferenccel. "Aki nincs velünk, az ellenünk van", ez Rákosi-idézet, mondja Rétvári. A zajos fellépés sosem a mérsékelt erőkre volt jellemző, az agresszió a szélsőségesek eszköze. "Október 23. nem az ellenzéki pozícióharcra jó", mondja  Rétvári.

Kósa Lajos is felszólal a Fidesz részéről mint frakcióvezető. Hosszan méltatja a magyar nép szabadságharcait. A fütyörészéssel kivel értünk egyet? Az AVH-val? A tömegbe lövetőkkel? Ha valakinek nem tetszik valami, szervezzen arra külön eseményt, ne a megemlékezésen tiltakozzon, ez a demokráciában így szokás. A baloldal pedig legitimálja a tömegbe lövetőket, mert együtt ünnepelnek azokkal, akik 2006-ban lövettek. Kósa népszabizik is egyet, megjegyzi:

a tegnapi volt az első nap, amiről nem tudott tudósítani az 56-ban létrehozott, elnyomó uralom által létrehozott lap.

Dömötör Csaba a menekültkvótákról beszél hosszasan válaszában, a 3,3 millió nem szavazatot is megemlíti. A baloldal továbbra sem tisztázza viszonyát 1956-tal, bocsánatot kérhetett volna 2006-ért, de csak pár tucat sípra futotta, és arra a vágyra, hogy bekerüljön a külföldi sajtóba.

Ezzel véget értek a napirend előtti felszólalások. Csúcs Lászlóné lengyel nemzetiségi szószóló beszédében kitér arra, hogy ne foglalkozzunk a füttyögőkkel, és megragadja a lehetőséget, hogy mindenkinek köszönetet mondjon.

Az interpellációk következnek

Miért tüntették ki a bicskei gyermekotthon vezetőjét, akit régebb óta folyamatosan vádolnak pedofil vádakkal? kérdezi Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s képviselő. Rétvári Bence válaszol: zéró tolerancia él  a pedofilia ellen, a szexuális bűncselekmények el nem évülő bűncselekmények lettek. Rétvári hosszasan beszél arról, miért jobb a gyerekek helyzete most, mint régebben ezen a téren, de nem válaszol a kérdésre. Bangóné ezt szóvá is teszi, ahogy azt is, hogy a kormány csak a média híradására reagált, előtte hetekig nem lépett semmit.

©

Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő a letelepedési kötvényekről kérdezi a miniszterelnököt, és kitér Ghaith Pharaonra, a szaúdi milliárdosra, akinek állami üzleti kapcsolatai vannak, körözött bűnöző, és nemrég Orbán Viktorral szemben vett ingatlanokat. A BM-államtitkár Kontrát Károly válaszol: körözött személy nem vásárolhat és nem vásárolt letelepedési kötvényt, a szűrőrendszerek ezt meghiúsították. Az engedély pedig később visszavonható, ha a vásárlója méltatlanná vált erre. Eddig 6 főt utasítottak el biztonsági okokból. Az igazi probléma a migráció. Gyöngyösi Márton nem fogadja el a választ. Egy levelet lobogtat, amit a Belügyminisztérium írt Szaúd-Arábiának, amelyben elismeri, hogy valóban arról a Pharaonról van szó, a körözött Pharaon köt üzletet a magyar állammal.

Az LMP-s Hadházy Ákost a múlt héten lehülyézték, most leárulózzák, most is visszakérdez, "ki mondta az árulót?". A Népszabadság megszüntetésével kapcsolatban kérdez. A viharos közjáték után folytatja az azonnali kérdését. A baloldal nem akarta megmenteni a lapját, mondja válaszában Dömötör Csaba miniszterelnökségi államtitkár, "a Népszabadságot a baloldal csinálta ki", nem fog menni a felelősség áthárítása.

Németh Szilárd interpellál, "pedofil ügy az MSZP körül?" S. Miklós MSZP-s képviselőről kérdez, aki Csepelen tevékenykedett, 2006-ban került börtönbe pedofília miatt. Völlner Pál államtitkár válaszol neki, jogszabály-változtatásokat sorol, amelyek által hatékonyabb lehet a gyermekek védelme. Németh "természetesen elfogadja" a választ.

©

A Jobbik nyomatja a letelepedési kötvények simfölését, Dömötör Csaba szerint az ország adósságbesorolásának változása miatt felülvizsgálják a kötvénykonstrukciót. Dömötör felidézi Vona Gábor korábbi szavait: az iráni forradalmi gárda behívásának ötletét, az iszlám pedig az emberiség utolsó reménye, nem is beszélve a török titkos köszönésről. Szilágyi nem fogadja el a választ.

A letelepedési kötvényekről kérdez - de most nem a Jobbik, hanem az MSZP-s Demeter Márta. 5 milliárdos veszteség, 17 ezer kötvénytulajdonos - kapott-e utasítást a miniszterelnöktől utasítást az NGM, és folyik-e ilyen. A kormány válasza először elmúltnyócév, aztán az obligát négyszeres szűrő "ez a mai nap már többször elhangzott", négyszeresen ellenőrzik a kötvényt vásárolni akarókat. A kormány felülvizsgálja, de nincs annyi letelepedő, amennyit Demeter állít. Demeter nem fogadja el a választ.

©

Miért támogatja a kormány a migránstámogató civilszervezeteket, amelyek szerinte is kártékonyak? jön egy újabb kérdés a jobbiktól. Rétvári Bence szerint a Jobbik csak a retorika szintjén támogatja nemzeti ügyeket, lásd Alaptörvény-módosítás és feltételei. Három szervezetet támogatott az állam: a Magyar Vörökeresztet, a Máltai Szeretetszolgálatot, és a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat. Rétvári szerint a kísérű nélküli kiskorúakat úgy látta el az állam 2015-ben, mint bármilyen más magyar gyereket, megpróbálta az állam ezek költségeit az EU-val elszámoltatni, de az EU nem fizetett. A Jobbik előbb tisztázza a viszonyát az obskúrus szervezetekhez. Latorcai János meginti Rétvárit, amiért előre be nem jelentett szemléltetést vitt végbe - utal a Rétvári pulóverén látható arcra.

Hadházy Ákos (LMP): a kórházi fertőzésekben 644 ember halt meg, 644-gyel több, mint terrorizmus miatt. Nincs szappan a kórházakban, és nincsenek elkülönítve a betegek. Rétvári szerint 5 százalékos csökkenés tapasztalható a fertőzések számában, ez siker.

Jönnek az azonnali kérdések

Kunhalmi Ágnes arról kérdezi Orbán Viktort, kézi vezérléssel irányítja-e a KEHI-t, utalva arra, hogy kiderült, hogy Orbán Viktor rendelte meg a norvég alapos kormányzati ellenőrzéseket, illetve Orbán hazudott egy német lapnak erről. Orbán: igen, akkor amit mondtam, az úgy volt. Kunhalmi: Orbán úgy zaklatja a civileket, mint anno a pártállam idején a demokratikus ellenzéket. Orbán: a KEHI éves terv szerint ellenőriz, ehhez joga van, ezt ne vitassa el senki se tőle, se a kormánytól.

©

A jobbikos Mirkóczki Ádám, mi másról, a letelepedési kötvényekről kérdezi Orbán Viktort. Orbán: nem kockázatos, visszavonható, csak öt évre szól. Azért hozták létre, hogy forráshoz jusson az ország. Orbán szerint más miatt kéne aggódni kockázat tekintetében  a Jobbiknak. De az összes kötvényt, nem csak a letelepedésit felülvizsgálják az ország felminősítése miatt.

Szél Bernadett (LMP) is kérdezi Orbánt, a külföldi, ukrán vendégmunkások behozataláról. Orbán: a béreket az állam kétféleképp befolyásolhatja: emeli az állami munkavállalók bérét, és a munkaadókkal egyeztet, mert nem jó  a felelőtlen, munkahelyeket veszélyeztető béremelés. Szél: fura, hogy a kormány a migráció ellen küzd, de beengedi a vendégmunkásokat Mexikóból, Nepálból. A közszférában pedig leépítések vannak. Orbán: a vendégmunkások és a betelepítés között nincs összefüggés.

Jelent-e nemzetbiztonsági kérdést, hogy Vona Gábor, a Jobbik elnöke a török Szürke Farkasok terrorszervezettel szimpatizál, ahogy egy erre utaló kép előkerült és ezt bizonyítani látszik? Kontrát Károly BM-államtitkár szerint a BM ki fogja vizsgálni a kérdést, A kérdést feltevő Vinai Győző fideszes parlamenti képviselő elégedett. Kontrát Károly is elégedett.

Orbánt magát is kérdezik Ghaith Pharaonról és vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető kapcsolatairól. Harangozó Tamás MSZP-s képviselő szerint súlyos a kérdés, és kérdezi: találkozott-e Orbán Pharaonnal, jelent-e kockázatot a szaúdi üzletember többi ügylete. Orbán: igen, találkozott egy díszvacsorán "Pharaon professzor úrral", és nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot a tevékenysége. Harangozó: ebben az esetben Orbán és kormánya jelenti a nemzetbiztonsági kockázatot. Orbán: a Pharaon-ügy egy amerikai titkosszolgálati játszma. Ha keresi az FBI, hogy maradhat 24 éven át szabadlábon? Orbán mindenkit óvatosságra int.

Orbán most hallotta a kérdést

Hadházy Ákos az LMP társelnöke megint a korrupcióról kérdezi Orbánt. Három, egymástól többszáz kilométerre lévő faluban ugyanazt a 3 budapesti céget hívták meg egy egészségügyi szűrővizsgálat elvégzésére úgy, hogy meghívásos, tehát nem nyílt eljárásról volt szó. Két falu polgármestere két, jelenleg a parlamentben egymás mellett ülő fideszes polgármester volt, egyikük Simonka György. Hadházy szerint erre csak egy magyarázat van, ha a politikusok egyeztettek egymással. Ezen a héten is megkérdezte a miniszterelnököt, fenntartja-e, hogy csak az ellenzék blablál korrupcióról.

Orbán Viktor erre azt mondta, a kormány zéró tolreanciát hirdet a korrupció ellen, azonban nem világos, mit vár tőle, a házban az ülésrendet nem ő, hanem a házelnök szabja meg, nem tudja a képviselőket szétültetni. Egyebek mellett arra biztatta Hadházyt, ha jogszabálysértésről tud, tegyen bejelentést a hatóságnál.

Rogán és a letelepedési kötvény

A jobbikos Apáti István Rogán Antal minisztert faggatta a letelepedési kötvényről, azt kérdezte, a bizniszt végző offshore cégeken kívül ki járt vele jól, "önnek származott-e ebből zsebpénze?" Apáti követelte azt is, nevezzék meg a kötvényvásárlókat.

Rogán azt mondta, neki kizárólag annyi haszna volt ebből, hogy kérdésekre válaszolhat a parlamentben. Hozzátette, hogy nyílt parlamenti vitában döntöttek a letelepedési kötvényekről, a rögzített hozam 2012-ben a többi államkötvényéhez képest alacsony volt, ennek segítségével 1 milliárd euró folyt be. Emlékeztetett, hogy olyan időszakban vezették ezt be, mikor az ország alig jutott devizához.

"A program teljesítette célját."

Majd beszólt Apátinak azért, hogy nem váltotta be fenyegetését, és a Jobbik tisztújításakor nem ment szembe Vona Gábor akaratával.

Hamarosan jön Matolcsy

A jegybankelnököt "rokonok, haverok és mások" címmel kérdezte volna Bárándy Gergely, azonban Matolcsy György most nem ment be a házba. Bárándy azt mondta, megvárja a "felperest"- bár ezt a szóhasználatot a levezető elnök nem tartotta szerencsésnek. Matolcsynak mindenesetre a következő azonnali kérdések órájában már válaszolnia kell.

Kormánypárti képviselők is tettek fel azonnali kérdést, ezt nem közvetítjük, Tukacs István szocialista politikus pedig Rétvári Bence államtitkárral vitatkozott azon, ki miatt van rosszabb helyzetben az egészségügy.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nem az elhízás, hanem a rossz táplálás veszélyezteti a legtöbb gyereket

Nem az elhízás, hanem a rossz táplálás veszélyezteti a legtöbb gyereket

Glázer: Borkainak fontosabb a Fidesz, mint Győr

Glázer: Borkainak fontosabb a Fidesz, mint Győr

Tóta W.: Nem tart ez örökké

Tóta W.: Nem tart ez örökké

Magyarország népe nem Orbán Viktor népe

Magyarország népe nem Orbán Viktor népe

Indul a Vodafone TV Magyarországon

Indul a Vodafone TV Magyarországon

Egy új gomb kerül a számítógépes billentyűzetekre

Egy új gomb kerül a számítógépes billentyűzetekre