Joó Hajnalka
Joó Hajnalka
Tetszett a cikk?

A miniszterelnök kitérő választ adott arra kérdésre, hogy rendben van-e, ha magáncég szűri az állami ünnepségre érkezőket a Kossuth téren.

„Jogi kérdésekkel majd a joghatóságok foglalkoznak” – ezt válaszolta hétfőn a parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök a hvg.hu kérdésére, melyben azt tudakoltuk, mit szól ahhoz, hogy az október 23-án a Kossuth téri állami megemlékezésen több helyen is rátámadtak a vele szemben kritikus – beszéde alatt síppal tiltakozó – résztvevőkre, és az eseményeket rögzítő újságírókra.

A miniszterelnök visszakérdezésünkre, hogy szerinte tisztán jogi kérdés-e az, hogy valaki ki akarja fejezni a véleményét és ezért megverik, megismételte iménti válaszát. Arra a felvetésre pedig, miképp lehetséges, hogy a rendezvény biztosításával megbízott magáncég megszűri, ki mehessen be ünnepelni és ki nem, Orbán Viktor a válasz elől kitérve annyit felelt:

„Méltó megemlékezés volt, amiért köszönetet kell mondani mindenkinek, aki abban részt vett, a szervezőknek, a fellépő művészeknek, mindenkinek, aki eljött és méltó módon fejet hajtott, és az ön által említett biztonsági cégnek is.”

Ahogy arról beszámoltunk, vasárnap a Kossuth téren az Orbán Viktor beszédét kifütyülők és az állami rendezvényre érkezők között több helyen is verekedés tört ki, mások mellett a szintén sípoló Ungváry Krisztián történészt is megütötték.

Verekedés október 23-án.
©

A Miniszterelnökség speciális szabályokkal igyekezett gondoskodni arról, hogy Orbán Viktor beszédét – közelről legalábbis – ne zavarhassák meg: a színpad 60-70 méteres, kordonnal lezárt környékére kizárólag a karszalaggal rendelkező, előzetesen regisztrált vendégek (mint kiderült, a Fidesz-tagok, illetve fideszes képviselők és polgármesterek buszokkal érkezett vendégei) léphettek be, távolabb pedig a Valton Security biztonsági őrei szűrték meg a belépőket és ellenőrizték a táskáikat.

Az Együtt tiltakozó akciót szervezett az esemény idejére: ezer sípot is kiosztott a résztvevők között. Kifütyülni azonban a biztonsági intézkedések miatt csak a távolból tudták Orbán Viktort. Juhász Péter, a párt alelnöke hétfőn bejelentette, hogy beperli a Miniszterelnökséget, amiért a biztonságiak nem engedték be a Kossuth tér kordonnal elzárt részére.

„Állami ünnepen, amit közpénzből rendeznek, minden állampolgárnak joga van részt venni. Nem szabhatja meg az állam, hogy ki mehet, és ki nem. Nincsenek jó és rossz állampolgárok, hanem adófizető állampolgárok vannak, akik – mint én is – állják a megemlékezés költségeit.”

– írta a perindítást bejelentő közleményében Juhász.

A Társaság a Szabadságjogokért jogásza szerint jogsértő volt a biztonsági cég részéről, hogy munkatársai nem engedték be az Együtt alelnökét az állami rendezvényre. A hvg.hu által megkérdezett Hegyi Szabolcs szerint ugyanis, ha nem indokolható biztonsági szempontokkal az, hogy valakit kinn tartsanak – márpedig egy síp nem veszélyes tárgy –, akkor párthovatartozás alapján nem lehet valakit kizárni egy állami rendezvényről.

Tóth Balázs, a Magyar Helsinki Bizottság Rendvédelmi Programjának vezetője a hvg.hu-nak kifejtette, hogy nem vagyoni kár okozásáért több százezer forintos sérelemdíjat is kérhet az, akit nem engedtek be egy közterületen tartott állami ünnepségre, mert ezzel a szabad mozgáshoz és a véleménynyilvánításhoz való jogát korlátozták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szándékosan rosszul írják a fagyasztott krumpli csomagolásán, meddig kell sütni

Szándékosan rosszul írják a fagyasztott krumpli csomagolásán, meddig kell sütni

A Déli Városkapu sarkába költözik a Fudan Egyetem, a Diákváros marad a helyén

A Déli Városkapu sarkába költözik a Fudan Egyetem, a Diákváros marad a helyén

Írásba adták az ellenzéki pártok, hogy nem járatják le egymást

Írásba adták az ellenzéki pártok, hogy nem járatják le egymást