Joó Hajnalka
Joó Hajnalka

A miniszterelnök kitérő választ adott arra kérdésre, hogy rendben van-e, ha magáncég szűri az állami ünnepségre érkezőket a Kossuth téren.

„Jogi kérdésekkel majd a joghatóságok foglalkoznak” – ezt válaszolta hétfőn a parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök a hvg.hu kérdésére, melyben azt tudakoltuk, mit szól ahhoz, hogy az október 23-án a Kossuth téri állami megemlékezésen több helyen is rátámadtak a vele szemben kritikus – beszéde alatt síppal tiltakozó – résztvevőkre, és az eseményeket rögzítő újságírókra.

A miniszterelnök visszakérdezésünkre, hogy szerinte tisztán jogi kérdés-e az, hogy valaki ki akarja fejezni a véleményét és ezért megverik, megismételte iménti válaszát. Arra a felvetésre pedig, miképp lehetséges, hogy a rendezvény biztosításával megbízott magáncég megszűri, ki mehessen be ünnepelni és ki nem, Orbán Viktor a válasz elől kitérve annyit felelt:

„Méltó megemlékezés volt, amiért köszönetet kell mondani mindenkinek, aki abban részt vett, a szervezőknek, a fellépő művészeknek, mindenkinek, aki eljött és méltó módon fejet hajtott, és az ön által említett biztonsági cégnek is.”

Ahogy arról beszámoltunk, vasárnap a Kossuth téren az Orbán Viktor beszédét kifütyülők és az állami rendezvényre érkezők között több helyen is verekedés tört ki, mások mellett a szintén sípoló Ungváry Krisztián történészt is megütötték.

Verekedés október 23-án.
©

A Miniszterelnökség speciális szabályokkal igyekezett gondoskodni arról, hogy Orbán Viktor beszédét – közelről legalábbis – ne zavarhassák meg: a színpad 60-70 méteres, kordonnal lezárt környékére kizárólag a karszalaggal rendelkező, előzetesen regisztrált vendégek (mint kiderült, a Fidesz-tagok, illetve fideszes képviselők és polgármesterek buszokkal érkezett vendégei) léphettek be, távolabb pedig a Valton Security biztonsági őrei szűrték meg a belépőket és ellenőrizték a táskáikat.

Az Együtt tiltakozó akciót szervezett az esemény idejére: ezer sípot is kiosztott a résztvevők között. Kifütyülni azonban a biztonsági intézkedések miatt csak a távolból tudták Orbán Viktort. Juhász Péter, a párt alelnöke hétfőn bejelentette, hogy beperli a Miniszterelnökséget, amiért a biztonságiak nem engedték be a Kossuth tér kordonnal elzárt részére.

„Állami ünnepen, amit közpénzből rendeznek, minden állampolgárnak joga van részt venni. Nem szabhatja meg az állam, hogy ki mehet, és ki nem. Nincsenek jó és rossz állampolgárok, hanem adófizető állampolgárok vannak, akik – mint én is – állják a megemlékezés költségeit.”

– írta a perindítást bejelentő közleményében Juhász.

A Társaság a Szabadságjogokért jogásza szerint jogsértő volt a biztonsági cég részéről, hogy munkatársai nem engedték be az Együtt alelnökét az állami rendezvényre. A hvg.hu által megkérdezett Hegyi Szabolcs szerint ugyanis, ha nem indokolható biztonsági szempontokkal az, hogy valakit kinn tartsanak – márpedig egy síp nem veszélyes tárgy –, akkor párthovatartozás alapján nem lehet valakit kizárni egy állami rendezvényről.

Tóth Balázs, a Magyar Helsinki Bizottság Rendvédelmi Programjának vezetője a hvg.hu-nak kifejtette, hogy nem vagyoni kár okozásáért több százezer forintos sérelemdíjat is kérhet az, akit nem engedtek be egy közterületen tartott állami ünnepségre, mert ezzel a szabad mozgáshoz és a véleménynyilvánításhoz való jogát korlátozták.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!