szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hvg.hu megszerezte a Ghaith Pharaon szaúdi milliárdos ellen jelenleg is érvényben lévő körözési dokumentumokat, amelyekről a kormány is tud. Ezek alapján el kellene fogni az üzletembert, de ő nagy üzleteket csinál itt - még a kormánnyal is -, arról nem beszélve, hogy a miniszterelnök szomszédságában szerzett villát.

Ghaith Pharaon nevét egyre többen tanulják meg: a szaúdi üzletemberről több cikk született, egyfelől azért, mert többször látták Magyarországon, Orbán Viktor is találkozott vele, a miniszterelnök veje, Tiborcz István pedig tárgyalt az ügyvédjével a Gresham-palota teraszán, erről fotó is született a Magyar Narancs hasábjain. Pharaon és partnerei több kastélyt is megszereztek Magyarországon, nem beszélve a fővárosi, József nádor téri volt Postabank-székházról.

Ghaith Pharaon

Pharaont állítólag körözik, ugyanakkor az Átlátszó szerint közös cége van a keleti nyitás legfőbb fegyverének tekintett, amúgy hatalmas veszteséget termelő Magyar Nemzeti Kerekedőházak Zrt.-vel. Az is kiderült, hogy Orbán Viktor budapesti lakóházának tőszomszédságában szerzett egy villát és egy telket egy olyan cég, amely az Pharaon érdekeltségébe tartozik. Az ügy hullámai már a parlamentet is elérték: hétfőn Orbán Viktor azonnali kérdésre válaszolva elismerte, hogy találkozott "Pharaon professzorral" egy jordániai diplomáciai eseményen. A további, veje, Tiborcz István érintettségét is firtató kérdésekre pedig azt mondta: szerinte a Pharaon-ügy amerikai titkosszolgálati manipuláció, és érthetetlen, hogy az FBI 25 éve nem tud elfogni valakit.

De hát mi az igazság? Tényleg körözik Pharaont Amerikában? Mik a vádak ellene?

A hvg.hu kérdésére az amerikai nagykövetség megerősítette, hogy Ghaith Pharaont körözik Amerikában, "ha a magyar államnak információi vannak róla, értesítenie kell a megfelelő  hatóságokat, vagy a nagykövetséget, vagy az Interpolt". Megszereztük a körözés dokumentumait is a budapesti amerikai nagykövetségtől. Az elfogatási parancson az áll, bűnszövetség (conspiracy), hamis információk terjesztése (wire fraud), befolyással üzérkedés (racketeering conspiracy), bűnsegédség és bűnpártolás (aiding and abetting) gyanúja miatt szeretne a washingtoni ügyészség elbeszélgetni Pharaon úrral. Az 1991. november 15-én kelt elfogatási parancs ma is érvényben van. A vádak a Bank of Credit and Commerce International (BCCI) tevékenysége kapcsán fogalmazódtak meg, és Pharaon mellett két másik személyt, Agha Hasad Abedit és Swaleh Naqvit is érintenek. A vádak sora 1993-ban feltételezett bűnszövetséggel (alleged conspiracy) bővült ki. Ha bebizonyosodnak, az elkövetők akár 30 év börtönbüntetéssel és vagyonelkobzással büntethetők.

Pharaont az Interpol is körözi, az amerikai nagykövetség szerint a parancsot tartalmazó irat száma A355/8-1992, bár ennek nincs nyoma az Interpol oldalán. Az USA és Magyarország között kiadatási egyezmény van érvényben, a nagykövetség arról tájékoztatta a hvg.hu-t, hogy ennek értelmében

"ha bárki tud Pharaon úr hollétéről, a megfelelő hatóságokat értesítenie kellene".

Az Interpol 1992-es körözése röviden felsorolja a vádakat: Pharaon a BCCI-vel 1985-ben titokban megvette az Independence Bank of Encino kaliforniai bankot. Pharaonnak a törvények szerint jelentenie kellett volna a felügyeleti szerveknek a BCCI érdekeltségét, de ezt nem tette meg (a BCCI-t eltiltották a pénzintézeti tulajdonszerzéstől, írja a Magyar Narancs monstre oknyomozó cikke). Az eltitkolás megsértette a szövetségi törvényeket, és lehetővé tette az Independence Banknak, hogy a szövetségi kormánytól biztosításvédelmet kapjon, szintén törvényellenesen. Pharaon és társai a BCCI-vel az amerikai kormány és egyéni befektetők elleni bűnszövetségben elkövetett csalást követtek el. A BCCI segítségével manipulálták a miami CenTrust Megtakarítási Bank kötvényeinek árfolyamát, hamis tranzakciókkal feltornázták a kötvények árát: úgy tűnt, a BCCI 25 millió dolláros értékben vett kötvényeket, de valójában a kötvényeket a CenTrust vette meg, hogy felverje az árait.

1978 és 1991 között is zajlottak kifogásolt ügyek: a Georgia Nemzeti Bank (NBG) megvásárlása és irányítása megtévesztő részvényvásárlás és rejtett részvényüzelmek, fondorlatok, machinációk, hamis felügyeleti jelentések segítségével. Pharaon és társai 1977-ben georgiai bankok, köztük az NBG vásárlására tettek szándéknyilatkozatot, erre meg is kapták az engedélyt. 1978-ban Pharaon ügyvédje aláírt egy nyilatkozatot, hogy a vételár 10 millió dollár a Pharaon saját tulajdonát képezi. De valójában a pénzt Swaleh Naqvi adta kölcsön, utalta el a pakisztáni Karacsiból Pharaonnak 5 napra 1982. április 23-án. Az NBG 29-én kapta meg a pénzt, majd május 6-án visszautalták azt a londoni BCCI Groupnak.

"Ha az USA-val érvényben lévő kiadatási egyezménnyel rendelkező országban bukkan fel, kérjük, fogják el. Ha máshol, figyeljék a mozgását és tevékenységét. Egyéb esetekben, kérjük, informálják az Interpolt és a ICPO-Interpol Általános titkárságát"

– végződik az Interpol felhívása.

Most kaphatnak a szívükhöz Seregélyesen, a faluban ugyanis ott járt Pharaon, a Seregélyesi Kisbíró 2015. októberi számában több képen is látható két munkatársa, Zaid Naffa és Abu Namous társaságában, ezt a Magyar Narancs cikke után a 444 írta meg.

E képekkel összevethető az Interpol személyleírása: az egy 1991-ben készült képen látható Pharaon 175 cm magas, 113 kg, általában kecskeszakállat visel, de látták már csak bajusszal és teljesen borotváltan is. Szeret szivarozni. 1940-ben született, de egy 44-es verzió is él róla, és születési helyként is hol Rijadot, hol pedig Dzsiddát adja meg. Az Interpol nem említi, hogy Magyarországon megfordult volna, igaz, a dokumentum az 1991-es állapotokat rögzíti. Pharaon arabul, angolul, franciául beszél, kicsit görögül is. Van egy 33 méter hosszú jachtja, a Le Pharaon, amelynek oldalán egy szfinx látható – a Magyar Narancs cikke szerint 2005-ben ezen ütöttek rajta kommandósok, de Pharaon nem volt rajta.  

És ez az az ember, aki eddig Magyarországon is mindent megúszott. Pharaon nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot, válaszolta Orbán a Jobbik azonnali kérdésére, azóta Rogán Antal miniszter közölte, hogy Pharaon nem letelepedési kötvény vásárolt, hanem vízumot kérve és kapva jött Magyarországra. Pedig Pharaonról a magyar állam is mindent tud, azt is, hogy a Pharaon elleni körözések ma is érvényesek.

Ez abból az október 3-i levélből is kiderül, amelyet korábban Juhász Péter Együtt-alelnök osztott meg a Facebookon, és amelyben a Belügyminisztérium – leírva nagyon sok mindent Pharaon magyarországi működéséről – hivatalos állásfoglalást Szaúd-Arábiától az üzletember tevékenységéről. Arról nincs szó az iratban, akkor miért nem vették eddig őrizetbe Pharaont az Interpol körözésének megfelelően, ezért ezt megkérdeztük a Belügyminisztériumtól. Várjuk a választ, ha megjön, közöljük.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!