szerző:
hvg.hu

Feketelábúként jellemezte magát a miniszterelnök egy interjúban, utánanéztünk, mit jelent a szó. Biztosnak tűnik, hogy Orbán fejében a feketeseggű kifejezés járt.

"Mindig én vagyok a feketelábú, ha migránskérdésről van szó" – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Rádió reggeli műsorában. Vélhetően nem akarta feketeseggűnek nevezni saját magát. Utánanéztünk, pontosan kik a feketelábúak.

A Múltkor történelmi lap szerint a feketelábúak (pied-noirok) Algéria telepesei voltak az észak-afrikai ország 1962-es függetlenné válásáig, akiket európai felmenőkkel rendelkező francia nemzetiségűek és szefárd zsidók alkottak, de értették olyan bevándorlókra is, akik Spanyolországból, Olaszországból vagy Máltáról érkeztek Algériába.

A kifejezés eredete máig nem világos: az egyik elmélet szerint a kikötői munkások koszos lábáról, egy másik szerint a helyi franciák csizmáiról kapták a nevüket. A Wikipédia megjegyzi azt is, a feketelábút az egykori gyarmat (Algéria) és az egykori gyarmattartó (Franciaország) is a bevándorlókra használja, csak mindkettő a másikat értette alatta. 1955-re az európai algériaiak saját magukra használták a szót, megkülönböztetésül. A Le Robert francia szótár szerint a szó először 1901-ben jelent meg, a hajók algériai bennszülött fűtőire utalt, akiknek a meztelen lábát a fűtésre használt szén befeketítette.

Egy indiántörzset is neveztek feketelábúnak.

A magyar katonai szlengszótárban ez a kifejezés az újoncot takarja.

Egyik kifejezés sem takarja azt a helyzetet, amilyen helyzetben Orbán van az EU-ban, ahol rendszeresen bírálják a magyar migrációs politikát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!