szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Petőfi Tv-nek címzett nyílt levelükben azt írják: nem fér össze értékrendjükkel, hogy eltűnjön 50 millió, vagy hogy egy korábbi III/II-est léptessenek elő október 23-án.

Szurkolói csoportok közös levélben fordultak a Petőfi Tv vezető szerkesztőjéhez, Nagyistók Tiborhoz, miután azzal az ötlettel keresték meg őket, hogy az ’56-os emlékév keretében egy szurkolókból verbuvált kórus énekelje fel az Avanti ragazzi di Buda című – eredetileg Lazio – dalra írt szöveget.

Mint írják, a szurkolótáborok tisztelik az '56-os hősök emlékét, a stadionok lelátóin rendszeresen kiírásokkal, élőképekkel emlékeznek meg róluk: "a magyar szabadság az egyik legnagyszerűbb eszme, mely mellett elkötelezheti magát az ember".

Ennek ellenére visszautasítják a lehetőséget, hogy részt vegyenek a kezdeményezésben, mert nem fér össze az értékredjükkel, hogy "egy emlékdal létrejöttekor eltűnhet 50 millió forint", és hogy egy korábbi titkosszolgálati vezetőt léptessenek elő október 23-a alkalmából. A levelet többek között debreceni, kaposvári, kecskeméti, szombathelyi és zalaegerszegi szurkolók nevében írták alá.

50 millióért ingyen volt?

A Desmond Child-féle Magyarország "Egy szabad országért" című dalra úgy költött 50 milliót a Schmidt Mária vezette 1956-os Emlékbizottság, hogy a szerző és az előadók is lemondtak a díjazásról, illetve hogy a felvételt a Magyar Rádió stúdiójában rögzítették. A dal megrendeléséről szóló szerződéseket azóta sem hozta nyilvánosságra Schmidt Máriáék.

©

Az 56-os dalról az is kiderült, hogy Desmond Child egy korábbi szerzeményének újrahasznosított verziója.

Kínos és kellemetlen

Áder János köztársasági elnök a Belügyminiszter előterjesztésére október 23-án "kimagasló szolgálati tevékenysége elismeréséül, nemzeti ünnepünk, október 23-a, az 1956-os forradalom és szabadságharc kezdetének 60., valamint a köztársaság kikiáltásának 27. évfordulója alkalmából" rendőr altábornaggyá léptette elő Tasnádi László rendőr vezérőrnagyot, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkárát.

©

Tasnádi az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának adatlapja alapján – a BM III-as, állambiztonsági főcsoportfőnökségébe tagozódó BRFK III/II-2 alosztályán tevékenykedett századosként. A C alosztály feladata elsősorban a belső reakció, a kulturális, ifjúsági és egyházi vonalon ellenséges tevékenységet folytató személyek, diplomaták operatív megfigyelése, és a kiemelt népgazdasági objektumok védelme volt.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kínosnak és kellemetlennek nevezte Tasnádi előléptetését, hozzátéve, hogy a kormányban mindenki érezte, hogy ez nincs rendben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!