szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Önkritikát gyakorolt a Jobbik elnöke, és állítja: a romáknak nincs félnivalójuk pártjától.

"Ha Görögországban élnék, valószínűleg a Szirizára szavaznék" – nyilatkozta a Jobbik elnöke a BBC budapesti tudósítójának, Nick Thorpe-nak, aki tudósításában arról ír, mennyire képes leszámolni Vona a szélsőjobbos múltjával. A párt mára igyekszik kerülni a politikai címkéket, modern konzervatív néppártként határozza meg önmagát, és azt ígéri, hogy visszaállítja a Fidesz által leépített demokratikus fékeket és ellensúlyokat – olvasható a BBC tudósításában.

A beszámoló ugyanakkor emlékeztet arra, hogy bár Vona szerint pártja "gyorsan változik", azért a radikális nacionalista pártként 2003-ban alapított Jobbik a közelmúltban még inzultálta az ország roma és zsidó közösségeit, főként az általa alapított, 2009-ben betiltott Magyar Gárda. Vona ma azzal magyarázza akkori tevékenységüket. hogy "nagy düh-hullám" érződött az országban, és erőt akartak mutatni a kormánnyal szemben, amúgy meg pártja szerinte sose volt rasszista.

"Tapasztalatlansága és más hibák miatt a gárda eredeti célját a média paramilitáris és cigányellenes csoporttá változtatta" – állítja a párt elnöke a brit közmédia beszámolójában, hangsúlyozva, hogy ők csak a magyar-roma együttélés problémáira akarták felhívni a figyelmet. Vona Gábor ugyanakkor elismeri: "Önkritikusan elfogadom, hogy forrófejűségből vagy tapasztalatlanságból elhangzottak olyan kijelentések, amiket ma már nem tennék."

A BBC beszámolója közli azt a fényképet is, amelyen Vona Gábor látható, amint átölel egy roma asszonyt Tiszavasvárin, ahol jobbikos a polgármester. Vona szerint a kép üzenete az volt, hogy a város egészének jobbra fordult a helyzete, a romáké is, akik szerinte tudják, hogy ma már nincs félnivalójuk a Jobbiktól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Élen jár energiapazarlásban a magyar lakosság

Élen jár energiapazarlásban a magyar lakosság

„Miért? Digitális oktatás lesz? Jaj, de jó, egész nap biciklizhetek az utcán!”

„Miért? Digitális oktatás lesz? Jaj, de jó, egész nap biciklizhetek az utcán!”

Orbán: Május elejére több mint 4 és félmillió ember lesz beoltva Magyarországon

Orbán: Május elejére több mint 4 és félmillió ember lesz beoltva Magyarországon