szerző:
hvg.hu

Összehasonlítottuk a Fidesz és a Jobbik alkotmánymódosítását a Sztaki plágiumkeresőjével, megmutatjuk, mi a különbség közöttük, és egy apró bakira is bukkantunk.

 

Egymás mellé téve mutatjuk, mi a különbség az Orbán Viktor miniszterelnök által a kvótanépszavazást követően, illetve a Jobbik által hétfőn benyújtott alaptörvény-módosítás között. Van, hogy csak apróságokat változtatott a Jobbik, máskor a tartalomhoz is hozzányúltak.

Az elsőre példa rögtön a szövegben szereplő első változtatás, amely Orbán Viktor "összhangban kell álljon" javaslatának átfogalmazása.

Az Orbán-féle szöveg a 2. cikknél:

 

És ahogy a Jobbik fogalmaz ugyanott:

 

A következő különbség már érdemi, ennél, vagyis a 4. a cikknél javasolja a Jobbik a letelepedési kötvény eltörlését, valamint kicsit megengedőbben fogalmaz az idegenekről. Ismét az Orbán-féle szöveg az első.

És íme a Jobbiké:

 

 

A különbség egyrészt az, hogy míg az Orbán szöveg csak az EGT országainak állampolgáraira vonatkozik, addig a Vona javaslat – a vonatkozó jogszabály alapján – a többi között ezen állampolgárok családtagjaira, valamint a magyar állampolgár nem magyar állampolgárságú családtagjaira is.

A hatályba lépés is különbözik, az indoklásból kiderül, miért. Orbán Alaptörvénye már másnap módosulna,

 

míg a Jobbik ezzel várna:

 

Következzen az indoklás, az általános rész két kivételtől eltekintve szóról szóra azonos. A Jobbik itt is élt a szöveg stilizálásával, Orbán pedig megemlíti az Európai Gazdasági Térséget,

 

amit a Jobbik nem, miután ők más körről beszélnek, de itt egy stilisztikai javítás tőlük, még az indoklás általálnos részéből.

 

Vajon ki tudja jobban a jelenlegi Alaptörvény szövegét? Orbán?

 

Vagy a Jobbik?

 

A megfejtés: Vona szövege a pontos, ugyanis az Alaptörvény a "szükséges mértékig" szófordulatot használja, mikor arról ír, "Magyarország az Európai Unióban tagállamként való részvétele érdekében nemzetközi szerződés alapján – az alapító szerződésekből fakadó jogok gyakorlásához és kötelezettségek teljesítéséhez szükséges mértékig – az Alaptörvényből eredő egyes hatásköreit a többi tagállammal közösen, az Európai Unió intézményei útján gyakorolhatja." Ezt a részt egészítették volna ki azzal, hogy a hatáskörgyakorlásnak összhangban kell állnia az Alaptörvényben foglalt alapvető jogokkal és szabadságokkal, valamint hogy nem korlátozhatja Magyarország területi egységére, népességére, államformájára és állami berendezkedésére vonatkozó elidegeníthetetlen rendelkezési jogát.

Az Orbán-féle "szükség szerint" fordulat egyáltalán nem szerepel az Alaptörvényben. Mindez 2. cikkhez fűzött a részletes indoklásban szerepel.

A részletes indoklás következő része a két javaslat közti javaslat lényegi részét érinti, itt ír a Jobbik a letelepedési kötvény kivezetéséről.

Orbán szövege:

 

A Jobbik szövege:

 

A végére pedig a hatályba lépés indoklása, ez is a letelepedési kötvény kivezetése miatt térne el.

Orbán javaslata a végére:

 

És a Jobbiké:

 

További hasonlóság, hogy úgy, ahogy az Orbán-féle módosítást nem szavazták meg – mert nem volt meg a kétharmad –, a Jobbik-féle módosításból sem lesz semmi. Arról erősen megoszlanak a vélemények, hogy az Alaptörvény-módosításnak amúgy lenne-e bármi értelme.

 

Vona a Fideszről: "Kivonultak, mint a sértett ovisok és dulifuliznak"

Benyújtotta a Jobbik az Alaptörvény-módosítást, ami szinte szó szerint megegyezik az Orbán Viktor által benyújtott, majd elbukott szövegével. Garantáltan ez a verzió sem megy át.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A karácsonyt még biztosan rács mögött tölti Pásztor Anna zaklatója

A karácsonyt még biztosan rács mögött tölti Pásztor Anna zaklatója

2012-ben ellopott Picassót találhattak elásva Romániában

2012-ben ellopott Picassót találhattak elásva Romániában

Thomas Melia a Gruevszki-ügyről: Ki fogja befogadni Orbánt?

Thomas Melia a Gruevszki-ügyről: Ki fogja befogadni Orbánt?

Hiába a Családok Éve, a minisztérium nem kér a melegek családtagjainak szóló rendezvényéből

Hiába a Családok Éve, a minisztérium nem kér a melegek családtagjainak szóló rendezvényéből

Kiütötte ellenfelét, hibátlan a Győr

Kiütötte ellenfelét, hibátlan a Győr

Egérürülékkel szennyezett nádcukrot hív vissza a Metro

Egérürülékkel szennyezett nádcukrot hív vissza a Metro