szerző:
hvg.hu

A 444.hu szerint a Strabag vendégeként ismét Magyarországon járt múlt hétvégén az Európai Bizottság német biztosa, aki amiatt kénytelen magyarázkodni napok óta, hogy májusban egy német üzletember magángépével utazott egy budapesti konferenciára, majd Orbán Viktorral vacsorázott. Az Európai Bizottság szóvivője szerint Günther Oettinger nem vétett az etikai kódex előírásai ellen májusban.

444.hu írta meg júniusban, hogy május 19-én Budapesten járt Günther Oettinger, az Európai Bizottság német biztosa, aki a digitális ügyekért és a technológiai fejlesztésekért felelős Brüsszelben.

A műszaki egyetemen tartott előadást a Jövő autói című konferencián, amit Orbán Viktor nyitott meg. Más nyilvános közös programjuk nem volt, de a lap úgy értesült: nem feltétlenül a konferencia miatt jött Budapestre Oettinger. A látogatás állítólag összefüggött a paksi atomerőmű bővítésével, és Lázár János néhány nappal később esedékes brüsszeli tárgyalásával, illetve Szergej Lavrov orosz külügyminiszter budapesti látogatásával is.

Oettinger a hírek szerint nem menetrendszerű járattal érkezett Magyarországra, hanem egy oroszbarátnak tartott német üzletember, Klaus Mangold magángépével szállt le Budapesten. A konferencia után Oettinger, Mangold és Orbán külön is találkoztak, és ekkor került szóba a paksi bővítés, amit a két német vendég befolyásával és kapcsolatrendszerével segítene áttolni a brüsszeli döntéshozókon – derült ki a cikkből.

Günther Oettingert néhány napja az Európai Bizottság alelnöki pozíciójára jelölte Jean-Claude Juncker, a távozó Kristalina Georgieva helyére. A Párbeszéd Magyarországért európai parlamenti képviselője elfogadhatatlannak nevezte szerdai közleményében, hogy olyan személy legyen az Európai Bizottság egyebek mellett a költségvetés ellenőrzéséért és az etikai szabályokért felelős alelnöke, aki többszörösen megszegte a testület magatartási kódexét, egyebek mellett azzal, hogy egy nem regisztrált lobbista magángépén utazott Budapestre.

Jávor Benedek korábban írásban kérdezett rá a magángép ügyére Oettingernél. Ezt a választ kapta: “tekintve, hogy nem állt rendelkezésre olyan kereskedelmi légi járat, amellyel időben megérkezett volna az Orbán Viktor miniszterelnökkel tartott találkozóra, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos Mangold úr magángépén utazott Budapestre.” Jávor Benedek viszont állítja: aznap délután négy közvetlen menetrendszerű járat is Oettinger biztos rendelkezésére állt volna.

A PM EP-képviselője szerint további szabályszegés volt az, hogy Oettinger ajándékot fogadott el, ha valóban nem fizetett a repülésért, miközben 150 euró feletti ajándékot a biztosok nem fogadhatnak el. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón azt állította: Jávor Benedek pitiáner bosszúja az egész ügy.

Az osztrák Der Standard szerint Günther Oettinger szóvivője visszautasította, hogy a német biztos megsértette volna a vonatkozó etikai szabályokat, és szerinte a magyar kormány javasolta számára Klaus Mangold gépének használatát. Oettinger is azt írta a Twitteren, hogy a magyar kormány javasolta neki Mangold gépét.

Az Európai Bizottság szóvivője csütörtökön ugyancsak azt közölte: nem vétett az etikai kódex előírásai ellen Günther Oettinger azzal, hogy az orosz lobbistaként számon tartott Klaus Mangold magánrepülőgépével utazott májusban Magyarországra. Margaritisz Szkínász a 150 eurós értékhatárral kapcsolatban azt mondta, hogy ebben az esetben nem ajándékról van szó.

Hajdu Nóra, az Együtt elnökségi tagja csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: pártja javasolja az Európai Bizottság elnökének és a német kancellárnak, hogy váljanak meg Oettingertől. A magyar kormányt pedig arra szólítják fel: hozza nyilvánosságra, hány és milyen témájú tárgyalást folytatott Oettingerrel és Klaus Mangolddal.

444.hu: hétvégén is itt járt Oettinger

A 444.hu „építőipari területen illetékes emberek” beszámolója alapján azt írta csütörtökön, hogy Günther Oettinger múlt hétvégén is Budapesten járt. Annak a látogatásnak nincs nyoma a hivatalos programjában. A bizottsági naptára szerint múlt csütörtöktől hétfőig nem volt hivatalos találkozója.

A hétvégén a Strabag építőipari cég meghívására érkezett, a társaság német központjának évvégi fogadására, amelyet minden évben másik országban tartanak. Lehetséges lenne az is, hogy magánemberként járt ezen a rendezvényen, és nem biztosi minőségében, és ezért hallgatta el magyarországi látogatását – veti fel a lap, hozzátéve: egyáltalán nem világos ugyanakkor, hogy egy céges bulin lehet-e magánember egy európai biztos.

Ráadásul, ha magánemberként jött, akkor nem járhatott volna neki rendőri felvezetés a budapesti repülőtérről, pedig információik szerint kért és kapott is ilyen szolgáltatást a magyar államtól.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hiába vesztünk évi 27 milliárdot az új állampapíron, megmagyarázták, miért marad minden így

Hiába vesztünk évi 27 milliárdot az új állampapíron, megmagyarázták, miért marad minden így

Még a kráter peremén belül is turisták voltak, amikor kitört egy vulkán Új-Zélandon

Még a kráter peremén belül is turisták voltak, amikor kitört egy vulkán Új-Zélandon

Viharos szelet hoz a kedd

Viharos szelet hoz a kedd

„Független színházat láttatok már?”

„Független színházat láttatok már?”

Ismerős nevek: végigböngésztük a kispesti önkormányzat szerződéseit

Ismerős nevek: végigböngésztük a kispesti önkormányzat szerződéseit

Megmutatjuk egy képen, mennyien voltak a hétfői tüntetésen

Megmutatjuk egy képen, mennyien voltak a hétfői tüntetésen