szerző:
hvg.hu

A legfőbb ügyész szerint az alsógödi kerékpárlopási ügyben megalapozatlanul szüntették meg a nyomozást. Emiatt többen is felháborodtak egyébként, és legális kerékpárlopást emlegettek. A rendőrség arra hivatkozott ugyanis, hogy a fiatalkorú tolvaj nem ellopta, csak kölcsönkérte a biciklit.

Egy Komárom-Esztergom megyei biciklisblogon október 20-án tettek közzé egy október 13-i rendőrség határozatot az egyik kerékpárlopás ügyéről. Ebben arra hivatkozva szüntették meg az ügyben indított nyomozást, hogy „a fiatalkorú gyanúsított nem eltulajdonlási szándékkel vitte el” a kerékpárt, „csak közlekedni szándékozott vele, függetlenül attól, hogy ennek érdekében a zárat eltávolította a kerékpárról, lopás bűncselekményének nem minősíthető”.

A blogon ezt úgy kommentálták, hogy október 13-a fekete nap a magyarországi kerékpárosok életében, mert „a magyar rendőrség hivatalosan is megállapította, hogy legális kerékpárt lopni”. A szerző érvelése szerint a törvény alapján a kerékpár "kölcsönzése", ha dolog elleni erőszakkal történik, például lakat levágásával, akkor az értékhatártól függetlenül bűncselekménynek minősül. Sőt még akkor is, ha a lakattal együtt lopják el/veszik kölcsön, és azt csak később távolítja el. 

Az ügyben a jobbikos Staudt Gábor tett fel írásbeli kérdést a legfőbb ügyésznek. Arra volt kíváncsi, hogy Polt Péter szerint bűncselekmény-e az, ha valaki egy zár feltörésével vagy kinyitásával eltulajdonít egy kerékpárt, és amikor elfogják a tettest, arra hivatkozik, hogy csak kölcsön akarta venni. Az ellenzéki politikus megkérdezte azt is: várható-e, hogy ez a jogértelmezés elterjed majd a nyomozóhatóságnál.

Polt Péter írásbeli válasza szerint az eljárás adatainak felülvizsgálatakor megállapították, hogy „az ügyben a tényállás felderítetlen, ezért a nyomozás megszüntetésére megalapozatlanul került sor”.

A bonyolult jogi nyelvezettel megfogalmazott indoklásból kiderül: a nyomozást végző hatóság nem tett eleget a tényállás hiánytalan felderítésére vonatkozó kötelezettségének, és nem szerezte be azokat a lehetséges tárgyi és személyi bizonyítási eszközöket, amelyekkel megalapozott döntést lehetett volna hozni.

Emiatt a Pest Megyei Főügyészség megteszi a szükséges intézkedést a nyomozás folytatásáért – közölte a legfőbb ügyész.

A Legfőbb Ügyészség a kerékpárlopásokkal kapcsolatos büntetőeljárások gyakorlatát figyelemmel kíséri majd – tette hozzá.

A belügyminiszter is válaszolt

Pintér Sándor az ügyben adott válaszából kiderül, hogy az alsógödi vasútállomáson számzáras lakattal rögzítették a kerékpártárolóhoz a biciklit, amit a fiatalkorú gyanúsított elvitt.

A belügyminiszter szerint a nyomozást azért szüntették meg, „mert a Budakörnyéki Járási Ügyészség Gyermek- és Ifjúságvédelmi Csoport állásfoglalása értelmében a kérdéses eljáráshoz hasonló tényállású ügyekben a történtek nem minősültek bűncselekménynek”.

Az ORFK Bűnügyi Főigazgatóságának utasítására az ügyet később a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság felülvizsgálta, és a Pest Megyei Főügyészséggel egyeztetve a nyomozást megszüntető határozatot hatályon kívül helyezte,” a nyomozás folytatására pedig a szükséges intézkedéseket megtették” – közölte Pintér Sándor.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Derűs képet posztolt Demeter Márta az ügyészségi nyomozás híre után

Derűs képet posztolt Demeter Márta az ügyészségi nyomozás híre után

Rendőrök rohanták le Simonka György birtokait, lakását

Rendőrök rohanták le Simonka György birtokait, lakását

Menyasszonya szeme láttára esett össze a csornai focista

Menyasszonya szeme láttára esett össze a csornai focista

Menedékjogot kért Magyarországon a volt macedón miniszterelnök

Menedékjogot kért Magyarországon a volt macedón miniszterelnök

41 millió forintos Porschét csapott kicsit oda a Top Gear műsorvezetője

41 millió forintos Porschét csapott kicsit oda a Top Gear műsorvezetője

Samsung telefonja van? Jön a vadiúj felület, és lehet, hogy az ön mobilja is megkapja

Samsung telefonja van? Jön a vadiúj felület, és lehet, hogy az ön mobilja is megkapja