szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újra kell tárgyalni annak a két orvosnak az ügyét, akiket azzal vádoltak, hogy nem vették komolyan egy féléves, lázas beteg kislány tüneteit 2013-ban. A gyermek másnapra meghalt. Első fokon a hevesi ügyeletes orvos pénzbírságot kapott, az egri ügyeletvezetőt pedig felmentették. Ezt az ítéletet most hatályon kívül helyezték, és új eljárásra kötelezték a bíróságot – tudósított kedden az RTL Híradó.

A tarnabodi kislány édesapja három éve mondta el az RTL Klubnak, mi történt velük. Az ügyeletes orvos nem ment ki hozzájuk, a szülők így 40 kilométert utaztak az éjjel közepén Egerbe, ott a sürgősségiről a gyermekosztályra küldték őket, de beutaló nélkül ott sem fogadták a beteget. Végül a városi gyermekügyeleten vizsgálták meg a lázas csecsemőt, majd hazaküldték. Másnap még rosszabbul lett, és akkor az ügyeletről már azonnal a kórházba utalták. A kislány a nagymamája kezében hunyt el.

Első fokon a hevesi ügyeletvezető 600 ezer forint pénzbírságra ítélték, a másik orvost felmentették áprilisban. A vád szerint nem vették komolyan a féléves kislány lázas betegségét.

A másodfokú bíróság ítélethirdetésén csak az egyik érintett orvos volt ott. Az Egri Járásbíróságot új eljárás lefolytatására utasították, az elsőfokú ítéletet hatályon kívül helyezték.

 A másodfokú bíróság úgy ítélte meg, hogy az első fokon meghozott döntés nem volt elég alapos. Az Egri Járásbíróság nem határozta meg például azt az időpontot, amikor a csecsemő közvetlen veszélybe került, az elsőfokú bíróság így helytelenül következtetett további tényekre – magyarázta Snellenperger Judit, az Egri Törvényszék szóvivője.

Egyelőre nem tudni, mikor kezdődhet újra az eljárás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!