szerző:
hvg.hu

Széles Sándor szerint olyan ember lesz a MÚSZ elnöke, aki jól ismeri a sportágat és emberileg is támadhatatlan.

Széles Sándor, a londoni olimpián aranyérmes Gyurta Dániel korábbi edzője azt reméli, hogy Gyárfás Tamás lemondásával megváltozik az a légkör és hatalmi helyzet, ami Gyárfás elnökségét jellemezte. Mint elmondta, a most lemondott MÚSZ-elnök és “csapata” mindig is kivetette azokat, akik nem tartoztak közéjük.

Gyárfás Tamás szerda reggel az MTI-n keresztül jelentette be, hogy 23 év után lemond a Magyar Úszó Szövetségét elnökségéről.

Széles Sándor úszóedző
©

Széles szerint sokan féltek Gyárfástól, ezért nem szavaztak ellene nyíltan. Ennek ellenére mindig kereste az együttműködést Gyárfással és az úszóválogatott szövetségi kapitányával, Hargitay Andrással, tette hozzá az edző. Széles úgy látja, Hosszú Katinka kiállása óta kiderült, hogy valójában milyen sokan – és nem csak úszók, hanem edzők is – állnak szemben Gyárfással.

Az Iron Lady Facebookon közzétett 7 pontos nyilatkozatát Bernek Péter, ifjúsági olimpiai bajnok, rövidpályás világ- és Európa-bajnok úszó; Czakó Csaba, a Mohácsi TE vezetőedzője; Financsek Gábor, olimpikon, ifjúsági Európa-bajnoki arany-, ezüst- és bronzérmes úszó; Gyurta Dániel, olimpiai, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok úszó; Kapás Boglárka, olimpiai bronzérmes, kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok, világbajnoki bronzérmes, ötszörös Európa-bajnok úszónő; Kozma Dominik, Európa-bajnoki bronzérmes úszó; Verrasztó Dávid, világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok úszó és Verrasztó Evelyn, olimpikon, Európa-bajnok, ötvenkétszeres magyar bajnok úszónő írta alá.

Úszóból államtitkár, államtitkárból elnök?

Kérdésünkre, hogy ki lesz Gyárfás utódja, Széles Szabó Tünde sportért felelős államtitkárt nevezte meg. Az edző régről ismeri az államtitkárt, szerinte az szól mellette, hogy “nagyon mélyen benne van a sportban”, és emberileg is “makulátlan”.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár - a következő MÚSZ-elnök?
©

Szabó Tünde az 1992-es barcelonai olimpián 100 méter hátúszásban második, 200 méter hátúszásban hatodik helyezést ért el. Vesegyulladás miatt az olimpia után abbahagyta a versenysportot.

Kinevezésétől azt várja Széles, hogy az úszósportban újra a szakmai és az emberi tényezők döntsenek a félelem helyett.

Szabó Tünde a hvg.hu-nak nemrég cáfolta, hogy ő lenne Gyárfás helyett a MÚSZ új elnöke. "Sportállamtitkárként összeférhetetlen a tevékenységem az úszószövetség elnökeként" – mondta akkor, hozzátéve, hogy nem kérték fel erre a pozícióra. Korábban arról is pletykáltak, hogy Czene Attila olimpiai bajnok vagy Seszták Miklós fejlesztési miniszter kerülhet Gyárfás Tamás helyére.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!