Tetszett a cikk?

Elkaptuk Szabó Tünde sportért felelős államtitkárt egy villáminterjúra, akinek a közleményére a minap Orbán Viktor úgy hivatkozott, mint amivel teljesen egyetért. Arról is megkérdeztük, hogy ő lesz-e Gyárfás Tamás utódja.

Míg a hvg.hu-nak a héten fideszes források arról beszéltek, hogy nagyon rövid időn belül le kell és le is fogják zárni a Gyárfás-ügyet, azért a kormánypárti politikusok nyilatkozatai alapján messze nem úgy tűnik, hogy megpróbálnák gyorsan elintézni az úszószövetségi vezetőt.

Hétfőn a miniszterelnök ügyesen hárított, mikor a véleményét kérdeztük: annyit mondott, a Szabó Tünde vezette sportért felelős államtitkárság közleményében az ő véleménye is benne van. Azt a nyilatkozatot többféleképpen lehet értelmezni, inkább semlegesnek, mint Gyárfást támadónak tűnt, azt hangsúlyozta, hogy mindenkinek a maga feladatára kell koncentrálnia, de azt is kiemelte, hogy az úszószövetségtől azonnali változást várnak el a versenyzők, és a szövetségnek erre lépnie kell.

Balog Zoltán miniszter szavai a kulturális bizottság csütörtöki ülésén viszont inkább Hosszú Katinkáékat támogató álláspontként hatottak, mikor arról beszélt," a kormány azt szeretné, ha helyreállna a rend és a szakértelem döntene. Márpedig nem érdemes elvitatni a szakértelmet az olimpiai és világbajnokoktól."

Ugyanezen a kulturális bizottsági meghallgatáson vett részt a sportállamtitkár Szabó Tünde is, akit onnan távozóban kérdeztük meg arról, hogy mi az álláspontja a vitában. 

©

hvg.hu: Az államtitkárság Gyárfás Tamást támogatja a vitában?

Szabó Tünde: A minisztérium a sportági szakszövetségek és civil szervezetek munkájába csak szakmai úton szól bele, belügyekkel - legyen ez tisztségviselő-választás vagy bármilyen konfliktus - nem kíván foglalkozni. Számunkra az a legfontosabb, hogy a szakma menjen, és a sportolók érdekeit védjék. Ha van valamilyen probléma - bármilyen sportágban -, arról államtitkárként szeretek tudni. Az államtitkárság ezúton nem tud beleszólni a belügyekbe, viszont a rendet kéri, és ennek gyorsítását meg tudja valósítani, ezen dolgozunk.

hvg: Balog Zoltán miniszter szavait úgy is lehetett értelmezni, hogy a versenyzők pártján áll. 

Szabó Tünde: Mi nem vagyunk senki ellen, amellett vagyunk, hogy olyan szakmai munka legyen, amely az ilyen volumenű olimpiai bajnokok, úszók igényeinek megfelel. A sporttámogatásoknak, sportprogramoknak úgy kell menniük, hogy mindenki - a sportszakember és a sportoló - igénye ki legyen elégítve.

hvg.hu: De az úszóknak most az az igényük, hogy Gyárfás Tamás menjen.

Szabó Tünde: Ha figyelmesen megnézi a versenyzők által felsorolt 7 pontot, abban rengeteg szakmai kérdést vetnek fel, szabályzatok megalkotását, vezetők feladatait. Ezeket mi szakmailag tudjuk segíteni. De a mostani kaotikus helyzet nem jó, a vezetők ezt próbálják megoldani, ezt elő kell segítenünk. 

hvg.hu: Az a pletyka terjed, hogy Ön lehet az úszószövetség elnöke.

Szabó Tünde: Pletykákra nem szoktunk adni, de én is olvastam. Sportállamtitkárként összeférhetetlen a tevékenységem az úszószövetség elnökeként.

hvg.hu: Nyilván vagy az egyik vagy a másik.

Szabó Tünde: Amíg államtitkár vagyok, addig biztos nem leszek elnök.

hvg.hu: De ez felmerült, hogy ön legyen az elnök?

Szabó Tünde: Nem kért föl senki.

©

Tovább bonyolította a képet Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter megszólalása is, aki a kormányinfón beszélt arról, mindenki érdeke, hogy mielőbb dűlőre jussanak a felek, a kormány nem akarja befolyásolni az úszók ügyét. A vita szerinte veszélyezteti a világbajnokságot, majd sokatmondóan hozzátette: “a magyar úszósport fantasztikus eredményeket ért el, de az eredményeket az úszók hozzák, ez mindent eldöntő tény” - tette hozzá sokatmondóan.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!