Windisch Judit
Windisch Judit

Elkaptuk Szabó Tünde sportért felelős államtitkárt egy villáminterjúra, akinek a közleményére a minap Orbán Viktor úgy hivatkozott, mint amivel teljesen egyetért. Arról is megkérdeztük, hogy ő lesz-e Gyárfás Tamás utódja.

Míg a hvg.hu-nak a héten fideszes források arról beszéltek, hogy nagyon rövid időn belül le kell és le is fogják zárni a Gyárfás-ügyet, azért a kormánypárti politikusok nyilatkozatai alapján messze nem úgy tűnik, hogy megpróbálnák gyorsan elintézni az úszószövetségi vezetőt.

Hétfőn a miniszterelnök ügyesen hárított, mikor a véleményét kérdeztük: annyit mondott, a Szabó Tünde vezette sportért felelős államtitkárság közleményében az ő véleménye is benne van. Azt a nyilatkozatot többféleképpen lehet értelmezni, inkább semlegesnek, mint Gyárfást támadónak tűnt, azt hangsúlyozta, hogy mindenkinek a maga feladatára kell koncentrálnia, de azt is kiemelte, hogy az úszószövetségtől azonnali változást várnak el a versenyzők, és a szövetségnek erre lépnie kell.

Balog Zoltán miniszter szavai a kulturális bizottság csütörtöki ülésén viszont inkább Hosszú Katinkáékat támogató álláspontként hatottak, mikor arról beszélt," a kormány azt szeretné, ha helyreállna a rend és a szakértelem döntene. Márpedig nem érdemes elvitatni a szakértelmet az olimpiai és világbajnokoktól."

Ugyanezen a kulturális bizottsági meghallgatáson vett részt a sportállamtitkár Szabó Tünde is, akit onnan távozóban kérdeztük meg arról, hogy mi az álláspontja a vitában. 

©

hvg.hu: Az államtitkárság Gyárfás Tamást támogatja a vitában?

Szabó Tünde: A minisztérium a sportági szakszövetségek és civil szervezetek munkájába csak szakmai úton szól bele, belügyekkel - legyen ez tisztségviselő-választás vagy bármilyen konfliktus - nem kíván foglalkozni. Számunkra az a legfontosabb, hogy a szakma menjen, és a sportolók érdekeit védjék. Ha van valamilyen probléma - bármilyen sportágban -, arról államtitkárként szeretek tudni. Az államtitkárság ezúton nem tud beleszólni a belügyekbe, viszont a rendet kéri, és ennek gyorsítását meg tudja valósítani, ezen dolgozunk.

hvg: Balog Zoltán miniszter szavait úgy is lehetett értelmezni, hogy a versenyzők pártján áll. 

Szabó Tünde: Mi nem vagyunk senki ellen, amellett vagyunk, hogy olyan szakmai munka legyen, amely az ilyen volumenű olimpiai bajnokok, úszók igényeinek megfelel. A sporttámogatásoknak, sportprogramoknak úgy kell menniük, hogy mindenki - a sportszakember és a sportoló - igénye ki legyen elégítve.

hvg.hu: De az úszóknak most az az igényük, hogy Gyárfás Tamás menjen.

Szabó Tünde: Ha figyelmesen megnézi a versenyzők által felsorolt 7 pontot, abban rengeteg szakmai kérdést vetnek fel, szabályzatok megalkotását, vezetők feladatait. Ezeket mi szakmailag tudjuk segíteni. De a mostani kaotikus helyzet nem jó, a vezetők ezt próbálják megoldani, ezt elő kell segítenünk. 

hvg.hu: Az a pletyka terjed, hogy Ön lehet az úszószövetség elnöke.

Szabó Tünde: Pletykákra nem szoktunk adni, de én is olvastam. Sportállamtitkárként összeférhetetlen a tevékenységem az úszószövetség elnökeként.

hvg.hu: Nyilván vagy az egyik vagy a másik.

Szabó Tünde: Amíg államtitkár vagyok, addig biztos nem leszek elnök.

hvg.hu: De ez felmerült, hogy ön legyen az elnök?

Szabó Tünde: Nem kért föl senki.

©

Tovább bonyolította a képet Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter megszólalása is, aki a kormányinfón beszélt arról, mindenki érdeke, hogy mielőbb dűlőre jussanak a felek, a kormány nem akarja befolyásolni az úszók ügyét. A vita szerinte veszélyezteti a világbajnokságot, majd sokatmondóan hozzátette: “a magyar úszósport fantasztikus eredményeket ért el, de az eredményeket az úszók hozzák, ez mindent eldöntő tény” - tette hozzá sokatmondóan.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!