szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lemondott Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke. A hírt az MTI közölte szerda reggel. A lemondását követelő Hosszú Katinka úgy reagált, hogy "a legsötétebb éjszaka is idővel véget ér, és kisüt a nap".

Meglepetésszerűen távozott Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke szerda reggel. A távozó elnököt telefonon elértük, de nem akart nyilatkozni, épp a reptéren volt. Az MTI viszont kiadta a szó szerinti közleményét:

"Köszönöm. 1993-ban lettem az úszószövetség elnöke. Megtiszteltetés, hogy együttműködhettem nagyszerű edzőkkel, szakvezetőkkel és csodálatos versenyzőkkel. Nagy élmény, hogy részese lehettem öt hazai rendezésű Európa-bajnokságnak, boldogság, hogy ott lehettem, amikor sikerült elnyerni a FINA világbajnokság megrendezése jogát. A legeslegnagyobb öröm pedig az, hogy már látom az újonnan épülő úszókomplexumot. Kívánom, hogy a legeredményesebb sportág mielőbbi közgyűlése a legalkalmasabb elnököt válassza meg. Ezennel lemondok, mert úgy érzem, hogy most ezzel segíthetek a legjobban."

©

Gyárfásnak pár napja még esze ágában sem volt távozni. Kormányzati és fideszes szereplők üzengettek, bár kissé félreérthetően.

Keressük Hargitay András úszószövetségi kapitányt is, hogy a kialakult helyzetben meggondolta-e magát és lemond-e, de a telefonja ki van kapcsolva. Az egész botrányt kirobbantó Hosszú Katinka olimpiai bajnok közben éppen utazik, Kanadába, a rövidpályás világbajnokságra, a hírt így kommentálta a repülőről: "A legsötétebb éjszaka is idővel véget ér és kisüt a nap!" A pólója sem véletlen, tiltakozásul választotta.


Közvetítőn keresztül kapcsolatba léptünk Financsek Gáborral, a Hosszú-féle tiltakozást aláíró egyik úszóval, azonban azt üzente, nem szeretne nyilatkozni. Az olimpiai bajnok Gyurta Dániel viszont szintén megnyilvánult, azt írta, "Nagy levegő. Tiszta lap."


Cseh László úszó, az úszók által felvetett problémák kivizsgálására felállított bizottság vezetője nem tudott arról, hogy Gyárfás lemond, most hallott róla. Azt gondolja, ezzel a lépéssel nagyobb nyugalom lesz az úszósportban. A problémákkal foglalkozó bizottság szerinte megmarad, mert ez fontos.

Arra a kérdésre, hogy ki legyen az új elnök Cseh azt mondta, olyan ember kell, aki ismeri az úszósportot, de gazdasági ügyekben is jártas. Neveket azonban nem akart sorolni. Az olimpiai bajnok Gyurta Dániel edzője, Széles Sándor a hvg.hu-nak azt mondta, olyan ember lesz a MÚSZ elnöke, aki jól ismeri a sportágat, és emberileg is támadhatatlan. Széles azt remél, Gyárfás Tamás lemondásával megváltozik az a légkör és hatalmi helyzet, ami Gyárfás elnökségét jellemezte.

Hosszú botránykronológia

  • Hosszú Katinka januárban összetépte a 12 milliós szerződését (erről a videót itt tudja megnézni), és bejelentette, magyar színekben, de lényegében teljesen egyedül fog készülni. A megtört Kiss László szövetségi kapitány arról beszélt, nem érti, mi a probléma, csak beszélniük kellene a versenyzővel. Hosszú már akkor fejlesztéseket követelt, Gyárfás már akkor sem értette pontosan, mit akar az úszó. Kiss könnyek között lemondott, Orbán Viktor miniszterelnök marasztalta, így mégis maradt.
  • Áprilisban kiderült, és nagy botrányt kavart, hogy Kisst évtizedekkel korábban csoportos szexuális erőszak miatt elítélték. Gyárfás akkor úgy kommentálta: Kiss "okkal vagy ok nélkül" megkapta büntetését, az ifjúkori tettek már elévültek, és ha egy bűnös lerótta büntetését, joga van újfent méltóképpen beilleszkedni a társadalomba. A HVG kiderítette, érthetetlenül enyhe büntetést kapott ötven éve Kiss. Kiss akkor elég gyorsan lemondott, akkori áldozatával idén találkozott, és kis híján puszival búcsúzott a nőtől.
  • Gyárfás magyarázkodhatott amiatt, hogy miért egykedvűen nézte a helyszínen, ahogy Hosszú Katinka világcsúcsot döntve megszerzi első olimpiai aranyát.
  • Nagyon félresikerül a vizes-vb kabalaállata, a Bol-dog, lecserélik, és azzal magyarázkodnak, ez nem az igazi volt. Gyárfás egy televíziós interjúban tagadta, hogy valaha látta volna a figurát, majd előkerültek a képek, amelyen az ijesztő fehér pulis maskarába öltözött ember mellett pózol.
  • Hosszú Katinka és több úszó a korábbinál sokkal élesebben ment neki Gyárfásnak, a lemondását követelték. Gyárfás nem értette, hova lett a régi, aranyos lány.
  • Iszonyatosan befürödtek az új vizes-vb-s kabalafigurákkal is, az angol névnek nem kis áthallásai vannak, plusz egy egyetemista azt mondja, lenyúlhatták az ő korábbi ötletét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!