Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Távozik a nagy túlélőművész Gyárfás Tamás a Magyar Úszószövetség éléről, de már előtte találgatták, ki lehet az új elnök. Vegyük sorra a jelöleteket, szavazzon a legjobbra!

Gyárfás Tamás lemondásával megüresedett az egyik legrégebb óta, 1993 óta betöltött sportszövetségi elnöki szék. Két dolog lehetséges: megindulhat a posztért a harc a sportvezetők között, de az sem kizárt, hogy Gyárfás helyét már réges-régen odaígérték valakinek. Az úszóbotrány legutóbbi etapjának kipattanása óta folyamatosan találgatják, hogy Gyárfás "lefejezése" után ki kerülhet a székébe. Most sorra vesszük a valószínű jelölteket.

Czene Attila

A volt úszó olimpiai bajnok 2010 és 12 között már volt az Emmi sportállamtitkárságának vezetője, többen is úgy értékelték akkori tevékenységét, hogy nekiment Gyárfásnak, megpróbálta lemondásra bírni – sikertelenül. A mostani, novemberben kipattant botrányban többször is megszólalt, diktatúrát emlegetett az úszószövetségben. Neve többször felmerült mint lehetséges elnökjelölté, de a hvg.hu értesülései szerint politikai körökben úgy vélik, nem ő lesz a befutó.

©

Szabó Tünde

A volt úszó olimpiai ezüstérmes, Emmi-államtitkár két éve állítólag Gyárfás miatt távozott a MÚSZ-tól az Emmibe. De őt állítólag nem engedi el Balog Zoltán miniszter, ő is arról beszélt a hvg.hu-nak, összeférhetetlen a pozíciója:

"Sportállamtitkárként összeférhetetlen a tevékenységem az úszószövetség elnökeként"

 – persze ezt még felülírhatja a politika felsőbb érdeke.

©

Seszták Miklós

A fejlesztési miniszter vezeti jelenleg a 2017-es vizes vb-t szervező bizottságot, amelynek Gyárfás Tamás továbbra is társelnöke (és a hvg.hu-nak nyilatkozó fideszes források is úgy látták, jobb Gyárfásnak, ha az úszó-világszövetség, a FINA alelnökségére, az európai szövetség, a LEN kincstárnokságára és a hazai vizes vb szervezésre koncetrál). Seszták korábban már felmerült lehetséges úszóelnökként, most azt mondta, nem lesz elnök, és a Fideszből is azt hallottuk, nem engedik el, szükség van rá a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium élén. Az úszósporthoz nincs köze. Ettől még persze bármi történhet.

©

Sós Csaba

©

A Magyar Úszószövetség (MÚSZ) szakmai vezetéséért felelő alelnöke igazi szaktekintély, sportolóként Európa-bajnoki bronzérmes, Széchy Tamással dolgozott együtt, rengeteget tud a Széchy-féle módszerről, egyetemi tankönyv társszerzője. Ha a szakmaiság lenne az egyetlen szempont, tán ő lenne a legideálisabb jelölt. Ki tudja, mennyire szól ellene, hogy a mostani konfliktusban is egyértelműen a MÚSZ vezetése mellett állt ki, és az Emmi is helyretette őt, amikor arról volt szó, jár-e az olimpikonoknak az olimpiai jutalom, vagy nem (szerinte jog szerint nem, az Emmi szerint igen). Czene Attila egyébként őt látná szívesen a szövetségi kapitányi székben.

Hornyák Viktor

A debreceni Széles Sándor Úszó-Nevelő Műhelyt vezető Széles Sándorral, Gyurta Dániel volt edzőjével dolgozott együtt, és ő volt Gyárfás Tamás egyik nagy ellenlábasa, sok helyen támadta őt, indult ellene elnökjelöltként. Elvileg bejelentkezhet a székre, kérdés, a magányos bozótharcos szerepéből át tudna-e váltani a széles körökben elfogadott, konfliktusokat kezelni tudó elnökjelölt szerepére.

©

Darnyi Tamás

A HVG tavaszi cikke szakmai körökben emlegetett jelöltként említette meg az egykori világklasszis, négyszeres olimpiai bajnok úszót. Most nem hangozott el a neve a találgatások során, elvileg befuthat, de kérdés, milyen ismertsége és kapcsolatai vannak a politikában.

©

Rogán Antal

Kissé meredek feltételezésnek tűnik, de egyrészt illeszkedne az eddigi sportszövetségi elnöki kinevezések logikájába. Politikailag jól fekvő vezetők lettek sportszövetségi elnökök: Körmendy-Ékes Juditot, az egykori Országos Rádió és Televízió Testület volt vezetőjét választották a Magyar Ritmikusgimnasztika-szövetség (MRGSZ) új elnökévé idén januárban. Such Györgyöt, az Országgyűlés Hivatalának főigazgatóját, a Magyar Rádió korábbi elnökét választották meg elnöknek a Magyar Jégkorongszövetség tisztújító küldöttgyűlésén. 2015 áprilisában Kocsis Máté lett a kézilabda-szövetség elnöke, 2015. január végén pedig a Fidesz alelnöke és volt rezsibiztosa, Németh Szilárd lett a birkózószövetség elnöke. Rogán esetében kitűnően kommunikálhatnák, hogy a világ harmadik legnagyobb sporteseményét, a vizes vb-t és sikerét nem kockáztathatjuk, egy kormányközeli ember kell ide, aki amúgy eléggé lejtmenetben jár népszerűség terén – így az elmozdítása is eladható felfelé buktatásnak.

©

Ki legyen Gyárfás Tamás utódja az úszószövetség élén

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Évente átlagosan 900 ezer forintot utalnak haza a külföldön dolgozó magyarok

Évente átlagosan 900 ezer forintot utalnak haza a külföldön dolgozó magyarok

Baj van az uniós pénzek felhasználásával Görögországban

Baj van az uniós pénzek felhasználásával Görögországban

Két olasz városba indít járatot a Ryanair

Két olasz városba indít járatot a Ryanair

Rossi és Dzsudzsák is Modricot tette az első helyre az Év játékosa-szavazáson

Rossi és Dzsudzsák is Modricot tette az első helyre az Év játékosa-szavazáson

Árt a méheknek a világ legelterjettebb gyomirtója

Árt a méheknek a világ legelterjettebb gyomirtója

A magyar kamaszok listavezetők Európában, ha a lerészegedésről van szó

A magyar kamaszok listavezetők Európában, ha a lerészegedésről van szó