Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Távozik a nagy túlélőművész Gyárfás Tamás a Magyar Úszószövetség éléről, de már előtte találgatták, ki lehet az új elnök. Vegyük sorra a jelöleteket, szavazzon a legjobbra!

Gyárfás Tamás lemondásával megüresedett az egyik legrégebb óta, 1993 óta betöltött sportszövetségi elnöki szék. Két dolog lehetséges: megindulhat a posztért a harc a sportvezetők között, de az sem kizárt, hogy Gyárfás helyét már réges-régen odaígérték valakinek. Az úszóbotrány legutóbbi etapjának kipattanása óta folyamatosan találgatják, hogy Gyárfás "lefejezése" után ki kerülhet a székébe. Most sorra vesszük a valószínű jelölteket.

Czene Attila

A volt úszó olimpiai bajnok 2010 és 12 között már volt az Emmi sportállamtitkárságának vezetője, többen is úgy értékelték akkori tevékenységét, hogy nekiment Gyárfásnak, megpróbálta lemondásra bírni – sikertelenül. A mostani, novemberben kipattant botrányban többször is megszólalt, diktatúrát emlegetett az úszószövetségben. Neve többször felmerült mint lehetséges elnökjelölté, de a hvg.hu értesülései szerint politikai körökben úgy vélik, nem ő lesz a befutó.

©

Szabó Tünde

A volt úszó olimpiai ezüstérmes, Emmi-államtitkár két éve állítólag Gyárfás miatt távozott a MÚSZ-tól az Emmibe. De őt állítólag nem engedi el Balog Zoltán miniszter, ő is arról beszélt a hvg.hu-nak, összeférhetetlen a pozíciója:

"Sportállamtitkárként összeférhetetlen a tevékenységem az úszószövetség elnökeként"

 – persze ezt még felülírhatja a politika felsőbb érdeke.

©

Seszták Miklós

A fejlesztési miniszter vezeti jelenleg a 2017-es vizes vb-t szervező bizottságot, amelynek Gyárfás Tamás továbbra is társelnöke (és a hvg.hu-nak nyilatkozó fideszes források is úgy látták, jobb Gyárfásnak, ha az úszó-világszövetség, a FINA alelnökségére, az európai szövetség, a LEN kincstárnokságára és a hazai vizes vb szervezésre koncetrál). Seszták korábban már felmerült lehetséges úszóelnökként, most azt mondta, nem lesz elnök, és a Fideszből is azt hallottuk, nem engedik el, szükség van rá a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium élén. Az úszósporthoz nincs köze. Ettől még persze bármi történhet.

©

Sós Csaba

©

A Magyar Úszószövetség (MÚSZ) szakmai vezetéséért felelő alelnöke igazi szaktekintély, sportolóként Európa-bajnoki bronzérmes, Széchy Tamással dolgozott együtt, rengeteget tud a Széchy-féle módszerről, egyetemi tankönyv társszerzője. Ha a szakmaiság lenne az egyetlen szempont, tán ő lenne a legideálisabb jelölt. Ki tudja, mennyire szól ellene, hogy a mostani konfliktusban is egyértelműen a MÚSZ vezetése mellett állt ki, és az Emmi is helyretette őt, amikor arról volt szó, jár-e az olimpikonoknak az olimpiai jutalom, vagy nem (szerinte jog szerint nem, az Emmi szerint igen). Czene Attila egyébként őt látná szívesen a szövetségi kapitányi székben.

Hornyák Viktor

A debreceni Széles Sándor Úszó-Nevelő Műhelyt vezető Széles Sándorral, Gyurta Dániel volt edzőjével dolgozott együtt, és ő volt Gyárfás Tamás egyik nagy ellenlábasa, sok helyen támadta őt, indult ellene elnökjelöltként. Elvileg bejelentkezhet a székre, kérdés, a magányos bozótharcos szerepéből át tudna-e váltani a széles körökben elfogadott, konfliktusokat kezelni tudó elnökjelölt szerepére.

©

Darnyi Tamás

A HVG tavaszi cikke szakmai körökben emlegetett jelöltként említette meg az egykori világklasszis, négyszeres olimpiai bajnok úszót. Most nem hangozott el a neve a találgatások során, elvileg befuthat, de kérdés, milyen ismertsége és kapcsolatai vannak a politikában.

©

Rogán Antal

Kissé meredek feltételezésnek tűnik, de egyrészt illeszkedne az eddigi sportszövetségi elnöki kinevezések logikájába. Politikailag jól fekvő vezetők lettek sportszövetségi elnökök: Körmendy-Ékes Juditot, az egykori Országos Rádió és Televízió Testület volt vezetőjét választották a Magyar Ritmikusgimnasztika-szövetség (MRGSZ) új elnökévé idén januárban. Such Györgyöt, az Országgyűlés Hivatalának főigazgatóját, a Magyar Rádió korábbi elnökét választották meg elnöknek a Magyar Jégkorongszövetség tisztújító küldöttgyűlésén. 2015 áprilisában Kocsis Máté lett a kézilabda-szövetség elnöke, 2015. január végén pedig a Fidesz alelnöke és volt rezsibiztosa, Németh Szilárd lett a birkózószövetség elnöke. Rogán esetében kitűnően kommunikálhatnák, hogy a világ harmadik legnagyobb sporteseményét, a vizes vb-t és sikerét nem kockáztathatjuk, egy kormányközeli ember kell ide, aki amúgy eléggé lejtmenetben jár népszerűség terén – így az elmozdítása is eladható felfelé buktatásnak.

©

Ki legyen Gyárfás Tamás utódja az úszószövetség élén

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Letette a cigit az ír házaspár, ezután már futotta új Teslára

Letette a cigit az ír házaspár, ezután már futotta új Teslára

Drámai végjáték után Európa-bajnok a magyar férfi vízilabda-válogatott

Drámai végjáték után Európa-bajnok a magyar férfi vízilabda-válogatott

Két ellenzékivé lett budai kerület összekülönbözött egy utca irányán

Két ellenzékivé lett budai kerület összekülönbözött egy utca irányán

"Táncoló sárkány": tollas dinoszauruszfajt fedeztek fel Kínában

"Táncoló sárkány": tollas dinoszauruszfajt fedeztek fel Kínában

Baleset az M3-on, teljes az útzár

Baleset az M3-on, teljes az útzár

A fideszes polgármesterjelölt nyert Patakon

A fideszes polgármesterjelölt nyert Patakon