Mizsur András
Mizsur András
Tetszett a cikk?

A Bernek Péter úszót képviselő STRONGAA Management vezetője szerint egy jó képességű elnök is tehetetlen, ha nincs körülötte megfelelő csapat. Szabó Tünde államtitkár jó választás lehet új MÚSZ-elnöknek, de Kőrösparti Gábor szerint a személyi kérdéseken túl paradigmaváltásra is szükség lesz a változáshoz.

Az ifjúsági olimpiai bajnok Bernek Péter úszó menedzsmentje az elsők között reagált Hosszú Katinka nyílt levelére, amelyben a háromszoros olimpiai bajnok úszónő lemondásra szólította fel Gyárfás Tamást.

"A Magyar Úszószövetség és Hosszú Katinka konfrontációjának személyes vonatkozásában a STRONGAA Management nem tartja magát illetékesnek a helyzet objektív megítélésében. Az viszont a MÚSZ és a versenyzők szakmai-emberi kapcsolatában (az általunk képviselt sportolók, szakemberek sem képeznek ez alól kivételt) fedi a valóságot, hogy a szövetség nem tekint egyenrangú partnerként a versenyzőkre" – írták Facebook-oldalukon akkor.

Posztjukban azt is megemlítették, hogy a MÚSZ visszatartotta az úszójuk riói felkészülésére beígért támogatást, illetve egyoldalú szerződést akartak aláíratni vele, kvázi sajátjukként gazdálkodva a sportoló képmásával, nevével.

Bernek Péter is aláírta az Iron Lady Facebookon közzétett 7 pontos nyilatkozatát, amelyben többek között új vezetőséget követelnek az úszók. Rajta kívül még Czakó Csaba, a Mohácsi TE vezetőedzője; Financsek Gábor olimpikon, ifjúsági Európa-bajnoki arany-, ezüst- és bronzérmes úszó; Gyurta Dániel, olimpiai, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok úszó; Kapás Boglárka, olimpiai bronzérmes, kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok, világbajnoki bronzérmes, ötszörös Európa-bajnok úszónő; Kozma Dominik, Európa-bajnoki bronzérmes úszó; Verrasztó Dávid, világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok úszó és Verrasztó Evelyn olimpikon, Európa-bajnok, ötvenkétszeres magyar bajnok úszónő szignózta a levelet.

Bizakodhatnak az úszók

Gyárfás szerdán jelentette be, hogy 23 év után lemond a Magyar Úszószövetség elnöki posztjáról. Megkeresésünkre a STRONGAA Management ügyvezetője, Kőrösparti Gábor elmondta, Gyárfás lemondása valószínűleg az élversenyzők legnagyobb részét megnyugtatja, pozitív várakozással és bizakodással tölti el. "A STRONGAA Management számára a konstruktív együttműködésre törekvés a cél minden sportszövetséggel, ezért ez nem az elnök személyéhez kötődik" – tette hozzá.

©

"Kiváló kérdés: minden és semmi" – válaszolta kérdésünkre, hogy véleménye szerint mi változik Gyárfás távozásával. Elindulhat egy lassú változás a szervezet hozzáállásában a jelenlegi stábtagokkal, vagy maradhat minden a régi, amennyiben hasonló, vagy a korábbi elnökhöz kötődő vezetőt választ a közgyűlés, de a szövetség jelentős személyi változások esetén teljes mértékben megújulhat, megreformálódhat, magyarázta Kőrösparti.

A támogatási rendszerről azt mondta, hogy tudomásuk szerint a sporttörvény miatt mindenképpen át fog alakulni.

"Tény, hogy a korábban sokszor nem transzparensen és kiszámíthatóan működő elosztási rendszer a többségnek nem volt érdeke és jelentős érdeksérelmekhez vezetett."

Menedzserszemlélet kell

Egy műsorban Kőrösparti arról is beszélt, hogy az igazi konfliktus nem Hosszú Katinka és Gyárfás, vagy az úszók és a szövetség, hanem a versenyzőtársadalom és az őket kiszolgáló szervezet világnézete és látásmódja között van.

A STRONGAA ügyvezetője szerint Gyárfás lemondása még nem garantálja ennek a szembenállásnak a feloldását. "Ehhez elsősorban paradigmaváltásra van szükség. Félő, hogy egy megújulás, nagyobb volumenű átalakulás csak személycserékkel, új szemléletű fiatal, tettre kész és kompetens stábbal valósítható meg, akik motiváltak és képesek a kor és az élversenyzők elvárásainak megfelelni és támogatni őket a maguk területén végzett versenyképes munkával."

Bernek Péter a riói olimpián
©

Kérdésünkre, hogy ki lehet Gyárfás utódja, azt mondta, egyszerűbb készségeket, skilleket felsorolni, de mivel a szövetség nem az elnök, így egy jó képességű elnök is tehetetlen társak nélkül. Kőrösparti szerint az lehet az első lépés, ha menedzserszemléletű, kooperatív, a sportolók érdekeit előtérbe helyező, partnerségre törekvő szervező-vezetőt választ a közgyűlés.

Szükség lesz egy B-tervre

Kőrösparti úgy látja, hogy elsősorban a szövetség szerepét kell újradefiniálni: támogató, szervező, allokáló funkciók ellátása. Másodsorban az élversenyzőkkel, edzőkkel és egyesületekkel való közös munkára, együttgondolkodásra és a másik fél meglátásainak, véleményének és szakmai érveinek figyelembe vételére van szükség, tette hozzá.

Ugyanilyen fontosnak tartja a korrekt, őszinte és nyílt kommunikációt a társadalom és a versenyzőtársadalom felé. "Az utánpótlás-nevelés és támogatás kérdését meglátásom szerint ebben a formában a szövetség nem képes hatékonyan ellátni, így szükség van itt is egy B-tervre."

Piaci körülmények között, versenyhelyzetben bizonyított szakemberekre van szükség a stábban, hogy a "szervezet kontra élsportolók" között lévő vákuum csökkenjen, elemzett a Bernek Pétert képviselő menedzseriroda vezetője.

Szabó Tünde államtitkár - a leendő MÚSZ-elnök?
©

Kőrösparti Szabó Tünde sportért felelős államtitkárt is el tudná képzelni MÚSZ-elnökként. Hozzátéve, hogy Szabó jelenlegi pozíciójában is jó munkát végez. A sportmenedzser szerint ennek oka nagyrészt az, hogy saját maga is élsportoló volt, könnyen szót ért a versenyzőkkel és partnerként kezeli őket.

"A miniszter úr helyében nem engedném őt el."

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Megjósolhatatlan, ki nyeri a mai horvátországi választást

Megjósolhatatlan, ki nyeri a mai horvátországi választást

23 szempontot figyel, saját magát tanítja tőzsdézni a járványt is átvészelő robot

23 szempontot figyel, saját magát tanítja tőzsdézni a járványt is átvészelő robot

Budikat lopott el egy nő Pusztahencsén

Budikat lopott el egy nő Pusztahencsén