Mizsur András
Mizsur András

A Bernek Péter úszót képviselő STRONGAA Management vezetője szerint egy jó képességű elnök is tehetetlen, ha nincs körülötte megfelelő csapat. Szabó Tünde államtitkár jó választás lehet új MÚSZ-elnöknek, de Kőrösparti Gábor szerint a személyi kérdéseken túl paradigmaváltásra is szükség lesz a változáshoz.

Az ifjúsági olimpiai bajnok Bernek Péter úszó menedzsmentje az elsők között reagált Hosszú Katinka nyílt levelére, amelyben a háromszoros olimpiai bajnok úszónő lemondásra szólította fel Gyárfás Tamást.

"A Magyar Úszószövetség és Hosszú Katinka konfrontációjának személyes vonatkozásában a STRONGAA Management nem tartja magát illetékesnek a helyzet objektív megítélésében. Az viszont a MÚSZ és a versenyzők szakmai-emberi kapcsolatában (az általunk képviselt sportolók, szakemberek sem képeznek ez alól kivételt) fedi a valóságot, hogy a szövetség nem tekint egyenrangú partnerként a versenyzőkre" – írták Facebook-oldalukon akkor.

Posztjukban azt is megemlítették, hogy a MÚSZ visszatartotta az úszójuk riói felkészülésére beígért támogatást, illetve egyoldalú szerződést akartak aláíratni vele, kvázi sajátjukként gazdálkodva a sportoló képmásával, nevével.

Bernek Péter is aláírta az Iron Lady Facebookon közzétett 7 pontos nyilatkozatát, amelyben többek között új vezetőséget követelnek az úszók. Rajta kívül még Czakó Csaba, a Mohácsi TE vezetőedzője; Financsek Gábor olimpikon, ifjúsági Európa-bajnoki arany-, ezüst- és bronzérmes úszó; Gyurta Dániel, olimpiai, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok úszó; Kapás Boglárka, olimpiai bronzérmes, kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok, világbajnoki bronzérmes, ötszörös Európa-bajnok úszónő; Kozma Dominik, Európa-bajnoki bronzérmes úszó; Verrasztó Dávid, világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok úszó és Verrasztó Evelyn olimpikon, Európa-bajnok, ötvenkétszeres magyar bajnok úszónő szignózta a levelet.

Bizakodhatnak az úszók

Gyárfás szerdán jelentette be, hogy 23 év után lemond a Magyar Úszószövetség elnöki posztjáról. Megkeresésünkre a STRONGAA Management ügyvezetője, Kőrösparti Gábor elmondta, Gyárfás lemondása valószínűleg az élversenyzők legnagyobb részét megnyugtatja, pozitív várakozással és bizakodással tölti el. "A STRONGAA Management számára a konstruktív együttműködésre törekvés a cél minden sportszövetséggel, ezért ez nem az elnök személyéhez kötődik" – tette hozzá.

©

"Kiváló kérdés: minden és semmi" – válaszolta kérdésünkre, hogy véleménye szerint mi változik Gyárfás távozásával. Elindulhat egy lassú változás a szervezet hozzáállásában a jelenlegi stábtagokkal, vagy maradhat minden a régi, amennyiben hasonló, vagy a korábbi elnökhöz kötődő vezetőt választ a közgyűlés, de a szövetség jelentős személyi változások esetén teljes mértékben megújulhat, megreformálódhat, magyarázta Kőrösparti.

A támogatási rendszerről azt mondta, hogy tudomásuk szerint a sporttörvény miatt mindenképpen át fog alakulni.

"Tény, hogy a korábban sokszor nem transzparensen és kiszámíthatóan működő elosztási rendszer a többségnek nem volt érdeke és jelentős érdeksérelmekhez vezetett."

Menedzserszemlélet kell

Egy műsorban Kőrösparti arról is beszélt, hogy az igazi konfliktus nem Hosszú Katinka és Gyárfás, vagy az úszók és a szövetség, hanem a versenyzőtársadalom és az őket kiszolgáló szervezet világnézete és látásmódja között van.

A STRONGAA ügyvezetője szerint Gyárfás lemondása még nem garantálja ennek a szembenállásnak a feloldását. "Ehhez elsősorban paradigmaváltásra van szükség. Félő, hogy egy megújulás, nagyobb volumenű átalakulás csak személycserékkel, új szemléletű fiatal, tettre kész és kompetens stábbal valósítható meg, akik motiváltak és képesek a kor és az élversenyzők elvárásainak megfelelni és támogatni őket a maguk területén végzett versenyképes munkával."

Bernek Péter a riói olimpián
©

Kérdésünkre, hogy ki lehet Gyárfás utódja, azt mondta, egyszerűbb készségeket, skilleket felsorolni, de mivel a szövetség nem az elnök, így egy jó képességű elnök is tehetetlen társak nélkül. Kőrösparti szerint az lehet az első lépés, ha menedzserszemléletű, kooperatív, a sportolók érdekeit előtérbe helyező, partnerségre törekvő szervező-vezetőt választ a közgyűlés.

Szükség lesz egy B-tervre

Kőrösparti úgy látja, hogy elsősorban a szövetség szerepét kell újradefiniálni: támogató, szervező, allokáló funkciók ellátása. Másodsorban az élversenyzőkkel, edzőkkel és egyesületekkel való közös munkára, együttgondolkodásra és a másik fél meglátásainak, véleményének és szakmai érveinek figyelembe vételére van szükség, tette hozzá.

Ugyanilyen fontosnak tartja a korrekt, őszinte és nyílt kommunikációt a társadalom és a versenyzőtársadalom felé. "Az utánpótlás-nevelés és támogatás kérdését meglátásom szerint ebben a formában a szövetség nem képes hatékonyan ellátni, így szükség van itt is egy B-tervre."

Piaci körülmények között, versenyhelyzetben bizonyított szakemberekre van szükség a stábban, hogy a "szervezet kontra élsportolók" között lévő vákuum csökkenjen, elemzett a Bernek Pétert képviselő menedzseriroda vezetője.

Szabó Tünde államtitkár - a leendő MÚSZ-elnök?
©

Kőrösparti Szabó Tünde sportért felelős államtitkárt is el tudná képzelni MÚSZ-elnökként. Hozzátéve, hogy Szabó jelenlegi pozíciójában is jó munkát végez. A sportmenedzser szerint ennek oka nagyrészt az, hogy saját maga is élsportoló volt, könnyen szót ért a versenyzőkkel és partnerként kezeli őket.

"A miniszter úr helyében nem engedném őt el."

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Hivatalos: Felfüggesztik a Fideszt a Néppártban

Hivatalos: Felfüggesztik a Fideszt a Néppártban

Bizonyítékot találtak rá, hogy orosz hackerek akarják megzavarni az EP-választást

Bizonyítékot találtak rá, hogy orosz hackerek akarják megzavarni az EP-választást

Szijjártó: Nem költözik az izraeli magyar nagykövetség Jeruzsálembe

Szijjártó: Nem költözik az izraeli magyar nagykövetség Jeruzsálembe

200-600 millió jelszót tárolt titkosítás nélkül a Facebook – lehet, hogy az öné is veszélyben volt

200-600 millió jelszót tárolt titkosítás nélkül a Facebook – lehet, hogy az öné is veszélyben volt

14 milliót tapsolt el a Fidesz a februári frakcióülésre

14 milliót tapsolt el a Fidesz a februári frakcióülésre

Addig erőltették a Ford Mustanggal a gumifüstölést, hogy az egész autó felgyulladt - videó

Addig erőltették a Ford Mustanggal a gumifüstölést, hogy az egész autó felgyulladt - videó