Joó Hajnalka
Joó Hajnalka
Tetszett a cikk?

Nem a spórolás volt az elsődleges oka, hogy a posta helyett a kormányhivatalok dolgozóival kézbesíttette volna a kormány a nyugdíjasoknak a beígért tízezer forintos Erzsébet-utalványokat – értesült a hvg.hu. Az utalvánnyal – hogy, hogy nem – a miniszterelnök névre szóló levelét is megkapják az érintettek.

Szerdáig véglegesíti és a hét második felében nyomdába is küldi a Miniszterelnöki Kabinetiroda azt az Orbán Viktor miniszterelnök által írt levelet, amelyet a karácsonyra beígért Erzsébet-utalványok kísérőjeként kap majd kézhez a 2,8 millió magyarországi nyugdíjas – értesült a hvg.hu. A névre szóló levélben Orbán Viktor emlékezteti majd a címzetteket arra, hogy a kormány fontosnak tartja és tiszteli a nyugdíjasokat, illetve hogy igazságossági, becsületbeli kérdésnek tartja, hogy a költségvetés idén keletkező többletéből az adócsökkentéssel érintett aktív rétegek és a családok után a nyugdíjasok is részesüljenek.

Orbán egyébként nagyjából ugyanezzel érvelt az ajándék mellett egy hete is, amikor az Idősügyi Tanács ülése után az utalványosztás tényét bejelentette.

©

Az, hogy az utalványt, illetve a kísérőlevelet ne a posta, hanem a kormányhivatalok dolgozói kézbesítsék, információink szerint nem a miniszterelnök, hanem a miniszterelnökséget vezető miniszter ötlete volt. Noha Lázár János a múlt heti kormányinfón azzal magyarázta meg, hogy miért a kormányhivatalnokok viszik majd ki a kormány ajándékát, hogy a Magyar Posta túl drága ajánlatot adott a kézbesítésre (darabonként 480 forintos áron dolgozott volna), a hvg.hu úgy tudja, hogy az erről a kérdésről is tárgyaló múlt heti kormányülésen a miniszter egy szót sem ejtett erről a szempontról.

Ehelyett azt mondta Lázár János, azért jó, ha a kormányhivatalnokokat vetik be a célra, mert a hivatali elzártságban dolgozók így végre élő kapcsolatot teremthetnek a választókkal. (Miközben nyilván nem a hivatalnokoknak élmény, inkább az idős választókban hagy pozitív benyomást az, hogy Orbán Viktor utalványos követe személyesen jött el hozzá.) Ha pedig sikerül eredményesen levezényelni az akciót – érvelt Lázár – akkor a 30 ezres hivatalnoki gárdát a későbbiekben is mozgósítani lehet majd hasonló, kapcsolattartási vagy kézbesítési célokra.

Mégsem kormányhivatalnokok kézbesítik az Erzsébet-utalványokat

Más megoldást keres a tízezer forintos Erzsébet-utalványok kézbesítésére a kormány, nem a kormányhivatalok dolgozói viszik ki azokat a jogosultaknak - tudta meg az atv.hu.

Az akció technikai kivitelezésével kapcsolatban információink szerint egyébként néhány kormánytagban is komoly aggályok fogalmazódtak meg – például, hogy hogyan lehet erőforrásokat átcsoportosítani a feladatra úgy, hogy a kormányhivatali ügyintézés közben ne bénuljon meg – de a kormányülésen ezt nem jelezte senki.

A Fidesz és a KDNP hétfőn megkérdezett képviselői szintén a fejüket fogták a kormány terveitől. A megkeresett legalább tíz képviselőből nyolc első reakciója nyomdafestéket sem igazán tűrt az addigra már éppen vissza is vont felvetésről. A

„Csak mi találhatunk ki ekkora baromságot”

– a legenyhébb vélemények közül való volt.

Egy volt kormánymegbízott (a kormányhivatalok vezetőinek a 2014-től érvényes összeférhetetlenségi szabályok miatt kellett választaniuk hivatalvezetői vagy képviselői karrierjük között – a szerk.) azt mondta, mikor meghallotta múlt héten a Miniszterelnökség vezetőjének bejelentését, hálát adott az égnek, amiért már nem ő volt abban a pozícióban, hogy közölnie kelljen a hivatalában dolgozó több ezer tisztviselővel: akkor álljanak fel szépen az íróasztaltól és karácsony előtt három nappal vegyék nyakukba mínusz három fokban a környező településeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!