szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Az ellenzéki pártok szerint a lesújtó eredmények a rossz oktatáspolitika következményei, a DK szerint Orbán a hibás.

Nagyon rossz eredményt értek el a magyar diákok a 2015-ös PISA-felmérésen, nemcsak hogy az OECD-átlag alatt végeztek a magyar diákok, de még a saját korábbi eredményeiket is alulmúlták. Nem mellesleg az is kiderült, hogy minden eddiginél jobban számít a családi háttér. Az oktatásért felelős államtitkár illetve az Oktatási Hivatal próbálja magyarázni a számokat, a többi között azzal, hogy a korábban bevezetett alaptanterv hatása még nem érvényesül, illetve más tesztek nem lettek olyan rosszak.

Az MSZP-s Kunhalmi Ágnes, az Országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke sokkolónak és tragédiának tartja a magyar diákokra vonatkozó adatokat, ezért szerinte Balog Zoltán miniszternek le kell mondania. Szerinte az eredmény a kormánypárt elbutított oktatáspolitikájának teljes csődje.

A jobbikos Dúró Dóra, a kulturális bizottság elnöke szerint is távoznia kell Balog Zoltánnak.

"A kormány sem szakmailag, sem politikailag, sem pénzügyileg nem becsüli meg az oktatási ágazatot" - fogalmazott a politikus, az eredmény az elmúlt hat év oktatáspolitikájának csődje. Szerinte alapvető változtatásokra van szükség, a többi között csökkenteni kell a tananyag mennyiségét.

Az LMP elfogadhatatlannak tartja a közoktatás "totális államosításának" előkészítetlenségét, ezért azt kéri a kormánytól, "forduljon vissza ebből a zsákutcából". Ikotity István szerint a problémákat a PISA-eredmények is jelzik, ő is a felelős távozását követelte.

A DK-s Niedermüller Péter Orbán Viktor miniszterelnök is felelős a magyar diákok rossz eredményeiért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videó: A város közepén, a Rákóczi úton csatázott két autós

Videó: A város közepén, a Rákóczi úton csatázott két autós

Vizsgálja Brüsszel a légitársaságok pénzvisszafizetési gyakorlatát

Vizsgálja Brüsszel a légitársaságok pénzvisszafizetési gyakorlatát

Rengeteg új fotó érkezett a Marsról, a Perseverance küldte őket

Rengeteg új fotó érkezett a Marsról, a Perseverance küldte őket