szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Trump, migránsok, hanyatló nyugat, óriási sikerek a magyar és az orosz kormány részéről - rápillantottunk Széles Gábor Facebook-oldalára. Még jó, hogy a tévét már eladta.

December 6-án éjjel Széles Gábor Halász Judit halálírét osztogatta egy kamu híroldalról. Ezt már a saját kommentelői is sokallták és többen rápirítottak, ennek ellenére a poszt még 15 órával azután is kint volt a falán, hogy először megosztotta. Körülnéztünk Széles Gábor oldalán, hátha találunk még hasonló gyöngyszemeket. Kamuból és féligazságokból nincs hiány a médiamágnás oldalán, aki nemrég egy tévével lett szegényebb.

©

Trump: Eltörlöm a jegybanki rendszert

Trump: Eltörlöm a jegybanki rendszert – áll egy december 5-i megosztáson a yournewswire.com nevű kattintásvadász oldalról. A honlapon számtalan összeesküvés-elmélet mellett féligazságokra építő hírek is megjelennek. A Trumpnak tulajdonított, akár a világ tőzsdéit is rendesen az őrületbe kergetni képes kijelentésről szóló például egy november 28-i Business Insider-cikkre hivatkozik. Ebből kiderül, hogy Trump sosem mondott ilyet, találkozott viszont John Allisonnal, a BB&T bank korábbi igazgatójával, a libertáriánus Cato Intézet vezetőjével. Ő valóban írt arról, hogy elhagyná a jegybanki rendszert, mert az kiszámíthatatlanná teszi a gazdasági környezetet, ezért a rendszer megszüntetésével a piac önszabályozására kellene hagytakozni és vissza kellene hozni az aranystandardot. Allisont emlegették egy ideig, mint Trump lehetséges pénzügyminiszter-jelöltjét. Ironikus, hogy már másnap, november 29-én kiderült, hogy Trump végül nem Allison mellett döntött, Steven Mnuchin millárdos befektető kerül a kincstár élére. A cikket Széles Gábor jó érzékkel, december 5-én, egy héttel később osztotta meg Facebook-oldalán.

Iszlám sereg menetelt a Frankfurt melletti Hanau városában!

A hangzatos cím után lapozva egy szemcsés videó szerepel csupán a cikkben egyetlen magyar mondattal: A felvétel 2016 őszén készülhetett. A metabunk.org nevű hamis híroldalakat leleplező honlap szerint a felvételen valóban a Frankfurt melletti Hanau egyik utcája szerepel, viszont iszlám sereg helyett egy motorosbanda vonulása látható rajta. A társaság a Bahoz nevet viseli és erőfitogtatásuk egy rivális török bandának, az Osmanen Germanianak (Ottomán Németország) szólt. Egyiküknek sincs semmi köze az iszlamista ideológiákhoz.

Migránsok csaptak össze rendőrökkel és tűzoltókkal Párizsban

Migránsok csaptak össze rendőrökkel Párizsban, áll a hangzatos cikkben. Az "eddig még sehol nem látott felvételek" a cikk szerint néhány nappal felkerülésük (november 28.) előtt készültek. A videót egyébként egy Pro Evropu nevű cseh lájkvadász álhíroldal tette fel. A felvételen a "migránsok" félmeztelenül lófrálnak és dobálják a rendőröket – egyébként valószínűleg tényleg Párizsban, de legalábbis Franciaországban – és a rohamrendőrök is egy szál rövidujjút hordanak a taktikai mellény alatt, ami tömeges hőháztartási problémákra utalhat a november végi Párizsban, ahol épphogy fagypont fölé mászik a hőmérséklet és sokszor erős szél fúj – magyarul a videó egészen biztosan nem most készült. A videó 20. másodpercében feltűnik egy török zászló, máshol palesztin zászlót látni. November 20-án ugyan valóban voltak összecsapások Erdogán elnök mellett tüntető törökök és ellenük vonuló kurdok között, de ott a tömeg és a rendőrök is teljesen máshogy néznek ki, ráadásul szó sem volt negyedek "elfoglalásáról".

Valódi videó a török-kurd összecsapásokról Párizsban

A legvalószínűbb, hogy a Széles által megosztott videó több különböző esemény felvételeiből van összevágva. Erre utal, hogy időnként a kép minősége is változik.

A legeredetibb Széles-poszt

December 3-án viszont 100 százalékig valódi kontentet osztott meg a most már tévétlen médiacézár. Itt éppen az általa kikapcsolhatónak vélelmezett gravitáció áldásos hatásait kihasználva üti a labdát egy lazán szerváló ismeretlennel. Ez szinte biztos.

Széles Gábor egyébként elképesztő szorgalommal termeli a megosztásokat, naponta van, hogy tíz eltitkolt hírrel veszi fel a harcot a mainstream média ellen (ahová egyébként a tulajdonában álló Magyar Hírlap is számít). A posztjai 90 százalékban a migránskérdéssel foglalkoznak, de néha marad energia a kormány (néha a magyar, néha az orosz) eredményeinek ismertetésére is. Széles Gábor Facebook-oldalát látva a dezinformáció operációk jelenlegi felelősei valószínűleg elismerően csettintenek.

Kár, hogy Mészáros Lőrincnek nincs Facebook-oldala. Schmid Máriának legalább van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!