szerző:
MTI / hvg.hu

Újra elfogadta a parlament hétfőn az egyes állami és önkormányzati tulajdonú ingatlanok ingyenes átadásáról szóló törvényt, amelyet korábban Áder visszadobott. A képviselők most 128 igen, 34 nem szavazattal, 22 tartózkodás mellett fogadták el az új javaslatot, amely az Erzsébet tér fővárosi tulajdonban lévő részeinek állami kézbe adására vonatkozik.

Áder János köztársasági elnök múlt héten nem írta alá az Erzsébet térre vonatkozó törvényt, hanem megfontolásra visszaküldte a parlamentnek. A Kövér László házelnöknek címzett levelében Áder János ezt azzal indokolta, hogy vagyonátadás nem történhet meg a tulajdonos fővárosi önkormányzat döntésének mellőzésével, a törvény előkészítésekor sem a Fővárosi Közgyűléssel, sem a főpolgármesterrel nem egyeztettek.

A köztársasági elnök arra kérte az Országgyűlést, hogy a jogszabályban előírt eljárás lefolytatása után tárgyalja meg és fogadja el ismét a törvényt. Az Erzsébet tér átvételét lehetővé tévő törvényt Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter jegyzi, és "egyes állami és önkormányzati tulajdonú ingatlanok ingyenes átadásáról" rendelkezik.

A Főpolgármesteri Hivatal közleményében úgy reagált a tér lehetséges átadásáról, hogy "a városvezetés furcsállja azt a döntést, amellyel mától az Erzsébet tér a törvény erejénél fogva ingyenesen az állam tulajdonába kerül. Erről érdemi egyeztetés nem is zajlott. A Főváros reméli, hogy az ilyen döntések nem válnak gyakorlattá". A közlemény alapján úgy tűnt, mintha fű alatt, a fővárosi vezetők feje felett átnyúlva hozott volna döntést az állam a budapesti belváros egyik fontos pontjával kapcsolatban. Ez precedens lehet arra, hogy bármelyik fővárosi közterületet bárki bármilyen okból elcsatolhasson, mondta pénteki sajtótájékoztatóján Tarlós.

Az Áder által visszadobott törvényjavaslatot hétfőn újra elfogadta az Országgyűlés.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!