szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Társaság a Szabadságjogokért szerint a hírhedt ásotthalmi önkormányzati rendelet alaptörvény-ellenesen korlátozza a Csongrád megyei nagyközségben tartózkodók alapjogait. A jogvédő szervezet ezért az alapvető jogok biztosánál kezdeményezte a rendelet Alkotmánybíróság előtti megtámadását.

Két tartózkodás mellett szavazta meg novemberben az ásotthalmi képviselő-testület Toroczkai László jobbikos polgármester határozati javaslatát, amelyben megtiltották a nagyközségben a mecset- és a minaretépítést, a csador, nikáb, burka és burkini viselését, valamint müezzinek tevékenységét. És ugyanebben a csomagba belepasszírozták a meleg propaganda tilalmát is.

November végén írtuk meg, hogy az ásotthalmiak többsége az újságból tudta meg, mit is szavaztak meg a képviselők. A rendelet különösen érzékenyen érintette azt az ásotthalmi asszonyt, akinek kuvaiti a férje. Múlt szombaton melegszervezetek képviselői tüntettek Ásotthalom a szigorítás ellen. Az önkormányzat egyik dolgozója videóra vette őket, és a polgármester szerint megvizsgálják majd, hogy megsértették a helyi szabályozást a demonstrációjukkal.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint Toroczkaiék rendelete a lelkiismereti és vallásszabadságot, a gyülekezési jogot és a véleménynyilvánítási szabadságát alaptörvény-ellenesen korlátozza, ezért az alapvető jogok biztosától kérik, hogy az Alkotmánybíróság előtt indítványozza a rendelet megsemmisítését – közölték a jogvédők csütörtökön.

Az ásotthalmi rendelet alaptörvény-ellenessége rávilágít arra is, hogy alkotmánybírósági felülvizsgálatra szorul az önkormányzati törvénynek azon része, ami túl nagy mozgásteret ad a helyi önkormányzatoknak arra, hogy rendeletben szabályozzák a „közösségi együttélés alapvető szabályait”. A törvény alapján most úgy tűnhet ugyanis, hogy a települések kényük-kedvük szerint csonkíthatják meg a helyben élők szabadságát – érvelnek a TASZ-nál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!