Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Gyárfás Tamás hibáiról és saját elnöki elképzeléseiről kérdeztük a Magyar Úszó Szövetség eddigi egyetlen elnökjelöltjét, Bienerth Gusztávot. A Magyar Turisztikai Ügynökség kormánybiztosa, a 2024-es Budapesti Olimpiai Pályázat alelnöke, a Ferencváros elnökségi tagja arról is beszélt, mikor találkozott először Hosszú Katinkával, és miért jogos, hogy nem az úszók választják az elnöküket.

hvg.hu: Egy újságcikk szerint a Ferencváros jelöltjeként indul a Magyar Úszó Szövetség elnöki székéért. Pontosan hogyan kezdeményezte önnél ezt a klub?

Bienerth Gusztáv: Nem, ez nem így történt. Amikor kiderült, hogy Gyárfás Tamás lemond, nagyon sokan megkerestek, olyanok, akik ismerik az én több mint két évtizedes munkáimat, feladataimat a sport, a nemzetközi sportdiplomácia, a magyar gazdaság területén, és kapacitáltak az indulásra. Évek óta a Ferencváros igazgatósági tagja vagyok, beszéltem tehát a csapat vezetőivel is arról, támogatnák-e ezt a kezdeményezésem, mire ők közölték, hogy örömmel. Az úszószövetségi alapszabály azt mondja, hogy az elnökségért a több mint száz tagszervezet egyikének ajánlásával indulhat valaki.

Bienerth Gusztáv
©

hvg.hu: Más szervezetek, klubok nem támogatják?

B. G.: Az majd a közgyűlésen kiderül. A döntésem óta nagyon sok emberrel beszéltem, klubokkal, sportolókkal, olimpikonokkal, elnökségi tagokkal, és az az ambícióm, hogy ennek a több mint száz tagszervezetnek a jelentős részével találkozzak még a szavazás előtt. Arra készülök, hogy nyílt versenyben kell megmérettetnem magamat.

hvg.hu: Ön a kormány megbízásából lett turisztikai kormánybiztos, és a 2024-es Budapesti Olimpiai Pályázat alelnöke is kormánykinevezettként lett. Mondhatjuk azt, hogy ön a kormány jelöltje az úszószövetség élére?

B. G.: Olyan nincs, hogy a kormány jelöltje. Ez egy közhasznú testület 124 taggal, én a Ferencváros jelöltje vagyok. Akik ismerik a munkámat, azok transzparens módon látják az én elmúlt 30 évemet.

hvg.hu: Említette, hogy beszélt és beszélni fog az úszótársadalom nagy részével. Eddig mit tudott meg, mi az úszók problémája Gyárfás Tamás elnökségével?

B. G.: Gyárfás Tamás nagyon sok jót tett a magyar úszósportért, jelentős érdemei vannak abban, hogy 2017-ben itt lesz a vizes vb. Ismert, elismert, de nem kritikák nélküli ember. Azt hallom vissza, hogy 23 év alatt nagyon a saját képére formálta a szervezetet, egyszemélyes és nem pedig testületi vezetés működik, az elnökség sokszor kész tények elé van állítva. Vezetési válság alakult ki.

hvg.hu: Ön mit tud ajánlani ehelyett az úszóknak?

B. G.: Ez egy csapatmunka, ahogy az úszás is. Azt tudom ígérni, hogy a világbajnokság után átláthatóan, csapatmunkában generációváltást vezényelünk le, amelynek a fókuszában a sportolók állnak majd. Valamint azt, hogy fantasztikus világbajnokságot rendezünk a szervezőbizottsággal közösen. Segítek abban, hogy megmaradjon vagy növekedjen az állami támogatás, és a szponzorok és az üzleti világ szereplői is jobban odaálljanak a szövetség mögé. És hogy mindenki a sorok rendezését élje meg, ne a megosztást.

©

hvg.hu: Vegyünk akkor konkrét problémákat: az alapszabály szerint bizonyos kluboknak a szavazata nagyobb súllyal esik latba, mint másoké. A titkos szavazás helyett alkalmazott nyílt szavazást pedig van, aki nyomásgyakorlásnak érzi.

B. G.: Erről határozott véleményem van: 2017-ben minden személyi kérdésről titkos szavazással kell dönteni. Ehhez ragaszkodom. Régi reflexeket és már meghaladott struktúrákat idéz fel a nyílt szavazás intézménye. Az alapszabályt a közgyűlés fogadta el, mindkettő legitim. Vannak részek benne, amit át kéne gondolni, ezt az elnökséggel meg kéne beszélni. Ki kell alakítani egy közös álláspontot, hogy az alapszabály mennyire korszerű, előrevivő, beleértve ezeket a kérdéseket is.

hvg.hu: Említette az elnökséget, amely Gyárfás Tamás távozásával nem mondott le, pedig egyesek számára ők a Gyárfás-féle akarat végrehajtói. Ön szerint le kellene mondaniuk? Hogy érzi, mennyire készek együttműködni önnel?

B. G.: Ezt az elnökséget a közgyűlés választotta áprilisban, ezzel kell együtt dolgozni a mindenkori elnöknek. Néhány elnökségi tag fejében megfordult, hogy az elnök távozásával neki vagy az elnökségnek le kéne mondani, ha valaki így dönt, vagy a megválasztott új elnökkel nem kíván együtt dolgozni, az az ő egyéni döntése. Hat hónap múlva világbajnokságot rendezünk, ez egy kiemelt szakmai feladat is minden résztvevőnek. Ez lesz Magyarország legnagyobb sporteseménye. Rendezni kell a sorokat, nincs idő a belső szervezeti struktúrák igazítására, erre lesz idő bőven a vébé után, amely mintegy főpróbája lesz a 2024-es olimpiai pályázatnak.

hvg.hu: Említette a vb-szervező bizottságot, amelynek társelnöke Gyárfás Tamás. Többször hallható volt, hogy rá ezek után nem ilyen pozícióban számítanak a szervezetben. Erről tud valamit, megmarad Gyárfás társelnöki pozíciója?

B. G.: Feltételezem, hogy nem, hiszen ő azért társelnök, mert a MÚSZ elnöke. Ha ez megszűnik, akkor feltételezem, hogy nem is lesz társelnöke a szervezőbizottságnak, de ezt az utóbbi majd eldönti. Azt természetesnek veszem, hogy a nemzetközi szövetségekben, vagyis a FINA-ban, és a LEN-ben betöltött pozícióit nem érinti ez a váltás. Gyárfás sok helyen jelen van pozíciói, illetve érdekeltségei és cégei által, tehát egy nagyon beágyazott, fontos ember.

hvg.hu: Az úszóelnök a lemondásakor arra utalt, hogy Hosszú Katinka anyagi okok miatt került vele szembe, olyan követelései voltak, melyeket ő morális okok miatt nem akart teljesíteni. Ön szerint jobb feltételeket kell biztosítani az úszóknak a felkészüléshez?

B. G.: Soha annyi állami forrás nem volt a magyar úszósportban, mint most. Hogy ezek a források miként vannak elosztva, arról vannak elképzeléseim, mert sok észrevételt hallottam róla. Ez a vita Gyárfás és Hosszú között számomra nem ismert, de nyilvánvalóan eljutott egy olyan pontra, hogy nem már tudnak együtt dolgozni. Nem tudom, mi lehet a háttérben. Három napja találkoztam először Katinkával és férjével, korrekt, nyílt, kellemes találkozó volt. A támogatások részleteit akkor lehet majd megtudni, ha a választások eredményeként én vagyok az úszószövetség elnöke.

©

hvg.hu: Miután önt elkezdték elnökjelöltként emlegetni, Hosszú Katinka rögtön pozitívan nyilatkozott önről, és később azt is mondta, nem az úszóknak kell eldönteniük, hogy ki lesz az elnök. Ez azért volt meglepő, mert a Gyárfás elleni egységes fellépésből azt feltételezhettük volna, hogy a sportolók egy úszóelnök-jelöltet is kiállítanak.

B. G.: Szerintem abszolút korrekt, amit mondott. Katinka úgy nyilatkozott, hogy sok jót hallott rólam. Nyilván beszámoltak neki az én sok évtizedes sport területén elvégzett munkámról. De nem az úszók választják az elnököt, nem Hosszú, hanem a tagszervezetek. Az elnöknek pedig nem egy sportolónak az érdekeit kell figyelembe vennie, hanem valamennyiét. Ezen belül Katinkáé egy kivételes teljesítmény, kivételes figyelmet is igényel.

hvg.hu: A 2017-es vizes vb költségei nagyon elszaladtak, az első 9 milliárdra tervezett büdzsé most már 100 milliárdnál tart. Mit gondol, ez így helyén való?

B. G.: Vigyázzunk a számokkal és a szavakkal! A rendezés költsége nem 100 milliárd, nincs arról szó, hogy 9 milliárd inflálódott 100 milliárdra. Építünk egy úszókomplexumot, egy dunai árvízi védművet, felújítjuk a Komjádi Béla uszodát, felújítjuk a Margitsziget egy részét, sorolhatnám. A rendezés költségei nem változtak. A sajtó és a közvélemény összemos dolgokat: sok minden más is zajlik a vb-re készülés jegyében, aminek a rendezéshez semmi köze nincs. Olyan dolgokat csinálunk meg most, amit a vébétől függetlenül is meg kellett volna csinálni, csak előrehoztuk azokat. És ez az a jelentősen nagyobb nagyságrend.

hvg.hu: Nem lehet-e tartani hasonló árukapcsolástól majd a 2024-es olimpia esetében is?

B. G.: Nem, ez teljesen más dolog. A magyar olimpia megvalósíthatósági tanulmánya nyilvános, 1350 oldalon keresztül olvasható, Párizs vagy Los Angeles ezt nem lépte meg. Olyan fejlesztések szerepelnek itt, amelyeket mindenképpen meg kellene csinálni, de az olimpia miatt korábban, például a Ferihegyi repülőtér bevezető út: régóta meg kellett volna csinálni, mégsem történt meg. Ezt meg fogjuk csinálni 2024 előtt biztosan. Akkor ez most az olimpiai költsége vagy nem? Mi úgy kalkuláltunk, hogy ez az olimpia költsége. De nem a szervezés-rendezés költsége. A budapesti olimpia teljesen új koncepcióval készült: 100 százalékos utóhasznosítás, zéró presztízsberuházás, 100 százalékig illeszkedjen a főváros és az ország, olimpiától független fejlesztési koncepciójába, és ne fehér elefántokat, fenntarthatatlan és finanszírozhatatlan beruházásokat készítsünk, hanem azt, amire az országnak szüksége van.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Győr új fideszes polgármestere: Vannak gyomok, amiket ki kell gyomlálni

Győr új fideszes polgármestere: Vannak gyomok, amiket ki kell gyomlálni

Nem mindenkinek elég csak egy kormány és egy monitor szimulátorozni – videó

Nem mindenkinek elég csak egy kormány és egy monitor szimulátorozni – videó

Így magyarázzák, miért rúgta ki Kásler a Szent Margit Kórház főigazgatóját

Így magyarázzák, miért rúgta ki Kásler a Szent Margit Kórház főigazgatóját

Falból csináltak üzletet. A berlini falból – "Eljött a paradicsom", 1990. január 27.

Falból csináltak üzletet. A berlini falból – "Eljött a paradicsom", 1990. január 27.

Ötven darab öttalálatos volt a hatos lottón

Ötven darab öttalálatos volt a hatos lottón

A kínai csodatoronytól a porszívós biciklikig: mi működik és mi nem a szmog ellen?

A kínai csodatoronytól a porszívós biciklikig: mi működik és mi nem a szmog ellen?