szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar malac nem lóg az unottan szoptató Németország csecsén. Nem jut neki, vagy nem akarja, hogy jusson? Nem tudni, teljes a zavar a nyolcadikosoknak kötelező OFI-s földrajztankönyv feladatában.

2017. januárban értek a tankönyvben a nyolcadikosok az alábbi feladathoz, amelyet valaki lefényképezett, és most futótűzként járja be a netet. A rajz az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 2016-os kiadású nyolcadikos földrajzkönyvében jelent meg, amelyet a Kusztor Adél–Pokk Péter–Szőllősy László szerzőtrió jegyez.

A Huppa.hu-n közzétett képen a "Közép-Európa óriásának" nevezett Németországot egy anyakoca szemlélteti, a csecsein lógó malacok pedig Görögország, Spanyolország, az elrontott zászlajú Belgium, valamint Portugália. Egy, csak egy malac áll a saját lábán: a magyar zászlóval megjelölt állatka, amely kaján mosollyal néz az olvasóra.

Hozzá az ismertetés: "Németországban laknak a legtöbben Európában, és legnagyobb a gazdasági termelése. Az Európai Unió egyik legfontosabb politikai irányadója, a világgazdaság és a világpolitika meghatározó szereplője." Majd a feladat: "Németország fizeti be a legtöbbet az Európai Unió közös kasszájába. Vajon mindenkinek jut belőle? Azonosítsd a karikatúrán lévő zászlókat, majd értelmezd az ábrát!"

Amellett, hogy hibás zászlót nehéz azonosítani, a feladat önmagával is fogalmi zavarba kerül, hiszen a szövegben arra utalnak, hogy valakinek "nem jut" Németország tejéből, míg a rajzon a Magyarországot megtestesítő malac mintha saját választásából nem járulna a malac emlőihez, és választására még büszke is lenne.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szerbiában 4 hetes lesz a téli szünet a járvány miatt

Szerbiában 4 hetes lesz a téli szünet a járvány miatt

Marabu Féknyúz: Clooney és Orbán

Marabu Féknyúz: Clooney és Orbán

Azonnali hatállyal elrendelték a baromfik bezárva tartását Magyarországon

Azonnali hatállyal elrendelték a baromfik bezárva tartását Magyarországon