szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Betörtek Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivőjének és a nemzetbiztonság bizottság tagjának irodájába, mégpedig a Országgyűlési Őrség által védett objektumban - állítja a képviselő. A rendőrség szerint már nyomoznak.

"Most hívtak Budapestről kollégák, hogy az Országgyűlés Képviselői Irodaházában lévő 4. emeleti irodám tárva-nyitva, s mint kiderült, azt ismeretlenek feltörték! Ugye ez az irodaház, amely elvileg szigorúan védett objektum és biztonságos beléptetőrendszerrel rendelkezik" - írja Facebook posztjában Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője és a párt nemzetbiztonsági bizottságba delegált tagja.

A képviselő furcsállotta, hogy az irodán osztozó kollégájával már hét éve a nemzetbiztonsági - valamint a honvédelmi- és rendészeti bizottságban dolgoznak, átestek nemzetbiztonsági átvilágításon és nemzetbiztonsági védelem alatt állnak, mert minősített adatokkal dolgoznak. "Miután értesítettek a kollégáim, azonnal jeleztem az Alkotmányvédelmi Hivatal igazgatójának az esetet, az irodában tárolt dokumentumok érzékenysége miatt ez kötelességem is" - mondta Mirkóczki a hvg.hu-nak.

Államtitkokat ugyan nem tartott az irodában és a nemzetbiztonsági bizottsági munkájával kapcsolatos anyagokat sem "hordja magánál", de ahogy mondta, nem tudná hivatalosan kijelenteni, hogy aki akart, nem találhatott valami számára fontos adatot. A képviselő most Egerben van, valószínűleg csak a hét közepén tud majd körbenézni a feltört irodában. Így most még azt sem tudta megmondani, elvittek-e bármit, vagy beléptek-e a számítógépeikbe. A képviselő azt mondta, emlékei szerint a folyosókon nincs kamera, viszont mivel az eset valószínűleg hétvégén történt, amikor jóval kisebb a forgalom az épületben, talán ki lehet szűrni a tetteseket, hiszen az irodaházban szigorú beléptetőrendszer működik. Bár ez nem akadályozta meg azokat sem, akik idén áprilisban loptak el nagyjából 90 számítástechnikai eszközt, köztük laptopokat is a Képviselői Irodaházból.

Mirkóczki szerint a betörésnek köze lehet akár ahhoz is, hogy pénteki sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy rendszeresen fog jelentkezni egri- és Heves megyei fideszes korrupciós ügyekkel.

Jakab Péter, a Jobbik szóvivője azt mondta, a párt három irodáját találták nyitva az Országgyűlés Irodaházában, Mirkóczki Ádámén pedig olyan nyomok voltak, amelyek arra utalnak, hogy feltörték. Hozzátette: Mirkóczki a parlament nemzetbiztonsági, továbbá honvédelmi és rendészeti bizottságának tagja, aki minősített adatokat is kezel, így államtitkok is veszélybe kerülhettek. Jakab Péter szerint az elkövetők nem anyagi javakat, hanem adatokat, dokumentumokat akartak elsajátítani, értéktárgyak nem hiányoznak. Azt is jelezte, az ügyben a rendőrség és az Alkotmányvédelmi Hivatal folytat eljárást.

Megkérdeztük a rendőrséget is, tájékoztatásuk szerint január 9-én 12 óra 2 perckor érkezett bejelentés a BRFK Tevékenység-irányítási Központjába az esetről. A bejelentő szerint az idoraházban a Jobbik Frakció irodáit megpróbálták feltörni, "az ajtókon feszítési nyomok láthatóak". A rendőrök 20 perc alatt a helyszínen voltak A helyszíni szemle azóta is folyamatban van.

A Képviselői Irodaház védelmét az Országgyűlési Őrség látja el. Ők felelnek még a házelnök, és a Parlament védelméért is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!