szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Németh Szilárd Fidesz-alelnök kijelentése, miszerint "el kell takarítani" az "álcivil szervezeteket" az országból, tovább súlyosbította a magyarországi civil társadalom korlátozásával kapcsolatos nyugati aggodalmakat – írta a Financial Times című brit gazdasági napilap.

Az írásban felidézték, hogy "mielőtt Európa legkeményvonalasabb bevándorlóellenes kormányfőjévé vált volna", Orbán Viktor Soros-ösztöndíjjal tanult az oxfordi egyetemen, később pedig a magyar származású amerikai üzletember vásárolt nyomtatókat a Fidesznek, hogy terjeszthessék a röplapjaikat.

Ezek a kellemes emlékek azonban azóta megkoptak, Orbán manapság "sötét, háttérhatalmi" figuraként festi le "egykori pártfogóját", őt téve felelőssé az Európát érintő menekültáradatért – írta a Financial Times.

Az Európai Bizottsághoz fordultak a Zöldek a magyar civilek zaklatása miatt

A frakció szerint meg lehetne akadályozni, hogy a magyar Parlament elé kerüljön az "ügynöktörvény-javaslat"-nak csúfolt civiltörvény. A civilek zaklatása szerintük egy akciósorozat része.

A cikk szerint sokan attól is tartanak, hogy a nem-kormányzati szervezetek (NGO) magyarországi ellenőrzésének szigorítását követően a térség más országaiban is fokozódhat a Soros Alapítványként is emlegetett Nyílt Társadalom Alapítványra (OSF) nehezedő nyomás.

"Minthogy Magyarországon gyenge a liberális parlamenti ellenzék és hanyatlóban van a független média, az NGO-k úgy vélik, hogy gyakran ők Orbán leghatékonyabb kritikusai" – olvasható a beszámolóban.

"A világon mindenütt vannak olyan kormányok, amelyek úgy gondolják, egy választást követően véget ér a politika a következő választásig. A demokráciák azonban nem így működnek. Az állampolgárok a választásokat követően is véleményt nyilvánítanak, szerveződnek, és igen, támogatást igényelnek tőlünk és más csoportoktól is" – mondta Chris Stone, a Nyílt Társadalom Alapítvány elnöke.

"A kormány terve egyszerre értelmetlen és totálisan jogellenes"

Egyrészt nincs olyan, hogy idegenrendészeti őrizet, hiába emlegeti Lázár János és Orbán Viktor, másrészt a menedékkérők elleni kényszerintézkedést meg sem szüntették, így nincs mit visszaállítani - reagált a Helsinki Bizottság a miniszterelnök és a Miniszterelnökséget vezető miniszter nyilatkozataira.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Népszava: Egy iskolát már be kellett zárni a tanárok tesztelése nyomán

Népszava: Egy iskolát már be kellett zárni a tanárok tesztelése nyomán

A határok lezárva, de a NER magánrepülője így sem pihen

A határok lezárva, de a NER magánrepülője így sem pihen

Az ország leggazdagabb térségeiben csökken leginkább az abortuszok száma

Az ország leggazdagabb térségeiben csökken leginkább az abortuszok száma