szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megindult az eláramlás Schmidt Mária lapjától, két meghatározó újságíró után most maga a főszerkesztő Lambert Gábor távozott közös megegyezéssel. A hvg.hu-nak nem mondott sok részletet, de egy biztos, az új vezetés nem váltotta be a hozzájuk fűzött reményeket. A jövőjét illetően még nem tud semmit. További távozások várhatóak a lapnál.

Közös megegyezéssel távozott Lambert Gábor, a Figyelő főszerkesztője február 1-jén – jelent meg nemrég a lap oldalán. Ez már nem az első távozás azóta, hogy az L. Simon László–Lánczi Tamás–Tallai Gábor összetételű szerkesztőbizottság megkezdte munkáját a 2016. december eleji Schmidt-féle tulajdonváltás után. Távozott a lap két meghatározó újságírója, Brückner Gergely és Jandó Zoltán, most pedig a főszerkesztő. Elértük Lambertet, aki azt mondta, "nem szeretek hátrafelé nyilazni", nem akart részleteket elárulni az elválásról. Annyit mondott, a múlt pénteken kezdeményezte a szerződés felbontását közös megegyezéssel – "nem ütköztem ellenállásba". A 444 úgy értesült, hogy az új vezetés rögtön cenzúrába kezdett.

Lambert úgy véli, azért jött el most ez a pillanat, mert minden tulajdonosváltás után vannak bizonytalanságok, feszültségek, és nem szabad rögtön az első ilyen után felállni, meg kell várni, hogy össze tudnak-e csiszolódni a felek. 2011 után, amikor az akkor még finn hátterű Sanomától eljöttek, sokan temették a lapot, mégis "pályafutásom legszebb öt éve következett el". Schmidt Mária első tulajdonosi megnyilatkozásai biztatóak voltak – az Origónak adott interjújában kiemelt három érték "minőség, méltányosság és mértéktartás" –, "lássuk meg", gondolta a volt főszerkesztő. Hogy mi lett? "Békésen váltunk el."

Lambert nem gondolta, hogy naivitás volt azt gondolni, látván a magyar médiapiaci folyamatokat, hogy a Schmidt-féle alapelvek tényleg érvényesülni fognak. Úgy látja, a tulajdonosváltás utáni időszak Figyelője, bár olykor vitatható, de vállalható anyagokat tett le az asztalra. "A szerkesztőbizottsági modell más működési modell, mint ami eddig volt." L. Simon László azt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek, nem politikailag semleges, hanem értékalapú lapot akarnak csinálni a Figyelőből.

A volt főszerkesztő szerint várhatóak további távozások, de neveket nem mond. Úgy tudja, sokan nem alkalmazottak, hanem határozott idejű szerződéssel dolgoznak a lapnál, és többen fontolgatják, hogy nem újítanak, nem hosszabbítják meg a szerződésüket. Ő maga egyelőre pihenni fog, aztán "az élet hozzá magával" a folytatást. Kérdésünkre, hogy hogy látja, az ő szakmai elvárásaival mennyire tűnik egyre nehezebbnek munkahelyet találni, Lambert azt mondja, "objektív és szubjektív okok miatt is szűkül a nyomtatott sajtó piaca, nem könnyű elhelyezkedni".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!