Joó Hajnalka
Joó Hajnalka
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Összesen 3,5 millió forintért végeztetett értékbecslést a Miniszterelnökség, ám hetekig kellett a nyakukra járni, míg elmondták, milyen műtárgyak beszerzéséhez kértek szakértői véleményt. Ahogy sejtettük, a kincsek egy része a Karmelita kolostorba kerül, a kormányfő leendő munkahelyére.

Másfél hónap alatt – tavaly novemberben és decemberben – 3,5 millió forint értékben adott megbízást különböző műtárgyak értékbecslésére több igazságügyi szakértőnek a Miniszterelnökség – derült ki a szervezet honlapjára feltöltött szerződésekből. A független szakértők által készítendő értékbecslést a vagyontörvény írja elő állami műkincsvásárlásokhoz.

A szakértői munka átlagosan 0,5 százalékos megbízási díját figyelembe véve a szerződések 3,5 milliós értéke 700 millió forintnyi műkincsvásárlást feltételez, de hogy pontosan milyen műtárgyakról van szó, az nem derül ki a közzétett adatokból.

A tisztánlátást nem könnyítette meg, hogy a Miniszterelnökség titoktartási szerződést íratott alá a megbízott szakértőkkel. Hiába hívtuk fel mindannyiukat, ugyanazt a választ kaptuk: nem árulhatják el, hogy milyen műtárgyak értékbecslésére kaptak megbízást, azt pedig, hogy a műkincseket pontosan kinek, hová, vagy milyen célra vásárolta a Miniszterelnökség, állításuk szerint nem is kötötték az orrukra.

A Karmelita kolostorba is vettek öt festményt
©

Csak gyanítani lehetett, hogy a megbízások egyike annak a KOGART-alapító, Kovács Gábor bankár-műgyűjtő feleségétől, Kalmár Tímeától 282 millió forint + áfa összegért megvásárolt öt festmény értékbecslésére szólt, amelyet az unió hivatalos közbeszerzési értesítőjében január közepén megjelent tájékoztató szerint saját, leendő „új székhelye ornamentumának” szánt a Várba költöző Miniszterelnökség. (Az már korábban kiderült, hogy a miniszterelnök irodáinak berendezésére összesen 4 milliárd forintot fognak költeni.)

Tippünk végül helytállónak is bizonyult, a Miniszterelnökség kedden ugyanis közel egy hónapnyi időhúzás és időkérés után megerősítette, hogy a Karmelita kolostorba szánt öt festmény megvásárlását készítette elő az egyik – nevezetesen a 450 ezres – értékbecslés.

Luxusnászéjszaka-helyszín az MMA-nak

Hogy a közbeszerzés leírásában „a 18. és 19. század magyar művészetét egyediségükkel méltóképp reprezentálóként” leírt festmények mellett milyen egyéb műtárgyak vásárlásához végeztettek még további több mint 3 millió forintért értékbecslést, arra a Miniszterelnökség nem adott tételes választ.

Megerősítette azonban azt a korábbi gyanúnkat, hogy annak a fényűzően berendezett, Budakeszi úti Ybl villának a műkincseiről lehet szó, amely mellesleg ugyancsak Kovács Gáboré volt, és amelyet egy decemberi határozatával 1,4 milliárd ért vett meg és adott a kormány a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kezelésébe.

Az 1,4 milliárdos vételárból a Miniszterelnökség összesítése szerint nettó 300 millió forintot érhetnek a benne található berendezési és műtárgyak. Pontos értékük a még folyamatban lévő közbeszerzés végén derül ki, ez utóbbihoz is kellett a többi között a Miniszterelnökség szerződései közt feltüntetett további három értékbecslés. A vásárlást a válasz szerint a Miniszterelnökség 2016. évi maradvány-forrásából fedezik, a megszerzendő műtárgyak, bútorok, festmények közül pedig állítólag egy sem kerül át a Miniszterelnökség új, budavári épületébe, hanem az ingatlannal együtt az MMA rendelkezik majd felettük.

Hogy a Londonból és Párizsból származó, XV.-XVI. Lajos korabeli bútorokkal, és a XIX. század-i magyar festők remekműveivel díszített, év végi eladásáig magáncélra bérelhető villát – amelyben pár éve állítólag Sir Roger Moore és felesége is megszállt – mire használná a jövőben az MMA, nem tudni, a szervezet ugyanis az ügyben zajló egyeztetésekre hivatkozva elhárította kérdéseinket. Korábbi tulajdonosa mindenesetre esküvő-, sőt, nászéjszakahelyszínként hirdette az ingatlant, az alábbi szöveggel:

„A villa három szintje az exkluzivitás és az elegancia birodalmába vezeti a látogatót. A fényűzés minden eleme és eszköze megtalálható ezen a nyolcszáz négyzetméteren: a patinás pince látványos bortrezorjától a magasföldszint három káprázatos, egymásba nyíló szalonján át az emeleti luxusvendégszobák mesebeli kényelméig.”

A Miniszterelnökség értékbecslésre adott megbízásai 2016. november-decemberben:

  • Einspach Gábor értékbecslés és szakvélemény készítése (11. 21.) 450.000 Ft
  • Dr. Bellák Ottó Gábor értékbecslés és szakvélemény készítése (12. 09.) 600.000 Ft
  • MISSIONART Galéria Kft. értékbecslés és szakvélemény készítése (12. 14.) 1.000.000 Ft
  • Mecseki Eszter értékbecslés és szakvélemény készítése (12. 27.) 1.500 000 Ft

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Spanyol lapértesülések szerint Neymar megegyezett a Barcelonával

Spanyol lapértesülések szerint Neymar megegyezett a Barcelonával

G7.hu: Az MSZP és volt pénztárnoka úgy adta el sajtóját, hogy még bukott is rajta

G7.hu: Az MSZP és volt pénztárnoka úgy adta el sajtóját, hogy még bukott is rajta

Ha nem akar rovarokkal szennyezett mandulát enni, ezt a márkát kerülje el!

Ha nem akar rovarokkal szennyezett mandulát enni, ezt a márkát kerülje el!

Trump a Holdra menne, Musk a Marsra, az amerikaiak meg egészen máshova

Trump a Holdra menne, Musk a Marsra, az amerikaiak meg egészen máshova

Azért voltak, hogy a lányok beinduljanak

Azért voltak, hogy a lányok beinduljanak

A Lego idő előtt lebuktatta a vadonatúj Land Rovert

A Lego idő előtt lebuktatta a vadonatúj Land Rovert