szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Míg országosan a válaszadók többsége elutasítja a budapesti olimpia gondolatát, addig Budapesten, ahol népszavazás lehet a kérdésben, kiegyenlítettebb a két tábor. Nem meglepő, hogy a fideszesek többsége úgy gondolja, jót tenne Magyarországnak az olimpia, míg a baloldaliak elsöprő többsége elveti az ötletet.

A pártelnökök és kormányfőjelöltek népszerűsége, illetve a pártpreferenciák mellett a Republikon Intézet arra is rákérdezett, hogy állnak a választók az olimpia ügyéhez.

Kiderült: országos szinten és Budapesten is többségben vannak, akik elutasítják az Olimpiai játékok megrendezését -, derül ki a friss felmérésekből. A baloldali ellenzéken kívül a Jobbik szavazótábora is inkább elveti az ötkarikás játékok megrendezését.

A népesség közel fele, 44 százaléka gondolja úgy, hogy nem Magyarországnak kellene megrendeznie a 2024-es olimpiát, míg mindössze a válaszadók egynegyede nyilatkozta azt, hogy támogatja a budapesti olimpiát.

Török Gábor: Egyre nyilvánvalóbb, hogy elbukik az olimpiai kezdeményezés

Török Gábor szerint a döntéshozóknak nem sikerült elhitetni az emberekkel, hogy nem pártmutyiról van szó az olimpia kapcsán.

A fővárosban viszont – ahol a tényleges szavazás folyhat – kiegyenlítettebb a két tábor: mind a támogatók, mind az ellenzők a teljes lakosság közel egyharmadát teszik ki.

Érdemes ugyanakkor megnézni, hogy milyen arányok alakulnak ki akkor, ha csak azokat a válaszadókat vizsgáljuk, akiknek határozott véleménye van a kérdésben. Ebben a körben az eredmény már egyértelmű: a véleménnyel rendelkezők 53 százaléka nem támogatja, hogy a főváros olimpiát rendezzen, és vélhetően egy népszavazáson is ellene szavazna.

©

A kutatásból az is kiderül, hogy a kérdésben éles határ húzódik a Fidesz és a baloldali pártok fővárosi szavazói között: míg a kormánypárt támogatóinak mindössze 22 százaléka ellenzi a fővárosi játékok megrendezését, addig ez az arány a baloldali, liberális választók között 82 százalék.

A Jobbik érezhetően nem tud saját álláspontot kialakítani a kérdésben, és ez a szavazóinál is visszaköszön: a párt szavazóinak 40 százaléka nem alakított ki határozott álláspontot az olimpiáról. Ez az arány a baloldali, liberális, valamint a kormánypárti szavazók esetén 10-20 százalék.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!