Mizsur András
Mizsur András
Tetszett a cikk?

A Fővárosi Közgyűlés szerda délelőtti ülésén még az olimpiai álmok elúszásáról beszélt Fürjes Balázs, a budapesti pályázat vezetője, néhány órával később a Corvinus Egyetem közönsége előtt kellett védenie a fővárosi olimpia tervét. Ekkor érkezett a hír, hogy visszavonják a pályázatot. A Momentum vezetője szerint becsapták az embereket.

Még leírni is abszurd, de hét hónappal a 2024-es nyári olimpia helyszínéről szóló NOB döntés előtt, és bő egy hónappal az olimpiaellenes aláírásgyűjtés elindulása után szerda este  tartották meg az első igazi vitát a budapesti pályázatról.

Igaz, Fekete-Győr András, a mozgalom vezetője kedd este az RTL Klub Magyarul Balóval című műsorában már vitázott egyet Szalay-Berzeviczy Attilával, a Budapesti Olimpiáért Mozgalom (BOM) elnökével, de azért az mégsem ugyanaz az szituáció, mint amikor a budapesti pályázatot vezető kormánybiztos ellen kell érvelni, méghozzá közönség előtt.

Fürjes Balázs
©
A felfokozott érdeklődést jól mutatta, hogy az 1700 meghívott mellett több mint 300-an jelezték a Facebook-on, hogy ott lesznek a nemes egyszerűséggel csak Az Olimpiai Vitának elnevezett eseményen. Ennek megfelelően szinte csordultig volt a Corvinus Egyetem 500 fős előadóterme.
Az esemény nemcsak attól volt különleges, hogy a Momentum 266 ezer aláírást adott le pénteken, illetve hogy a rendezéspártiak részéről először állt ki komolyan vehető ember vitázni, hanem, hogy két olimpiai bajnok, Kovács Ági és Szilágyi Áron is ott volt a helyszínen. Vagyis nemcsak az esemény címadása miatt lehetett az az érzésünk hogy ez "A Vita", hanem a körítés miatt is.
Azt persze senki sem sejthette az elején, hogy valójában nincs is miről vitázni, mert a budapesti olimpia sorsa még a beszélgetés vége előtt eldől. Vagy már el is dőlt a vita előtt.
 
Hiteles olimpiát!
 
A vitát egy érdekes közjáték előzte meg; Fürjes a kamerák keresztüzében odament a momentumosokhoz és egyenként gratulált nekik az összegyűjtött 266 ezer aláíráshoz, majd arról érdeklődött, hogyan tovább: összejöhet-e a jelöltállítás minden egyéni választókörzetben.

Már akkor felmerült bennünk, hogy  mit akart ezzel Fürjes. Hogy szimpatikusabbnak tűnjön a közönség és a sajtó előtt? Vagy ezzel akarta előkészíteni a meghátrálást? Később Fürjes "elszólta magát", mondván, ő számított rá, hogy még szerdán visszavonják a pályázatot.

El lehet azon gondolkodni, hogy ilyen körülmények között mennyire volt fair a közönséggel és a megjelent olimpikonokkal szemben álvitát tartani az elkaszált pályázatról.

Nem hiába látszott csalódással vegyes döbbenet a két sportoló arcán, amikor Gundel Takács Gábor, az est moderátora és a BOM újdonsült szóvivője felolvasta a visszavonás hírét. Főleg Szilágyi Áron kétszeres olimpiai bajnok vívó érdekes a történetben, aki a vita előtti beszédében az olimpiai chartából idézett, miszerint nem az ember van az olimpiáért, hanem fordítva. Szerinte akkor hiteles egy olimpia, ha ez megvalósul. Mint fogalmazott, nagyon fontos a magyar társadalom számára, hogy

a budapesti pályázat vitában mérettetik meg.

Vajon ők most mit gondolhatnak Orbánék döntéséről?

Botrányból botrányba

A beszélgetés maga úgy zajlott, hogy a vitázóknak 10-10 percük volt arra, hogy ismertessék álláspontjukat, majd ezután ütköztethették érveiket.

"El sem hiszem, hogy Fürjes Balázs itt ül mellettem. Okoz még meglepetéseket a Nemzeti Együttműködés Rendszere" - szúrt oda rögtön Fürjesnek mondandójának elején Fekete-Győr András. Mint elmondta, elsőként a Momentum adott hangot a demokráciának, mivel az elmúlt két évben nem volt vita a budapesti olimpiáról. Nincs olyan ember, Magyarországon, aki ne örülne egy budapesti olimpiának, de egyszerűen nem lehet abban bízni, hogy az olimpiai pályázás, a játékok megrendezése és lebonyolítása átlátható módon történik, magyarázta a Momentum elnöke.

©

Fekete-Győr szerint az ország csak lejáratná magát azzal, "ha hét éven keresztül egyik korrupciós botrányból a másikba esnénk."

Realitás a rendezés

Fürjes saját 10 percében furcsa módon hosszú percekig azért magyarázkodott, miért nem kérdezhet a sajtó (ez a szervezők kérése volt), majd egyetemi éveiből anekdótázott. Ezután elismerését fejezte ki a Momentum teljesítménye miatt. Hangsúlyozta, ő úgy gondolja, nem a Momentum zúzta szét az olimpiát övező nemzeti egységet, ugyanakkor tisztességesnek nevezte a mozgalom fellépését.

Fürjes szerint az az egyik legfontosabb kérdés, hogy Magyarország képes-e megrendezni a játékokat.  Állította, a magyar gazdaság állapota jó, sőt, az egyik legjobb az Európai Unióban, vagyis a gazdasági teljesítmény adott, van realitása a rendezésnek. Több tényezőt is említett: munkanélküliség, államháztartási hiány, gazdasági növekedés.

"Senki el ne higgye, hogy 3000 milliárdba kerülne az olimpia"

- jelentette ki a költségekkel kapcsolatban a kormánybiztos. Szerinte ennek az összegnek a negyede is túlzás. Az ellenzők ott követik el a hibát, hogy minden beruházást beleszámolnak az olimpia költségei közé, pedig rengeteg fejlesztés a pályázástól függetlenül is megvalósulna, érvelt. Kissé gúnyosan megjegyezte, hogy ezen logika szerint a Fradi stadiont is ide kéne számítani. (Fürjest 2011-ben nevezték ki a hárommilliárd forintnál nagyobb értékű, az állam részvételével zajló budapesti beruházások biztosává, így ő felelt a Fradi-stadion újjáépítéséért is.)

A vizes-vb-vel is minden rendben volt

Fekete-Győr szerint akkor van értelme stadionokat építeni, ha az az emberek használják. "Itt nem ez történt, mert ha jól tudom, ott tartottad az esküvődet." A Momentum vezetője ugyanakkor elismerte, hogy lennének előrehozott beruházások, de a 747 milliárdos kiadás még így sok, tekintve, hogyan alakultak a vizes-vb esetében a költségek.

"Még egy ideális világban is - ahol nem lop el semmit Mészáros Lőrinc - veszteséges lenne az olimpia."

Fürjes szerint teljesen légből kapott, hogy elszálltak volna a vizes-vb költségei: a határidőkkel és a szerződésben vállalt költségekkel is minden rendben volt.

Fekete-Győr az Agenda 2020-ról - vagyis az olcsó és fenntartható olimpia koncepciójáról - azt mondta, Budapest lenne az első rendező város, ahol gyakorlatban érvényesülne ez az elv. "Nem akarunk kísérleti nyulakká vélni." Fürjes ezzel szemben azt mondta, pont az Agenda 2020 garantálná  azt, hogy olyan létesítmények épülnek, amelyekre valóban szükség van és később is használják őket. Londont említette pozitív példaként. Másrészt nem budapesti helyszíneken is lehetne versenyeket rendezni, érvelt Fürjes. Fekete-Győr szerint ez nem igaz, mert több magyar város már kihátrált az olimpiai pályázatból.

Breaking!

Lehet, hogy csak véletlen egybeesés, de attól még nagyon is szimbolikus az ügy egészére nézve, hogy az M1 pont akkor jött ki a hírrel, miszerint Orbán, a főpolgármester és a MOB vezetőjének találkozóján az a közös elhatározás született, hogy Magyarország visszalép, mert a pályázat súlyos presztízsveszteség lenne az országnak, amikor Fürjes arról beszélt, hogyan lehetne megmenteni a veszni látszó pályázatot.

Becsapták az embereket

Fürjes a hírt hallatán gratulált Fekete-Győrnek.  A teremben egyébként nem fogadta kitörő lelkesedés a visszavonást, kb. a közönség harmada tapsolta meg Orbánék lépését. A helyszínen lévő momentumosok megzavarodtak, hiszen nem arra számítottak, hogy szerda este hozzák meg a döntést.

©

A kormánybiztos ezután arról beszélt, hogy

"a legnagyobb félelmem az az, hogy ott állunk majd szeptemberben, már kívülről nézve az eseményeket, és azt fogjuk látni, hogy bakker, ezt megnyerhettük volna."

Fekete-Győr szerint Orbán megfutamodott, és elvitette a balhét Tarlós István budapesti főpolgármesterrel. A visszavonást úgy értékelte, hogy Orbánék ezzel a húzással becsapták az embereket . Azokat is, akik támogatják az olimpiát és népszavazást szerettek volna.

Szerinte pont ezért kellett volna két éve - amikor Fürjesék szerint még teljes volt az egység - megkérdezni az embereket, hogy végül ne történjen ez. "Látom rajtad, hogy szomorúak vagytok és abszolút megértem" - mondta Fürjes felé fordulva, hozzátéve, hogy rengeteg pénz is elment a pályázatra.  A Momentum elnöke szerint az olimpiai fiaskó megmutatta, hogy valójában mekkora támogatottsággal rendelkeznek a pártok.

"A műtét sikerült, de a beteg meghalt"

- zárta le a vitának nevezett színjátékot Gundel-Takács Gábor.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!