szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sajátos jogi helyzet áll elő az olimpiai pályázat visszavonásával – írta a Magyar Nemzet.

A 2024-es budapesti olimpiai pályázat visszavonása ellenére a Momentum Mozgalom által összegyűjtött aláírásokat már nem lehet visszavonni, azokat a Fővárosi Választási Irodának meg kell számolnia – közölte a Magyar Nemzet.

Amennyiben megvan a népszavazás kiírásához szükséges számú aláírás, akkor a lap szerint a Fővárosi Közgyűlésnek ki kell írnia a népszavazást, amit azonban bárki megtámadhat bíróság előtt.

Az okafogyottságot kizárólag bíróság mondhatja ki – idézték a Kaposvári Törvényszék álláspontját, amelyet egy hasonló kezdeményezés megsemmisítésével kapcsolatban tettek közzé még tavaly októberben.

Ahogy korábban a hvg.hu megírta, Kaposváron 2016 nyarán zajlott le egy hasonló aláírásgyűjtés a város határába tervezett, Csányi Sándor-érdekeltségű, Százhalombattáról korábban elűzött pirolízises gumihulladék-feldolgozó létesítése ellen.

Az aláírásgyűjtés feltételei jelentősen nehezebbek voltak, miután a somogyi megyeszékhelyen az önkormányzat, élve a helyi népszavazásról szóló törvény adta lehetőséggel, a maximális 25 százalékban, 13 500-ban határozta meg az összegyűjtendő érvényes támogatások számát. Ez Budapestre vetítve több mint 330 ezret jelentett volna.

Kaposváron ezt is jelentősen túlszárnyalták, hiszen az 54 ezres választókorú létszám 35 százalékát, közel 19 ezer aláírást gyűjtött be egy hónap alatt az öt ellenzéki párt és a civilek alkotta összefogás. Mintha Budapesten 486 ezer gyűlt volna össze. További tanulság, hogy Kaposváron sem volt több az érvénytelen aláírások száma tizenöt százaléknál.

Persze a Momentum és az olimpiai pályázat esetében a bírósági procedúra elvileg már csak formaság lehet.

A budapesti olimpiai pályázat visszavonásáról helyi népszavazást kezdeményező Momentum Mozgalom múlt pénteken adta le a népszavazáshoz szükséges 138 ezer aláírásnál jóval több, 266 151 aláírást, ezeknek az ellenőrzése már elkezdődött a Fővárosi Választási Irodában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!