szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor, Tarlós István és a MOB vezetői szerdán végül arra jutottak, hogy visszavonják az olimpiai pályázatot, erről kormányhatározat is született. A Momentum szerint a kormány semmibe veszi a népszavazási kezdeményezést aláírók akaratát.

Visszalép Magyarország a budapesti olimpiai pályázattól. Orbán Viktor miniszterelnök, Tarlós István főpolgármester és Borkai Zsolt, a MOB vezetőjének szerda esti találkozóján az a közös elhatározás született, hogy Magyarország visszalép, mert a pályázat súlyos presztízsveszteség lenne az országnak.

A döntés oka, hogy Magyarország nem tarthat fenn elhúzódó, vereségre ítélt pályázatot. Ezért a tárgyaló felek arra jutottak, hogy csak az lehet a felelős döntés, ha a főváros és a MOB visszalép a pályázattól – értesült először az M1.

Nem sokal később a Miniszterelnöki Kabinetiroda közleményt adott ki, amelyben azt írták, a kormány határozatot hozott arról, hogy javaslatot tesz a fővárosi önkormányzatnak, valamint a Magyar Olimpiai Bizottságnak a 2024. évi budapesti olimpia és paralimpia megrendezésére irányuló pályázat visszavonására. 

Az elfogadott kormányhatározatban az áll: "Budapest és Magyarország számára az olimpia nemzeti ügy. Régi tapasztalat, hogy a nemzeti ügyek képviseletéhez egyetértésre van szükség. Ez az egyetértés az ország vezetői és a pártok között a pályázat benyújtásakor megvolt, megtestesült a Fővárosi Közgyűlés 92 százalékos, illetve az Országgyűlés 80 százalékos többséggel meghozott döntésében."

Az elmúlt hónapokban a korábban létrejött egység felbomlott, az olimpia ügye nemzeti ügyből pártüggyé vált. Ezért a felelősség a korábbi döntésükből kihátráló ellenzéki pártokat terheli.

A kormányhatározatba beleírták azt is, hogy sikeres pályázásra, az olimpia megrendezésére csak olyan városoknak van esélyük, ahol a kérdésben egyetértés jött létre és áll fenn, ez pedig Párizs és Los Angeles esetében ma is igaz.

Mivel Budapesten a szükséges egység felbomlott, így Budapest olimpia rendezési pályázata esélytelenné vált. Ebben a helyzetben csak az a felelős döntés, ha Budapest és a Magyar Olimpiai Bizottság a rendezésre irányuló pályázatot nem tartja fenn. Ezért Magyarország Kormánya javaslatot tesz arra, hogy Budapest Főváros Önkormányzata és a Magyar Olimpiai Bizottság vonja vissza a 2024. évi olimpiai és paraolimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát

- áll a kormányhatározatban, amely még szerdán este meg is jelent a Magyar Közlönyben.

Tarlós István főpolgármester azt nyilatkozta a döntés után az MTI-nek, hogy a városvezetés a kormánnyal egyetértésben a 2024-es budapesti olimpiai pályázat visszavonását javasolja a Fővárosi Közgyűlésnek "a jelen körülmények között, az egység megbomlása miatt". 

Tarlós elmondta, az Orbánnal és Borkaival folytatott megbeszélésen az ő javaslata is az volt, amit a kormány is javasol, hogy egység nélkül valóban nincs értelme próbálkozni és az ország tekintélyét csorbítani, esetleg lejáratni. "Egység nélkül nem érdemes belefogni a pályázat végig vitelébe, és a kormány is azt a döntést hozta, hogy azt a javaslatot teszi a fővárosnak, hogy az adott körülmények között vonja vissza a pályázatot" - mondta a főpolgármester, aki szerint voltaképpen a Momentum Mozgalom kérdésére és kérése is erre vonatkozott, hogy vonja vissza a főváros a pályázatát.  "Én is ezt tudom javasolni az egyeztetés alapján a Fővárosi Közgyűlésnek" - tette hozzá.

Közölte, a jövő hét elején erről a Fővárosi Közgyűlésnek kell majd döntenie, rendkívüli ülésen. Megjegyezte, a MOB vezetése ezt tudomásul vette.

Borkai Zsolt, a MOB elnöke közleményt adott ki, amelyben azt írta, a MOB "a fejlemények tükrében szomorúan veszi tudomásul, hogy jelen helyzetben más döntés nem születhetett".

"Az ellenzék hátba támadta a pályázatot"

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője is közleményt adott ki az ügyben, amelyben azt írta, a kormány és a városvezetés mellett a Fidesz elnöksége és a Fidesz-frakció is az olimpiai pályázat visszavonását tanácsolja már a Magyar Olimpiai Bizottságnak (MOB) és Budapestnek. A közleményben Kósa azt fejtegette, hogy az ellenzék többször is hazudott mindenkinek az olimpiarendezés ügyében, mert először azt mondták, támogatják az olimpia ügyét, megszavazták a szükséges jogszabályokat, hozzájárultak a nemzeti konszenzus kialakításához.

Amikor az ellenzék hátba támadta Budapest olimpiai pályázatát, megbontotta ezt az egységet, ezzel minimálisra csökkentve a főváros esélyeit. Az ellenzék nyilvánvaló célja, hogy akár árulása révén is egy súlyos nemzetközi presztízsveszteségbe hajszolja bele a fővárost és az országot. Miután a politikai konszenzust az ellenzék felrúgta, ezzel a pályázat esélyeit minimálisra csökkentette.

- indokolta meg Kósa a pályázat visszavonását az ellenzéket hibáztatva.

A budapesti olimpiai pályázat visszavonásáról helyi népszavazást kezdeményező Momentum Mozgalom múlt pénteken adta le a népszavazáshoz szükséges 138 ezer aláírásnál jóval több, 266 151 aláírást, jelenleg ezek ellenőrzése folyik a Fővárosi Választási Irodában.

Tarlós István főpolgármester azonban már az aláírások leadása előtt belengette, hogy a népszavazás kiírása helyett inkább visszavonnák a budapesti pályázatot, majd később is úgy nyilatkozott, hogy lehet, hogy nem is lesz miről népszavazást tartani. A további lépéseket azonban a kormányfővel folytatott szerdai tárgyaláson egyeztették.

Szerdán a Fővárosi Közgyűlésen is téma volt az olimpiai pályázat, ahol azonban nem jutottak semmire azon kívül, hogy elfogadtak egy Kocsis Máté által jegyzett indítványt, amely kimondta, hogy az olimpia mögött eddig megvolt a nemzeti egység, de az ellenzék elárulta az olimpia ügyét. Ugyanezen indítvány arra kérte fel Tarlóst, hogy a MOB-bal és Orbánnal egyeztessen arról, van-e még értelme benyújtani a pályázatot.

A szerda esti találkozón – amely a Fürjes Balázs kormánybiztos és Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke közti vitával egy időben zajlott – ezek szerint úgy döntöttek, hogy nincs.

A Momentum szerint elárulták az aláírókat

Fürjes a vitán a hírt hallva gratulált Fekete-Győrnek. Azt mondta, sejtette, hogy ez lesz. A teremben nem fogadta kitörő lelkesedés a visszavonást, nagyjából a közönség harmada tapsolta meg Orbánék lépését. A kormánybiztos ezután arról beszélt, hogyan szűnt meg a nemzeti egység, mi vezetett a pályázat elbukásához.

Fekete-Győr szerint Orbán megfutamodott, és elvitette a balhét Tarlós István budapesti főpolgármesterrel. A visszavonást úgy értékelte, hogy ezzel a húzással becsapták az embereket. Szerinte pont ezért kellett volna két éve megkérdezni az embereket, hogy ne történjen ez. "Látom rajtad, hogy szomorúak vagytok és abszolút megértem" – mondta Fürjes felé fordulva.

A Momentum Mozgalom a pályázat visszavonása után közölte:

A magát nemzetinek hazudó kormány most vette semmibe 266 ezer választópolgár akaratát és gyáván elfutott.

Megismételték, hogy országjárásra indulnak, hogy ne csak az olimpiáról, hanem az egészségügyről, oktatásról, lakhatásról, megélhetésről és közlekedésről is megkérdezzék az embereket, felmérjék a helyi problémákat, és ez alapjan alkossanak országos és helyi programszerű javaslatokat és víziókat.

A Momentum Mozgalom elnöke korábban is azt közölte, ha népszavazás kiírása nélkül mondják vissza az olimpiai pályázatot, akkor a kezdeményezést aláíró több mint negyedmillió ember úgy fogja érezni, hogy átverték és elárulták őket a kormánypártok, így ugyanis azok sem nyilváníthatnak véleményt, akik egyébként olimpiát szeretnének.

A közvélemény-kutatások korábban azt mutatták, hogy egy népszavazáson elbukna az olimpiai pályázat. A HVG megrendelésére készült január végi Medián-kutatás szerint a budapestiek 68 százaléka nem támogatja az olimpiarendezést, a Závecz Research Kutatóintézet szerint pedig a fővárosiak 52 százaléka szavazott volna az olimpia ellen egy népszavazáson.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mizsur András Itthon

266 ezer aláírás! A Momentum megtette a magáét, megfutamodik-e a hatalom?

A Momentum Mozgalom bejelentette, hogy a pártokkal együtt 266 ezer aláírást gyűjtöttek a budapesti olimpiai pályázatról szóló népszavazási kezdeményezéshez. Ez még korántsem jelenti azt, hogy automatikusan kiírják a népszavazást, jogi csatározásokra számíthatunk, bár Orbán Viktor máris hárítja magától az olimpia ügyét.

Egy hónap múlva ilyenkor már az élet nyomait keresi a Marson a NASA

Egy hónap múlva ilyenkor már az élet nyomait keresi a Marson a NASA

Nancy Pelositől lopott adathordozót próbálhatott az oroszoknak eladni a Capitolium egy ostromlója

Nancy Pelositől lopott adathordozót próbálhatott az oroszoknak eladni a Capitolium egy ostromlója

2700 oldalnyi CIA-s ufóakta lett nyilvános, ide kattintva ön is megnézheti

2700 oldalnyi CIA-s ufóakta lett nyilvános, ide kattintva ön is megnézheti