szerző:
Windisch Judit - Fekete Norbert
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mészáros Lőrincnek először nem volt kedve interjút adni, végül mégis 20 percet beszélgetett a hvg.hu, a 24.hu és a HírTV riporterével. Alább közöljük a kérdéseket és válaszokat.

Mit szól a mesébe illő gyarapodásához?

Az a mesébe illő, amit ön kérdez.

Jobban gyarapodott, mint Zuckerberg. (Az Index korábbi cikke szerint Mészáros cégének árbevétele ezerszeresére nőtt 10 év alatt, miközben az ez idő alatt berobbant Facebook mindössze hatszázszorosára emelte bevételeit.)

Hát lehet, hogy okosabb vagyok, nem gondolja?

Jön, jön, jön: Mészáros Lőrinc és a mesés gyarapodás - videó

Avagy: lehet, hogy okosabb vagyok, mint Zuckerberg. Egyelőre ez az apróság, hamarosan jövünk a bővebb felcsúti videóval.


Tudja, hogy mennyi cége van?

Természetesen, ezt vezetik az embereim.

Orbán Viktor hogyan járult hozzá a gyarapodásához? Azt mondta a Heti Válasznak adott interjúban, hogy a jóisten, a szerencse és Orbán Viktor segítette önt. Kifejtené, miben járult hozzá az ön meggazdagodásához a kormányfő?

Sehogyan.

Akkor miért mondta ezt?

Mit miért mondtam? Orbán Viktornak annyiban köszönhető, hogyha Orbán Viktor nem lenne miniszterelnök, akkor ez az ország nem boldogulna. (Erre még visszatértünk, a hosszabb magyarázkodást hamarosan megnézhetik egy videón arról, milyen előnnyel jár Orbán Viktorral való barátsága, és mennyire hihető a társadalom számára, hogy ebből nincs gazdasági haszna – a szerk.)

És akkor ön se lenne ilyen gazdag?

Én azt nem tudom. Miért ne lehetnék. Én előtte is gazdag voltam.

A Mészáros és Mészáros 2006 óta kilőtt, bevételei ezerszeresére emelkedtek.

Gondolom jól vállalkozunk, jól teljesítünk, mert ezt a munkát el kell végezni első osztályúan, és utána fizetik ki, tehát a munka nem úgy van, ha elnyeri a munkát az ember a pályázaton, akkor abból egyből vagyont szerez. Jól el kell végezni, jó minőségben. Eredménytartalma van a munkáknak, különben nem dolgoznának a vállakozások.

Oligarchának tartja magát?

Nem. Egyszerűen dolgozom, ez a munka eredménye.

De az, hogy a politikával ilyen szoros kapcsolatban van, nem járul hozzá az ön vagyonosodásához?

Azért annyira szoros kapcsolatban nem vagyok közvetlen a politikával. Azért, mert a miniszterelnök úr a barátom, az nem azt jelenti, hogy a politikával is szoros kapcsolatban állok. Természetesen politizálok, hiszen fideszes polgármester vagyok, de azért ez nem a nagypolitika, amit csinálok.

Cégeinek a száma 29-cel gyarapodott 2010 után, azt mondja, korábban is gazdálkodott, mivel tudja magyarázni, hogy pont 2010 után volt ez a gyarapodás?

29 céggel? Milyen jól nyilvántartják, hogy hány cégem van. Valószínűleg több cégünk is van, mert a cégek többet is birtokolnak. Előtte is több cégem volt, ennyi nem volt, de 4-5 céget működtettem. 91-óta vagyok vállakozó, eljutottunk ide.

Azt mondja, hogy nincs politikai kapcsolata, akkor mivel magyarázza, hogy ennyire sikeres a közbeszerzéseken?

A közbeszerzésekhez nem kell politikai kapcsolat. Ha az kellene, nagyon nagy bajban lennénk. Közbeszerzésekhez jó árat kell adni, jól kell versenyezni. A közbeszerzés egy verseny, nyílt eljárás, arra bárki pályázhat, aki megfelel a kiírásoknak.

Nem mindig nyílt, vannak zárt és meghívásos pályázatok is.

Mi csak nyílt eljárásokon veszünk részt.

De úgy is ki lehet írni a feltételeket, hogy az csak bizonyos cégeknek feleljenek meg, mint például az Elios esetében.

Ne haragudjon, de mi közöm nekem a kiíróhoz? Én a kivitelező vagyok, az az asztal másik oldalán ül.

Mészárosnak pimf: Zuckerberg IQ-ját 152 fölé becsülik

Mészáros Lőrinc vagyonosodását azzal magyarázta kollégánknak, hogy ő okosabb lehet a Facebook-alapító Mark Zuckerbergnél. Segítünk a felcsúti polgármesternek felmérni ellenfele képességeit, mielőtt kihívná egy vetélkedőre.

Az olimpai pályázat visszavonásával elvették az olimpiai gazdasági álmot?

Gazdasági álmot nem vettek el, de más álmot elvettek, hogy nem tudunk rendezni olimpiát, habár nem biztos, hogy tudtunk volna rendezni, hiszen ahhoz azt is meg kell nyerni, ott is jól kell pályázni, de ott más a pályázati viszony, óriási nagyvárosok is pályáznak, Los Angelesnek és Párizsnak van néminemű előnyük. Az bánt, hogy igazából majdnem szinte teljes politikai egyetértés volt az olimpia megrendezésével kapcsolatban, ez megváltozott, elég későn változott meg, hiszen néminemű felkészülés is volt az olimpiára.

Hazaáruló, aki aláírta a Momentum ívét és nem akar olimpiát? (24.hu)

Nem. Az már lehet, hogy hazaáruló, aki először azt mondta, hogy szeretné az olimpiát, és utána ellene fordult az olimpiai mozgalomnak. (Itt a baloldali pártokra gondolt, majd a beszélgetés a Momentumra terelődött - a szerk.) Nem tudom, ki az a Momentum. Számomra ők nem létező szervezet.

2019-ben újraindul-e a polgármesterségért? (HírTv)

Még nem tudom, mert a családom nem szereti, hogy polgármesterkedek, én viszont igen.

A most vásárolt Konzum részvényei 20 százalékkal emelkedtek, ebből van, aki arra következtet, hogy a piac beárazta a korrupcót. (HírTv) (Mészáros a tőzsdén jegyzett Konzum Nyrt.-ben szerzett csaknem 20 százalékos részesedést - a szerk.)

Én biztos, hogy nem vagyok korrupt. A korrupciónak több formája van, én egyiket sem követtem el. Lehet, hogy a személyem miatt gondolják úgy, hogy a Konzum majd szárnyalni fog, nem tudom. Lehet, hogy az én nevem számít vagy jelent valamit a mai gazdaságban. Ez egy nyilvános részvénytársaság, bárki vehet részvényeket, amit a piac áraz be, és nem Mészáros Lőrinc.

Botka László azt mondta, hogy ha ők kerülnek kormányra, elképzelhető, hogy páran bilincsben fogják végezni.

Hát lehet, ő fogja bilincsben végezni, nem tudom.

Nem érzi-e, hogy önre tett célzást vagy utalást.

Miért tenne rám ilyen célzást? Ha ilyen célzást tett, maximum majd az ügyvédeimmel beszélgethet.

Az ön érdekeltségi körébe sorolt Hórusz Faktorház fizette vissza az Orbán család érdekeltségbe tartozó Cider Alma 3,2 milliárdos tartozását a Nemzeti Kereskedőháznak.

A Hóruszhoz nekem semmi közöm. Miért hoznak vele összefüggésbe? Tulajdonos vagyok benne?

Nem tulajdonos. (A cég a tulajdonosain keresztül kötődik Mészároshoz - a szerk.)

Akkor meg miért kérdezi? Amiben én nem vagyok tulajdonos, abban nem is veszek részt, ez ilyen egyszerű.

Az ön cége építi Szijj László házát a Gellért-hegyen a Bérc utcában, ahol 27 fát kivágtak engedély nélkül. (HírTv)

Nem vágtunk ki semmilyen fát, mert a kertészeti munkát nem a Mészáros Kft. végezte, nem kérdezhetjük meg, hogy egy másik vállakozó milyen munkát végez, nem velünk áll szerződéses jogviszonyban, hanem a megrendelővel. Ha nincs engedély fakivágásra, akkor nem értek vele egyet, hiszen jómagam egyetlen fát sem vágok ki, ha nem muszáj. Azt nem tudom, a kivágott fák miatt indult-e eljárás, vagy kiszabtak-e büntetést.

A kisvasutat Bicskéig meghosszabbítják?

Én nagyon szeretném. Tervbe van, nagyon szeretnénk, ha meg tudnánk hosszabbítani, Bicskétől Vértesacsáig lenne a legjobb, de most beszéltem Székesfehérvár polgármesterével, a város nagyon szeretné, ha össze lenne kötve Fehérvár és Bicske, ehhez pénz kell. Nekünk jó lenne, a rövid távú tervek között azonban ez nem szerepel. A kisvasútnál 10 ezer utast vállaltunk egy évben, október végéig 26 ezer utasunk volt.

Miért nem nyilvánosak a kisvasút utasforgalmi adatai?

Nyilvánosak. Mitől lenne ez titok?

Arra hivatkozva nem adják ki, hogy nincs benne közpénz. Az, hogy uniós támogatás van benne, nem számolták ide. (Az Átlátszó megkeresét február közepén utasította vissza a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány, a hvg.hu pedig arra a beszámolóra lett volna kíváncsi, amit egy konferencián mutattak volna be, csak a rossz idő miatt nem tudtak menni, ám azt sem küldték meg eddig - a szerk.)

Megnézem, de természetesen válaszolunk, nincs ebben semmi titkolnivaló.

Az Echo Tv-be megy valami sztár? Marsi Anikó? (24.hu)

Lehet, hogy jön. Azt nem mondom, Marsi Anikó, de kellenek olyan arcok, amelyek földobják a televíziót. Ebben én nem döntök, ez a főnökök dolga.

Kormányváltás után fogja segíteni Orbán Viktort? Sokkal vagyonosabb ember, mint ő. (24.hu)

Honnan tudjuk, hogy lesz kormányváltás? Ennyire előre nem gondolkodom. De persze, miért ne segíteném.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szeretettel Brüsszelből: Nem viszik el a balhét, "sztrájkolnak" a járványügyi szakértők

Szeretettel Brüsszelből: Nem viszik el a balhét, "sztrájkolnak" a járványügyi szakértők

Adócsökkentést lengetett be Varga Mihály, de a kormány lemond a koronavírustesztek után szedett sarcról is

Adócsökkentést lengetett be Varga Mihály, de a kormány lemond a koronavírustesztek után szedett sarcról is

Ismét vészhelyzet kihirdetésére készül a kormány Szlovákiában

Ismét vészhelyzet kihirdetésére készül a kormány Szlovákiában