szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

"Az ünneplő tömeg" a Kossuth téri zászlófelvonásról vonul majd át az Orbán-beszédre, ahonnan a Várba mennek fel.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára ismertette csütörtökön a Magyar Nemzeti Múzeum lépcsőjén a március 15-i programokat.

Mint mondta, a hagyományokhoz híven reggel 9 órakor a parlament előtti zászlófelvonással kezdődnek az ünnepségek, innen az ünneplők a Nemzeti Lovas Díszegység és a Magyar Honvédség Központi Zenekarának vezetésével átvonulnak a Magyar Nemzeti Múzeumhoz. Itt fél 11-kor kezdődik a program. Tarlós István főpolgármester köszöntőt mond, majd Orbán Viktor miniszterelnök mondja el ünnepi beszédét.

A múzeumkerti rendezvényen mások mellett fellép Both Miklós Fonogram-díjas zeneszerző, előadóművész és Pápai Joci, A Dal 2017 győztes énekese – mondta az államtitkár.

A nemzeti múzeumtól idén új útvonalon megy a díszmenet a budai Várba. Az Astoria, a Szabad sajtó út, a Március 15. tér, a Széchenyi István tér érintésével a Lánchídon keresztül halad a menet, majd a Clark Ádám térről a Hunyadi János úton keresztül érik el a Dísz teret.

A budai Várban egész nap lesznek programok, többek között a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Magyarság Háza is készül programokkal, lesz táncház a Szentháromság téren, a Dísz téren a Készenléti Rendőrség, valamint a pénzügyőrök és a honvédség zenekara játszik térzenét. Emellett március 15-én délelőtt regisztrációval ingyen meg lehet tekinteni a Szent Koronát az Országházban. 

Délután 3 órakor kezdődik majd az Országházban a díszünnepség, amelyen átadják a Kossuth- és Széchenyi-díjakat. 

Vargha Tamás kitért arra is, hogy a nemzeti ünnep rendezvényeinek biztonságáért szokás szerint az Operatív Törzs felel majd, amelyben mások mellett a rendőrség, a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat, a meteorológiai szolgálat és a Budapesti Közlekedési Központ képviselői vesznek részt. A nemzeti ünnep programjairól jövő pénteken tartanak részletesebb tájékoztatót a szervezők.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Ha a kerékpárszervizek bezárnának, abból botrány lenne”

„Ha a kerékpárszervizek bezárnának, abból botrány lenne”

A győri polgármester "égbekiáltó baromságnak" nevezte az országos kórház-főigazgató kijelentését

A győri polgármester "égbekiáltó baromságnak" nevezte az országos kórház-főigazgató kijelentését

Az Autóklub törvénymódosítást kezdeményez a gépjárműadó kerekítése miatt

Az Autóklub törvénymódosítást kezdeményez a gépjárműadó kerekítése miatt