szerző:
- esel -

Ha az ember ott és akkor fut, ahol és amikor nem kéne, golyó süvíthet el mellette, rosszabb esetben belé.

"Egyénenként nagyban eltér, meddig egészséges és honnantól hordozhat kockázatokat is a rendszeres futás" - írja az egyik szaklap, mi viszont az elmúlt napok híreit elnézve simán megállapíthatjuk: a legnagyobb rizikót az jelenti, ha az ember a szentendrei lőtér mellett fut, akkor ugyanis konkrétan golyót kaphat a fejébe.

Délelőtt a Duna-parton futottam a katonaság mögött. Elkezdődött a lőgyakorlat, majd egy golyó süvített el a fejemtől kb. 2 méterre -

írta az érintett futónő egy Facebook-csoportba, majd amikor rájött, hogy ez nem valami elszabadult fitnessedző sürgetése, bejelentést tett a parancsnokságon és a rendőrségen. Az igazán meglepő dolog ekkor történt: honvédségünk derék katonái ugyanis közölték a nővel:

tudnak róla, hogy ilyen problémák vannak a lőtérrel, mert már többen jeleztek hasonló esetet, egyszer egy katonával is történt ilyen.

Jobb tehát tisztában lenni a szentendrei futás kockázataival és mellékhatásaival, ha az ember ott és akkor fut, ahol és amikor nem kéne, golyó süvíthet el mellette, rosszabb esetben belé. Azt írtuk volna, hogy ez a spontán kommunikált őszinteség volt az igazán meglepő? Tévedtünk. A Honvédelmi Minisztérium egy napra rá tételesen cáfolta a nő állítását, mondván, az lehetetlen, ők ugyanis Budapestről úgy látják,

a lőtérről nem juthat ki semmilyen veszélyt jelentő lövedék a Duna-parti sétányra.

Tehát még csak nem is az, hogy az eset nem történt meg, hanem meg sem történhetett. A bejelentést azért pro forma vizsgálják, de a lőtér az úgy van megépítve, hogy nem jelenthet veszélyt senkire. Ezek szerint a szentendrei laktanyában a katonák azt is csak a futónő idegesítésére találták ki, hogy

a fémhez csapódó éles lőszerek néha irányt változtatva elhagyják a lőteret.

Nem, nem csapódnak, nem változtatnak irányt, és nem hagyják el a lőteret. Nem tudjuk, mi zajlik a NATO-tag Magyarország HM-jének kommunikációs berkeiben, ugyanis még aznap kiderül, hogy ácsi, mégiscsak lehet valami a sztoriban, Szentendrén leállították a gyakorlatozást. Ugyanakkor, ezzel egyidőben viszont az is igaz, legalábbis a polgármester szerint, hogy

soha hasonló eset nem fordult elő korábban.

Az illetékes parancsnok pedig, bár nyilván olvasta a HM közleményét arról, hogy amiről nem akarjuk, hogy megtörténjen, az objektíve nem is történhetett meg, ziher vász ziher intézkedett arról, hogy "a védműveket pedig meg fogjuk emelni további 1,5-2 méterrel.” És a legszebb: elismerte, "hibáztak, hogy kommunikáció szempontjából 'nem úgy kezelték', ahogy kellett volna. Ennek lesznek szerinte személyi konzekvenciái."

Miért, hogyan kellett volna a bejelentést kezelni? Odalökni a nőnek a panaszkönyvet, hogy írja bele az egyéni szocproblémáját, amúgy soha nem volt gond kérem ezzel a lőtérrel, maga az első, aki ilyenekkel jön? El kellett volna hallgatni a múltbéli apró, kényelmetlen tényálladékokat? Egyszerűen remek.

Mindenesetre mindenkit arra kérnénk, hogy amíg az ügy nem tisztázódott, ne pont Szentendrén fusson. Hordozhat kockázatokat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!